Snap, het bedrijf achter de populaire Snapchat-app, maakt nu ook camera's. De Spectacles zijn een zonnebril met ingebouwde Snapchat-camera. Maxim Piessen probeerde dat voor ons uit.

Snap, het bedrijf achter de populaire Snapchat-app, maakt nu ook camera's. De Spectacles zijn een zonnebril met ingebouwde Snapchat-camera. Maxim Piessen probeerde dat voor ons uit.

Spectacles zijn de eerste ‘wearable’ van Snap, het moederbedrijf van Snapchat (niet mee met Snapchat? Lees hier onze startersgids). Ze zien eruit als een modieuze zonnebril met twee mysterieuze gele cirkeltjes en een drukknop. Als je éénmaal je op de knop duwt, neem je een filmpje op van 10 seconden. Bij een tweede druk op de knop wordt de opnameduur verlengd tot 20 seconden, bij een derde druk wordt dit 30 seconden. Door de knop lang in te drukken, stopt de camera met filmen. Zo kun je ook filmpjes van minder dan 10 seconden maken. De enige methode om filmpjes te maken, is door op de knop te duwen. Het zou leuk zijn moest je de opname kunnen starten door bijvoorbeeld ‘SNAP’ te roepen. Zo zou je volledig handsfree kunnen snappen.

De filmpjes worden automatisch in lage resolutie via Bluetooth doorgestuurd naar de Snapchat-applicatie op je smartphone. Indien je ze in hoge resolutie wil importeren, moet je je smartphone via WiFi verbinden met de Spectacles. Zodra de import compleet is, maak je een selectie van de filmpjes die je wil plaatsen, voeg je een tekstje of filter toe en stuur je ze door naar enkele vrienden of plaats je ze op je story. De ontvangers kunnen bij het bekijken van het filmpje hun scherm draaien en het beeld blijft steeds rechtop. In fotografietermen: de kijkers kunnen je snaps bekijken in portrait, landscape of alles ertussenin. 

Advertentie

Zit dat goed?

Op de website van Snap kan je de bril in de drie beschikbare kleuren bekijken op verschillende hoofden, allemaal van modellen met perfecte verhoudingen. Spijtig genoeg heeft de meerderheid van de bevolking geen perfect hoofd. Ter illustratie hoe de Spectacles er op een gewoon gezicht uitzien, heb ik een foto van me laten nemen tijdens mijn werk als snapchatreporter.

De bril is niet uitzonderlijk opvallend, groot of zwaar. Als je niet filmt, fungeert hij als leuke en degelijke zonnebril. Het enige wat verraadt dat je niet met een gewone bril op je neus loopt, zijn de twee gele cirkeltjes en het cirkeltje met led-lichtjes. Die gaat rondcirkelen als je aan het filmen bent, zodat omstaanders merken dat je filmt. Aan de binnenkant van de bril brandt er tijdens het filmen nog een ledje dat de laatste twee seconden flikkert. Zo kan je op tijd bijdrukken om een extra 10 of 20 seconden te filmen. Als de batterij bijna leeg is, verandert de kleur van dat binnenste lampje van wit naar rood.Op de website staat dat de bril niet waterdicht is en dat je hem niet mag gebruiken in extreme temperaturen. Nu, ik testte de Spectacles tijdens Snowbreak, de grootste Belgische skivakantie voor jongeren, bij temperaturen tot -9 graden. Daarbij heeft de bril zowel sneeuw, water als bier mogen proeven. Ik ski niet graag met een rugzak en stak de bril dus vaak los in mijn broekzak. De meegeleverde case was iets te groot en vormde een belemmering bij het skiën. Zo merkte ik al snel dat de glazen niet krasvrij zijn… Ook heb ik de vijsjes van de oorstukken tweemaal moeten vastschroeven.

Onze reporter Maxim Piessen in actie.

Hoewel de bril in het begin zeer degelijk aanvoelde, toonde hij wel enkele zwakheden na intensief gebruik (misbruik). Wat wel gezegd mag worden, is dat de bril valbestendig is. Tijdens het skiën brak ik mijn sleutelbeen op twee plekken. De bril bleef heel.

Een van de meest ingenieuze eigenschappen aan deze gadget is de case. In plaats van je bril op te laden, laadt je je doos op. Eenmaal deze doos is opgeladen, kan je je bril viermaal vullen met energie door hem simpelweg in de case te plaatsen.Als je tweemaal aan de zijkant van je bril tikt, lichten er ledjes op. Een volledige cirkel betekent dat de bril 100% opgeladen is, een enkel flikkerend ledje betekent dat hij leeg is. Mijn raad: draag de bril tot hij nog voor een kwart opgeladen is en steek hem dan even in de doos. Op deze manier kom je zelfs bij zeer intensief gebruik met gemak een volledige dag door. Hou er ook rekening mee dat het overzetten van de video’s naar je smartphone heel wat batterij van deze laatste eist. Neem dus (bij intensief gebruik) zeker een battery pack mee. 

Hoe is de kwaliteit?

De kwaliteit in gewone lichtomstandigheden is verrassend goed. De beelden zijn steeds mooi scherp. Ook de lichtmeting is top: Ik testte de bril in een skigebied en de bril wist steeds erg veel detail in de sneeuw te behouden. Aan de randen heb je een kleine vervorming, maar dit komt zeker niet storend over. Verder worden de kleuren, in tegenstelling tot bij sommige actiecamera's, niet te verzadigd; ze blijven vrij natuurgetrouw over. Je kan hier echter snel verandering in brengen door filters toe te passen. Hoewel de bril geen bewegingscorrectie bevat, zijn de beelden toch vrij stabiel. Dit is te danken aan het feit dat je nek als stabilisator fungeert. Zelfs in donkere omstandigheden is de opnamekwaliteit nog goed, ook al zie je er in deze omstandigheden wel gek uit met een zonnebril op je neus. De bril neemt ook geluid op. De kwaliteit is niet super, maar zeker ook niet slecht. Je kan geen foto’s met de bril nemen. Bekijk hier een voorbeeldfilmpje:

De Spectacles hebben een zeer brede beeldhoek. Als je de video op Snapchat post, kan wie ze bekijkt zijn smartphone draaien zoals hij wil, en toch steeds een schermvullend beeld zien met een deel van de opname. Exporteer je de video naar de camera, dan wordt het volledige cirkelvormige beeld geëxporteerd; het leuke effect dat je je smartphone kan draaien zoals je wil, valt dan weg. Als je de filmpjes opslaat in je Snapchat memories, kan je dat effect wel blijven gebruiken.

Tot hiertoe kon je de bril alleen maar bemachtigen uit een van de rondreizende ‘Spectacle automaten’ in Amerika of uit de pop-up store in New York. Inmiddels is er ook een webshop, maar die levert (vooralsnog) alleen in de V.S.

De belangrijkste beperking is wel dat je bril alleen kunt gebruiken in combinatie met de Snapchat app.

Prijs: 130 dollar

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146286_sizedspectacles.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146286_sizedcreditsstijnvanderdeelen.jpg” caption=”||Onze reporter in actie. Foto © Stijn Vanderdeelen”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Comments are closed.