Lumix S Pro-zoomlenzen

Panasonic breidt zijn assortiment L-mount-lenzen uit met twee Lumix S Pro-zoomlenzen en zegt voor maart 2021 met nog elf lenzen voor zijn S-serie te komen.

Panasonic brengt twee nieuwe professionele Lumix S Pro-zoomlenzen voor fullframecamera’s met L-mount. De Lumix S PRO 70-200mm F2.8 O.I.S. en de Lumix S PRO 16-35mm F4 kunnen worden geschroefd op de drie camera’s uit de S-serie van het bedrijf en de vanaf volgende maand verkrijgbare Sigma fp.

De Lumix 70-200mm F2.8 O.I.S. heeft als typenummer S-E70200 en is een telezoom met groot diafragma. Volgens het persbericht produceert hij beelden met een hoge resolutie en een hoog contrast over het volledige zoombereik. De Lumix S PRO 16-35 mm F4 (typenummer S-R1635) is een veelzijdige groothoek zoomlens, die beelden met hoge resolutie en een mooie bokeh biedt. Het objectief heeft een compacte constructie die bovendien licht van gewicht is. Beide zoomlenzen zijn ontwikkeld op basis van de strenge normen die door Leica zijn opgesteld.

Specificaties nieuwe Lumix S Pro-zoomlenzen

De LUMIX S PRO 70-200mm F2.8 O.I.S. (S-E70200) is ontworpen en ontwikkeld voor professioneel fotograferen in het veld. Het objectief bestaat uit 22 elementen in 17 groepen, waaronder 2 UED (Ultra Extra-low Dispersion) lenzen en 3 ED (Extra-low Dispersion) lenzen. Deze onderdrukken zowel axiale chromatische aberratie als chromatische aberratie door vergroting. De asferische lenzen corrigeren ook voor astigmatisme, wat uiterst heldere beelden oplevert. Het dubbele focussysteem onderdrukt fluctuatie van aberratie zelfs op korte afstanden, waardoor de lens beelden levert die van centrum naar de hoeken en over het gehele zoombereik ondanks het grote diafragma scherp zijn.

De combinatie van de Optical Image Stabilizer (O.I.S.) en het Body Image Stabilization-systeem van de S-camera’s zorgt ervoor dat de 5-assige Dual I.S. 2-technologie 2 tot 7 stops compenseert. Het lichtsterke diafragma van F2.8 over het hele zoombereik produceert een vloeiend onscherpteverloop van het scherpstelpunt naar het omringende deel van het beeld. Dit resulteert in een prachtig bokeh-effect en een indrukwekkend perspectief. De filterdiameter is 82 mm en 11 diafragmabladen vormen een ronde diafragmaopening.

Beide lenzen zijn ook geschikt voor filmen, omdat ze over een mechanisme beschikken dat focus breathing onderdrukt. Dit is vaak een probleem bij verwisselbare lenzen die specifiek voor het maken van foto’s zijn ontworpen. De twee lenzen hebben een robuust stof- en spatwaterbestendige ontwerp dat is bestand tegen zware omstandigheden, zelfs tegen temperaturen tot 10 graden onder nul. De lens kan dus in veel situaties worden gebruikt. Door toepassing van een speciaal koppelingsmechanisme kan je op elk moment direct wisselen tussen AF en MF en nauwkeurig handmatig scherpstellen.

Lumix S PRO 16-35mm F4

De lensconstructie van de Lumix S PRO 16-35 mm F4 (S-R1635) bestaat uit 12 elementen in 9 groepen, inclusief 3 asferische lenzen, een ED-lens (Extra-Low Dispersion) en een UHR-lens (Ultra-High Refractive Index). Deze zijn zo afgestemd dat ze ondanks het compacte formaat en het lichte gewicht goede prestaties leveren. Zo biedt 16-35mm zelfs bij wijd geopend diafragma een hoge resolutie in de richting van de hoeken en een prachtig bokeh. Tevens onderdrukt het ontwerp bokeh met dubbele lijnen en vignettering.

Lumix S Pro-zoomlenzen

Een lineaire motor met dubbele magneet drijft het autofocussysteem aan. Deze zorgt voor een snelle en nauwkeurige AF, zodat je nooit een kans op een foto mist. De filterdiameter is 77 mm en 9 diafragmabladen vormen een ronde diafragmaopening.

Met de twee nieuwe Lumix S Pro-zoomlenzen komt het totaal aantal lenzen van Panasonic voor de S-serie op zes. Het assortiment bevat namelijk ook de 50mm F1.4, de  24-70mm F2.8, de 24-105mm F4 MACRO O.I.S. en de 70-200mm F4 O.I.S. Het bedrijf geeft aan dat er voor maart 2021 nog minimaal 11 lenzen bij zullen komen, waarbij het de nadruk legt op het ontwikkelen van Lumix S PRO-lenzen. Zo moeten er binnen afzienbare tijd meer dan 46 verwisselbare L-Mount-lenzen verkrijgbaar zijn van zowel Panasonic als Leica en Sigma.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in