Beeldbewerkers hadden er ruim een jaar op moeten wachten, maar begin november introduceerde Adobe dan eindelijk Photoshop op de iPad. Met deze app is het nu mogelijk om via de Creative Cloud op een Apple-tablet verder te werken aan PSD-bestanden die eerder zijn gemaakt met de desktopversie van de beeldsoftware.

Toch was er ook wat teleurstelling, omdat de huidige versie van de app over lang niet alle functies van het ‘grote’ Photoshop beschikt. Alleen de “normale taken en workflows die nuttig zijn voor de meeste Photoshop-gebruikers” zitten volgens Adobe in Photoshop op de iPad. Meer specifiek gaat het dan om de basisversies van bewerkingen, penselen, maskers, lagen, cropopties en dergelijke. Krachtigere functies als het selecteren van objecten, het verfijnen van raden, het roteren van het canvas en betere penselen zouden pas in latere versies van Photoshop voor de Apple-tablet komen.

Updates van Photoshop op de iPad voor dit jaar

In een blogpost heeft Adobe nu meer verteld over de toekomstige functies en het tijdspad daarvan. Zo voegt het bedrijf nog dit jaar de functie Select Subject toe aan de Photoshop-app. Deze maakt gebruik van Adobe’s AI-machine Sensei om automatisch objecten te selecteren. Op de 2019-editie van Adobe Max toonde het bedrijf al een voorproefje van deze functie die het maken van moeilijke selecties versnelt.

Ook staat voor dit jaar nog het versnellen van het opslaan van documenten in de cloud op de planning. Het Photoshop-bestandsformaat dat Adobe hiervoor gebruikt, is geoptimaliseerd om alleen de incrementele veranderingen in het psd-bestand op te slaan. In december rolt het bedrijf een systeemoptimalisatie uit, die het up- en downloaden van cloudbestanden moet versnellen.

Meer aanpassingen volgen in 2020

Andere uitbreidingen van Photoshop op de iPad staan voor het eerste deel van 2020 gepland. Een daarvan is een van de belangrijkste selectietools in Photoshop, het penseel Randen verfijnen (Refine Edges). Deze kan je gebruiken om complexe, zachte randselecties te maken op uitdagende onderwerpen zoals haar en vacht. Ook kan je er selecties van objecten mee perfectioneren die zowel zachte als harde randen hebben.

Ook de retoucheermogelijkheden van de app krijgen een upgrade.  Ten eerste worden de Curven toegevoegd aan de app, zodat je er ook aanpassingen in de helderheid mee kunt doen. Verder belooft Adobe dat in de eerste zes maanden van komend jaar de mogelijkheden voor aanpassingslagen worden uitgebreid om niet-destructieve workflows te verbeteren. Zo voegt het in Niveaus bijvoorbeeld de mogelijkheid toe om beelden aan te passen op kleurbereik.

Twee andere functies waar de softwaremaker aan werkt zijn penseelgevoeligheid, zoals ondersteund door de nieuwe Fresco app, en het roteren van het canvas. Ook werkt het ontwikkelteam aan de integratie van Photoshop met Lightroom. Zo moet het mogelijk worden om RAW-bestanden op de iPad eerst in Lightroom te optimaliseren, om ze vervolgens in Photoshop verder te bewerken.

Adobe roept gebruikers van Photoshop op de iPad op om mee te denken over toekomstige features voor de app. Je kunt je ideeën kwijt op het forum feedback.photoshop.com.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in