De nieuwe Fujifilm GFX 50R digitale middenformaatcamera

Met de GFX 50R zet Fujifilm een nieuwe stap om digitale middenformaatcamera’s voor een groter publiek toegankelijk te maken. Het spiegelloze toestel met rangefinder-design vertrekt van dezelfde 51,4 megapixel CMOS ‘super full-frame’ sensor en X-Processor Pro beeldprocessor als de begin 2017 geïntroduceerde GFX 50S en levert dus identieke beeldkwaliteit en verwerkingssnelheid. De GFX 50R is […]

Met de GFX 50R zet Fujifilm een nieuwe stap om digitale middenformaatcamera’s voor een groter publiek toegankelijk te maken. Het spiegelloze toestel met rangefinder-design vertrekt van dezelfde 51,4 megapixel CMOS ‘super full-frame’ sensor en X-Processor Pro beeldprocessor als de begin 2017 geïntroduceerde GFX 50S en levert dus identieke beeldkwaliteit en verwerkingssnelheid. De GFX 50R is compacter en lichter dan zijn voorganger, en lijkt op een uit de kluiten gewassen X-E3. Het  waterbestendige toestel sluit aan bij de noden van mobiele huwelijks-, portret- en straatfotografen.
Op enkele punten wijkt de uitrusting van de GFX 50R af van die van de GFX 50S. Zo is de elektronische zoeker nu vast, is er geen display meer aan de bovenzijde, verdwijnt de selectieknop achteraan en kantelt het LCD-scherm slechts in twee in plaats van in drie richtingen. Daartegenover staat dat het aanraakscherm meer mogelijkheden biedt en dat Bluetooth is ingebouwd.
De Fujifilm GFX 50R wordt verwacht in november 2018 en zou ongeveer 4.500 euro exclusief BTW kosten, ruim 20% goedkoper dan de GFX 50S op dit moment.
 

Het conceptmodel voor de Fujifilm ‘GFX 100’

 
Fujifilm kondigde verder de ontwikkeling aan van een nieuwe GFX-camera met 102 megapixelsensor. Die krijgt verder een vierde generatie X-Processor 4 mee en pixels met fasedetectie over het gehele beeldveld om continue autofocus nauwkeuriger te maken en beter bewegende objecten te kunnen volgen.
De toekomstige GFX wordt bovendien de eerste digitale middenformaatcamera met ingebouwde beeldstabilisatie, eigenlijk een must om bij deze hoge resolutie uit de hand te kunnen fotograferen. Tot slot worden ook de videomogelijkheden sterk uitgebreid: opnemen kan in 4K-resolutie met 30 beelden per seconde, met gebruik van de volledige sensorbreedte.
Met een geïntegreerde verticale handgreep blijft het toestel qua omvang en gewicht vergelijkbaar met een high-end fullframe DSLR, ook al is de sensor circa 1,7x groter. Deze baanbrekende camera wordt midden 2019 verwacht, en zou minder dan 10.000 euro gaan kosten (excl. BTW).
 
De roadmap voor deFujifilm GF-objectieven

 
Voor het GFX-systeem zijn vandaag al 7 GF-objectieven beschikbaar, met brandpuntsafstanden van 23 mm tot 250 mm (equivalent aan 18 mm tot 198 mm bij het 35mm-filmformaat). Alle objectieven zijn water- en stofbestendig en ondersteunen reeds beeldresoluties tot meer dan 100 megapixel. Volgend jaar komen daar een compact 50 mm f/3.5 standaardobjectief (erg geschikt voor de GFX 50S) en een 100-200 mm f/5.6 telezoom bij. Voor 2020 staat verder nog een 45-100 mm f/4 gestabiliseerde zoomlens op het programma.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.