Adobe kondigt vandaag een nieuwe versie van zijn fotografisch workflowpakket Lightroom aan. Fotografeer je vaak mensen, dan zal de gezichtsherkenningstechnologie je ongetwijfeld interesseren.

Adobe kondigt vandaag  een nieuwe versie van zijn fotografisch workflowpakket Lightroom aan. De nieuwe versie van die kooplicentie heet nu Lightroom 6, en de abonnementsversie heet voortaan Lightroom CC. Maar er is één groot verschil tussen beide versies: alleen met Lightroom CC kun je foto’s synchroniseren met de gratis Lightroom Mobile-app op je iPad, iPhone of Android-smartphone. Het is op dit moment nog niet bekend of Lightroom 6, net zoals indertijd Photoshop CS6, de laatste los verkrijgbare versie van de software wordt of niet.

Net zoals een rockfestival heeft een nieuwe Lightroom-release meestal één headliner plus een paar interessante supportacts. Dat is in deze versie niet anders. De hoofdact in versie 6 heet gezichtsherkenning.

Fotografeer je vaak mensen en vind je het belangrijk om makkelijk terug te vinden wie je fotografeert, dan zal de gezichtsherkenningstechnologie van de nieuwe weergavemethode Mensen (View>People) je ongetwijfeld interesseren. In deze weergave groepeert Lightroom foto’s van mensen van wie het denkt dat ze dezelfde persoon zijn in stapels (stacks). Het scherm wordt gesplitst in twee: bovenaan vind je de aanvankelijk lege sectie Benoemde mensen (Named People), onderaan de Mensen zonder naam (Unnamed People).

Door te klikken op het vraagteken onder zo’n stapel kun je alle gezichten in die stapel tegelijkertijd een naam geven. Je klapt de stapel wel beter vooraf even open om te zien of er geen vergissingen in zitten: gezichten waarvan Lightroom ten onrechte denkt dat het om dezelfde persoon gaat. Zodra de stapel is benoemd, verhuist deze naar de sectie Benoemde mensen. 

Met Lightroom 6 kun je nu HDR- en panoramafoto’s afwerken zonder één voet buiten Lightroom te zetten.
In Shoot 39 (verschijnt op 19 mei) verkennen we alle nieuwe functies in Lightroom 6. 

 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.