EOS R

Volgens de geruchten blijft het niet bij een EOS R Mark II, er zouden dit jaar zelfs drie nieuwe R-modellen worden aangekondigd.

De Canon EOS R Mark II komt eraan. Althans, volgens de Canon-fansite Canon Rumors. De meestal welingelichte bronnen van de website vertellen dat er een opvolger van de Canon EOS R aan zit te komen. Een Mark II-versie van deze camera zou na slechts ongeveer anderhalf jaar behoorlijk snel komen.

Als het bericht überhaupt klopt zou de Canon EOS R Mark II nog dit jaar moeten verschijnen. Een precieze datum is natuurlijk nog niet bekend, maar toch zegt de site dat ze al een aantal specificaties van de camera hebben gehoord.

Worden dit de specificaties van de Canon EOS R Mark II?

Zo zou de volgende generatie van de eerste R-systeemcamera zijn voorzien van een sensor met 32 megapixels en een DIGIC X-beeldprocessor. Een processor met dezelfde naam verricht ook het rekenwerk in de Canon EOS-1D X Mark III, maar voor de mogelijke camera zou het hier om een andere versie gaan. Wat we in die performante camera wellicht mistte – beeldstabilisatie in de body – zou wel in de Mark II-versie van de R moeten zijn gebouwd.

De EOS R Mark II zou de beeldbestanden kunnen opslaan op een SD-kaart óf een CFexpress-kaart. Voor beide typen opslagmedia zouden sleuven aanwezig zijn. Verder zou de camera in ontwikkeling een elektronische zoeker krijgen met een indrukwekkende resolutie van 5 megapixel. Dat is vergelijkbaar met de huidige generatie topsysteemcamera’s zoals de Panasonic S-serie.

Naast informatie over de hardware somt de website ook een aantal mogelijkheden van de camera op. Zo zou de R Mark II seriebeelden met een snelheid van 12 frames per seconde kunnen schieten en ISO-waardes van 100 tot 51.200 kunnen instellen. Ook zou hij kunnen filmen in 4K-kwaliteit zonder crop, waarbij hij geen RAW-video ondersteunt.

De website meldt bovendien dat er in de eerste helft van het nieuwe jaar twee nieuwe R-camera’s aankomen. Maar de specificaties daarvan zouden niet overeen komen met de hierboven opgesomde eigenschappen van de potentiele Canon EOS R Mark II. Nogmaals, het zijn allemaal slechts geruchten, maar dat zou kunnen betekenen dat we dit jaar (minstens) drie nieuwe EOS R-camera’s mogen verwachten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in