Donderdag stemt het Europees Parlement over een rapport over de copyrightwetgeving in de EU. Een amendement wil ervoor zorgen dat je zonder problemen foto's van gebouwen op publieke plaatsen mag maken en gebruiken.

Donderdag stemt het Europees Parlement over een rapport over de copyrightwetgeving in de EU. Een amendement wil ervoor zorgen dat je zonder problemen foto's van gebouwen op publieke plaatsen mag maken en gebruiken.

Zoals Shoot al eerder berichtte, ligt de 'panoramavrijheid' – het recht om vanop publieke plaatsen gebouwen te fotograferen en die foto's te publiceren en te gebruiken – onder vuur. In een rapport over "de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij" sloop een paragraaf die stelt dat commercieel gebruik van foto's en video's van auteursrechtelijk beschermde creaties alleen mag met toestemming van de rechtenhouder. Hiertegen kwam verzet, vooral uit landen waar deze 'panoramavrijheid' een verworven recht is, maar ook van Wikipedia Foundation. Een petitie tegen de omstreden paragraaf haalde al 320.000 handtekeningen.

Shoot contacteerde vijf Vlaamse Europarlementsleden over deze zaak en kreeg van drie van het antwoord. Mark Demesmaeker (N-VA) en Kathleen Van Brempt (sp.a) sloten zich aan bij een initiatief van Nederlands EP-lid Marietje Schaake. Zij dienden samen met andere leden een amendement in dat de omstreden paragraaf vervangt door "recognises the right to use photographs, video footage or other images of works which are permanently located in public places." Dit amendement herneemt de oorspronkelijke formulering uit het rapport van EP-lid Julia Reda. Ook EP-lid Bart Staes (Groen) zal dit amendement steunen.

Volgens Kathleen Van Brempt werd inmiddels afgesproken om de problematische paragraaf 46 apart ter stemming te brengen. "De bedoeling is om de hele paragraaf weg te stemmen en dus te verwijderen uit de tekst, gezien er geen overeenstemming gevonden kan worden over dat onderwerp." Mocht dat niet lukken, dan zal er gestemd worden over het hoger vermelde amendement.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.