anamorfe lens

De camera’s en hardware van smartphones worden alsmaar krachtiger en worden daardoor ook steeds interessanter voor al dan niet professionele filmmakers. Sandmarc, specialist in fotografische accessoires voor iPhone-, DJI- en GoPro-camera’s, springt in op deze trend en brengt een anamorfe lens voor iPhones op de markt.
anamorfe lens
 
Met deze anamorfe lens kan er twee keer zoveel horizontale informatie worden geregistreerd, doordat er gebruik wordt gemaakt van ovaal glaswerk. Hierdoor kun je de volledige beeldsensor gebruiken om cinematische breedbeeldopnames met zwarte balken te produceren. De horizontale beeldinformatie wordt als het ware ingedrukt opgeslagen en kan met software als Adobe Premiere uit elkaar worden getrokken (‘ge-desqueezed’) of met video-apps als Filmic Pro in normale verhoudingen worden bekeken.

Anamorfe lens maakt professioneel ogende beelden

Volgens de fabrikant is de Anamorphic Lens ontworpen met professioneel, mobiel filmen in het achterhoofd. Daarom is gebruik gemaakt van anti-reflecterend glaswerk dat is voorzien van meerdere coatings. In de duurzame en lichtgewicht aluminium behuizing is plaats voor meerdere lenselementen om de best mogelijke prestaties te realiseren.
De Anamorphic Lens van Sandmarc biedt een breedbeeldverhouding van 2,4: 1, waardoor filmachtige breedbeeldvideo’s voor iPhone-filmmakers mogelijk worden. De anamorfe lens heeft ook een sfeervol lensflare-effect zoals je in films ziet wanneer de lens tijdens nachtopnames wordt blootgesteld aan fel licht afkomstig van bijvoorbeeld straatverlichting of de koplampen van auto’s.

anamorfe lens
De lensflare-effecten van de Anamorphic Lens dragen bij aan het filmische karakter van de beelden.

 
De lens is verkrijgbaar voor iPhones 7/7 Plus en latere versies voor een prijs van net geen 160 dollar. Voor dat bedrag krijg je er ook een hoesje en een lensclip bij.