De Leica M Edition 60 is een speciale versie van de Leica M-P. Deze digitale meetzoekercamera heeft geen lcd-scherm, maar kost ruim 6.000 euro meer dan de variant mét scherm.

De Leica M Edition 60 is een speciale versie van de Leica M-P. Deze digitale meetzoekercamera heeft geen lcd-scherm, maar kost ruim 6.000 euro meer dan de variant mét scherm.

Het Leica M systeem viert dit jaar zijn zestigste verjaardag, en om dat te vieren heeft Leica nog eens een gelimiteerde editie van een camera uitgebracht. De Leica M Edition 60 is een bundel met de Summilux-M 35 mm f/1.4 ASPH-lens en een bijzondere uitvoering van de Leica M-P Typ 240.

Het bijzondere is dat het lcd-scherm aan de achterzijde ontbreekt. Je kunt dus niet meteen je foto bekijken, maar moet wachten tot je thuis achter je computer zit om het resultaat te kennen. Net als vroeger met filmrolletjes en de doka, zeg maar. Volgens Leica biedt dit de fotograaf de mogelijkheid om zich te concentreren op 'het wezenlijke': compositie, beeldhoek, sluitertijd, diafragma en gevoeligheid.

De bundel is beperkt tot 600 stuks en gaat 15.000 euro kosten. Dat is ongeveer 6.000 euro meer dan de 'gewone' Leica M-P en de Summilux-M 35 mm f/1.4 ASPH samen. Onze tip: neem een stuk gaffertape (prijs naar schatting 6 cent) en plak dat over het lcd-scherm van je camera. Zo kun je je ook concentreren op 'het wezenlijke'.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/38/139214_leica-m-edition-602-kopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/38/139214_leica-m-edition-60left-kopie.jpg” caption=”De Leica M Edition 60 heeft geen lcd-scherm; achteraan zit een instelwiel voor de gevoeligheid.||De Leica M Edition 60 wordt gebundeld met de Summilux-M 35 mm f/1.4 ASPH lens.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.