De grote camerafabrikanten rusten hun nieuwe modellen uit met wifi. Maar deze evolutie is nog duidelijk onwennig voor ze. Zo ondervindt ook Nikon met zijn jongste troef, de D750.

Camerafabrikanten doen hun best om bij de tijd te blijven en rusten hun modellen uit met wifi.

Maar deze evolutie is nog duidelijk onwennig voor ze, en levert beveiligingsproblemen op. Zo ondervindt ook Nikon met zijn jongste troef, de D750.

Photokina
Nikon stelde zijn nieuwe spiegelreflexcamera vorige week voor op Photokina in Keulen, 's werelds grootste fotografiebeurs. Het is een fullframecamera met 24 megapixel voor de serieuze fotograaf.

Het fototoestel is ook uitgerust met wifi, zodat je het draadloos kunt verbinden met je smartphone of tablet. Daarvoor moet je Nikons Wireless Mobile Utility-app installeren op je Android, iPhone of iPad.

Bij het testen van de camera ontdekte het Britse blad Amateur Photographer gisteravond een toch serieus securityprobleem. Als je als trotse nieuwe eigenaar van het fototoestel vergeet de wifibeveiligingsinstellingen via de app te activeren, dan staan je foto’s in principe bloot aan boeven die het op je beelden gemunt hebben.

"Niet te geloven"
Testredacteur Andy Westlake van Amateur Photographer zegt dat hij zijn ogen niet kon geloven toen hij de camera in handen kreeg. "De Nikon D750 gebruikt [standaard] een onbeveiligd wifinetwerk en vraagt op geen enkel moment om verificatie van een mobiel toestel dat een verbinding probeert te leggen.

"Als je wifi aan hebt staan, kan iedereen met een smartphone én de app met de camera verbinden en beelden downloaden die op de geheugenkaart van de camera staat, zonder toestemming van de eigenaar."

En nog erger, volgens Westlake worden foto’s die door de fotograaf zijn gemarkeerd om (later) over te zetten automatisch doorgestuurd naar het eerste toestel dat connectie legt. "Dus iemand anders kan uitgerekend je favoriete of waardevolste foto’s onderscheppen."

Advies van Nikon
Nikon Engeland heeft Amateur Photographer meteen bedankt en beveelt aan om, je raadt het al, de beveiligingsinstellingen op de wifi-app te activeren. De camerafabrikant wijst er ook nog op dat dit in de handleiding staat. Maar lees je die niet, dan zijn je beelden dus in gevaar.

Nu afwachten of er celebrity’s bereid zijn om leuke selfies te maken met de Nikon D750.

Meer over deze camera, die vanaf deze week te koop is voor zo'n 2.200 euro, vind je in dit nieuwsartikel.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/39/139122_750b.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/39/139122_750.jpg” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.