Canon R5

De Canon EOS R5 schiet maximaal 20 beelden per seconde, heeft interne beeldstabilisatie en is voorzien van sensor die 8K-video kan vastleggen.

Canon heeft vandaag bekendgemaakt dat er inderdaad een nieuwe full-frame systeemcamera van het bedrijf aan zit te komen. Het gaat echter niet om de Mark II-versie van de EOS R, het bedrijf zou momenteel werken aan de EOS R5. Zoals meestal met dit soort aankondigingen, geeft het bedrijf nog niet veel prijs over het toekomstige spiegelloze toestel met grote sensor. Het verkondigde wel dat de R5 nog dit jaar verkrijgbaar zou moeten zijn.

In het persbericht legt Canon de nadruk op de snelheid van de R5. De full-frame met RF-lensvatting krijgt namelijk een nieuw ontwikkelde CMOS-sensor mee, die in staat is om met hoge snelheden continu te fotograferen. Al wordt dit niet door het bedrijf bevestigd, geruchten gaan dat het hierbij gaat om een beeldsensor van zo’n 40 megapixel. Canon zegt dat de R5 met de elektronische sluiter tot ongeveer 20 beelden per seconde kan vastleggen. Fotograferen met behulp van de mechanische sluiter kan de camera tot ongeveer 12 foto’s per seconde. Dit maakt de camera ideaal om atleten bij sportevenementen en andere snel bewegende onderwerpen vast te leggen.

Kan de EOS R5 filmen in 8K?

De EOS R5 zou bovendien video in 8K-kwaliteit kunnen opnemen. Over de daadwerkelijke video-output is het persbericht wat cryptisch. Daarin staat namelijk dat de nieuwe camera de mogelijkheid biedt om “8K-video te verwerken tot 4K-video van hogere kwaliteit”. Bovendien zouden fotografen “met de 8K-video-opnamefunctie van de camera stilstaande beelden met hoge resolutie uit videobeelden kunnen extraheren”. Wat Canon daar precies mee bedoelt, zal duidelijk worden bij de daadwerkelijke release van de camera. De 8K-resolutie, die in de praktijk neerkomt op 7680 x 4320 pixels, zou in elk geval in overeenstemming zijn met de verwachte sensor van 40 megapixels.

Canon verklapte ook alvast dat de R5 zijn eerste camera zal worden met een in-body beeldstabilisatiesysteem dat samenwerkt met de stabilisatie van ondersteunde lenzen. Die feature werd door sommige experts tevergeefs al verwacht in het recent gelanceerde topmodel van het bedrijf, de EOS 1-D X Mark III. De EOS R5 ondersteunt verder een automatische overdracht van beeldbestanden van het apparaat naar het image.canon cloudplatform, dat vanaf april van dit jaar beschikbaar is. Het laatste voorproefje dat Canon gaf over de aanstaande camera, is dat hij twee sleuven voor geheugenkaarten krijgt.

Canon maakte ook bekend dat het in 2020 van plan is om in totaal negen nieuwe RF-lenzen uit te brengen. Een daarvan zou een telezoom zijn, de RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in