Een gestreamde versie van Photoshop zal beschikbaar worden op Chromebooks, goedkope laptops waarvan wordt gezegd dat ze geen zware software aankunnen.

Een veelgehoorde kritiek op Chromebooks, goedkopere laptops met alleen basisfuncties, is dat ze geen zware desktopsoftware kunnen draaien. Daarbij wordt Adobe Photoshop vaak als voorbeeld aangehaald.

Die kritiek willen Google en Adobe alvast in de kiem smoren. De twee bedrijven kondigen vandaag aan dat Photoshop naar Chromebooks komt, en bij uitbreiding ook de complete Creative Cloud.

Voorlopig zullen wel alleen Amerikaanse onderwijzers de software kunnen gebruiken. Wie geïnteresseerd is, zal zich daarvoor ook bij Adobe moeten aanmelden en toegang moeten krijgen tot een gesloten test.

Photoshop wordt gestreamd
De Chromebook-versie van Photoshop zal “gestreamd” worden uit de cloud en zou in niets mogen verschillen van de reguliere Photoshop, zo belooft Adobe. De software zal ook heel sterk geïntegreerd worden met Google Drive, waar je bestanden kunt opslaan en beheren.

Windows-gebruikers die Chrome hebben geïnstalleerd, zullen de software ook rechtstreeks in hun browser kunnen draaien, zegt het bedrijf. Alleen enkele features van de software die Photoshop overlaat aan de grafische processor van de computer zullen in deze streamingversie niet beschikbaar zijn.

Koffiedik kijken
Chromebooks zijn vooral populair bij kleinere bedrijven en op scholen, omdat ze handzaam en goedkoop zijn. Fabrikanten als HP, Dell en Asus hebben ze dan ook in hun productportfolio zitten.

Of zij met Photoshop meer van deze apparaten gaan verkopen, blijft koffiedik kijken, maar het is alvast weer een reden minder om “neen” te zeggen tegen de Chromebooks. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.