Vier jaar nadat het bedrijf een aanklacht had ingediend, heeft de Zwitserse camerafabrikant Alpa de rechtszaak gewonnen tegen een bedrijf dat zijn camera’s en accessoires namaakte. De bevoegde rechtbank in de Chinese stad Chengdu oordeelde dat de door GuoZh gemaakte FY-2015 een kopie is van de A12-camera van Alpa. De rechtbank heeft het Zwitserse bedrijf […]
Vier jaar nadat het bedrijf een aanklacht had ingediend, heeft de Zwitserse camerafabrikant Alpa de rechtszaak gewonnen tegen een bedrijf dat zijn camera’s en accessoires namaakte. De bevoegde rechtbank in de Chinese stad Chengdu oordeelde dat de door GuoZh gemaakte FY-2015 een kopie is van de A12-camera van Alpa. De rechtbank heeft het Zwitserse bedrijf in alle opzichten in het gelijk gesteld. Omdat de Chinese rechtbank Alpa-camera’s erkent als ‘objecten van toegepaste kunst’, verdienen deze een speciale bescherming.
Het aangeklaagde GuoZh is schuldig bevonden aan het herhaaldelijk schenden van het auteursrecht van de Zwitsers. Het bedrijf moet de Zwitsers nu een zescijferige schadevergoeding betalen voor het namaken en verkopen van de camera en achterwanden en accessoires ervoor onder eigen naam. Ook moet het bedrijf direct stoppen met de productie, reclame en de verkoop van en voor de nagemaakte producten. De Chinese fabrikant kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Het beroep is GuoZh op dit moment aan het voorbereiden en de producten biedt hij nog steeds op zijn website aan. Desalniettemin beschouwt Alpa de uitspraak als een groot succes.
Alpa-camera’s zijn toegepaste kunst
GuoZh verkocht de producten zowel onder de naam Alpa als onder zijn eigen naam. Alle producten werden enkel in China aan de man gebracht, maar tegen veel lagere prijzen dan die van de originele producten. Omdat Alpa in China geen bescherming voor zijn camera en aanverwante producten had aangevraagd, wat volgens de ingewikkelde Chinese auteursrechtwetten wel zou moeten, leek een overwinning voor de Zwitsers ver weg. Nadat het een claim indiende dat de Alpa-camera’s onder de Chinese ’toegepaste kunst’-regels vallen, die stellen dat alledaagse voorwerpen als kunst kunnen worden gezien, kon het zijn recht halen.
De uitspraak biedt zeker hoop voor andere fabrikanten van fotoapparatuur, die hun producten gekopieerd en verkocht zien worden door Chinese bedrijven. Op de website van Alpa is een uitgebreid artikel over de rechtszaak te lezen, dat eerder is verschenen in de Zwitserse krant NZZ.


Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.