tamron

De nieuwe 17-28mm-ultragroothoek van Tamron is volgens het zelfde lichte en compacte concept ontwikkeld als de 28-75mm. Met de twee heb je een bereik van 17 tot 75 mm voor nog geen kilo.

Eind februari kondigde Tamron aan dat er een nieuwe ultragroothoeklens met Sony E-lensvatting stond aan te komen. Nu maakt de lensfabrikant bekend dat de Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD vanaf eind juli beschikbaar is voor een prijs van 1029 euro. De nieuwe lens is complementair aan de eerder geïntroduceerde Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD, die volgens hetzelfde concept van lichte en compacte lenzen met hoge optische prestaties ontwikkeld is. De Tamron 17-28mm en 28-75mm vormen samen een compact systeem dat een bereik van 17 tot 75 mm beslaat en minder dan 1 kg weegt.

Compacte ultragroothoek van Tamron

Ook de nieuwe Tamron heeft daarom een voor een ultragroothoek opvallend kleine filtermaat van 67mm. Er passen dus dezelfde lensdoppen en filters op als op de 28-75mm. De lens heeft een interne zoom en focus, zodat de lengte van net geen 10 cm (99 mm) niet verandert bij het inzoomen en schepstellen.
Het compacte formaat moet in combinatie met het gewicht van slechts 420 gram zorgen voor een goede balans op de systeemcamera’s van Sony. De Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD heeft een vaste grote lensopening van f/2.8 over het gehele zoombereik en levert volgens het persbericht een hoge resolutie plus contrast van rand tot rand. De lens heeft in de ultragroothoekstand van 17 mm een minimale scherpstelafstand van slechts 19 cm en een maximale vergrotingsmaatstaf van 1:5,2. In de ‘tele’-stand van 28 mm zijn die cijfers 26 cm respectievelijk 1:6.

Stille zoom en vochtdichte constructie

Het zoomsysteem van de nieuwe ultragroothoek wordt aangedreven door de RXD, wat staat voor Rapid eXtra-silent stepping Drive. Dit is een stappenmotor die stil, snel en nauwkeurig kan zoomen. Daardoor is het objectief geschikt voor het maken van zowel vrijwel ruisvrije video- als foto-opnamen. De Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD is ook volledig compatibel specifieke functies die je op Sony-camera’s vindt, zoals ‘Fast Hybrid AF’ en ‘Eye AF’.
Het optische ontwerp van de 17-28mm bestaat uit 13 lenselementen in 11 groepen. Hieronder zijn drie asferische lenselementen, twee LD (Low Dispersion) lenselementen en een XLD (eXtra Low Dispersion) lenselement met eigenschappen die dicht bij die van fluoriet liggen. Samen zijn ze zo ontworpen om chromatische aberratie en andere afwijkingen te onderdrukken. Bovendien vermindert Tamron’s BBAR (Broad-Brand Anti-Reflection) Coating beeldschaduwen en lichtvlekken. Ook is de nieuwe zoomlens voorzien van een vocht- en vuilwerende constructie met afdichtingen op kritieke locaties zoals rond de bajonetvatting. Ook bij het fotograferen buitenshuis onder ongunstige weersomstandigheden biedt de nieuwe 17-28mm hiermee voldoende bescherming. Bovendien is het frontoppervlak van de lens gecoat met een beschermende fluorcompound, die water- en olieafstotende eigenschappen heeft. Het lensoppervlak is daarmee gemakkelijker schoon te vegen en minder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van vuil, vocht of vette vingerafdrukken.

tamron
De nieuwe ultragroothoek is complementair aan de eerder geïntroduceerde Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.