Gisteren, op de 30e verjaardag van het bekende beeldbewerkingsprogramma, introduceerde Adobe versie 21.1 van Photoshop. De nieuwe versie brengt substantiële verbeteringen voor een aantal belangrijke functies van de software. Zowel voor de desktopversie als voor Photoshop op de iPad zijn er veranderingen.

Updates voor de desktopvariant van Photoshop

In de werkruimte van de functie Content-Aware Fill (Vullen met behoud van inhoud) kan je nu meerdere selecties maken en meerdere bewerkingen toepassen zonder de werkruimte te verlaten. Met de nieuwe knop Toepassen kan je telkens nieuwe bewerkingen doen, pas met een druk op de knop OK verlaat je de werkruimte van Content-Aware Fill. Gebruikers vroegen om een dergelijke verbetering van de workflow, waardoor ze minder hoeven te klikken, meer controle over het resultaat krijgen en sneller kunnen werken.

Adobe heeft ook de kwaliteit en prestaties van de functie Lens Blur (Vage lens) verbeterd. De berekeningen voor de functie worden nu niet meer uitgevoerd door de processor, maar door de grafische kaart. Dit levert realistischere beelden op, vooral op het gebied van scherpte en op de randen van de selectie. Lens Blur produceert nu ook een meer kleurrijk bokeh met spiegelende effecten. Volgens Adobe zien de resultaten er daardoor realistischer en mooier uit.

Verder ondersteunt Photoshop in versie 21.1 ook de donkere gebruikersinterface van Catalina Mac OS. Als je de donkere modus hebt ingeschakeld, zullen de dialoogvenster van Photoshop ook in zwart-grijs worden afgebeeld. Bovendien heeft Adobe onder de motorkap gezorgd voor een aantal prestatieverbeteringen, waardoor interacties zoals pannen en zoomen bijvoorbeeld soepeler en responsiever aanvoelen. Deze snelheidsboost zul je vooral merken als je in grotere bestanden met het handgereedschap het canvas versleept.

Verbeteringen voor Photoshop op de iPad

Adobe beloofde vorig jaar in 2020 met veel updates voor Photoshop op de iPad te komen. Gisteren voldeed het bedrijf weer aan die belofte en bracht het een nieuwe batch verbeteringen voor de mobiele variant van de beeldsoftware uit.

Met de toevoeging van het gereedschap Select Object (die pas drie maanden geleden op Adobe Max in het grote Photoshop is geïntroduceerd) is dit een belangrijke release voor Photoshop op de iPad. Het nieuwe gereedschap zorgt ervoor dat je meer mogelijkheden krijgt bij het maken van selecties op de iPad. De functie biedt op de iPad dezelfde functies, met dezelfde opties en instellingen, als in de desktopversie van Photoshop. De nieuwe tool werkt nauw samen met de tool Select Subject, die in december in Photoshop op de iPad verscheen. Beide gebruiken Sensei AI en machine learning om automatisch een goede selecties te maken. Zo hoef je als Photoshopper minder te klikken voor mooie resultaten. Select Object herkent en selecteert het hoofdonderwerp in een afbeelding automatisch. Dat werkt het best als je één primair object hebt dat je snel wilt isoleren.

De nieuwe release brengt ook veel van de typografische bedieningselementen van Photoshop op de desktop naar de iPad. Zo zijn eigenschappen voor typelagen, tekens en opties toegevoegde mogelijkheden.

Adobe roept alle gebruikers van Photoshop (zowel op de iPad als desktop) op om mee te denken over toekomstige mogelijkheden voor het programma. Je kunt je daarvoor aansluiten bij het Photoshop-forum om feedback te geven over wat je in de toekomst zou willen zien.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


2 REACTIES

    • Dag Ger, momenteel blijft de Photoshop-app beperkt tot iOS-toestellen. Hopelijk komt er in de toekomst nog een versie voor Android-tablets aan, maar daar is momenteel nog niets over geweten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in