De Samsung Galaxy NX is een systeemcamera met Android en een internetverbinding. Tien lezers van Shoot konden dit innovatieve toestel een hele dag uitproberen.

De Samsung Galaxy NX is een systeemcamera met het mobiele besturingssysteem Android en een mobiele internetverbinding. Tien lezers van Shoot konden dit innovatieve toestel een hele dag uitproberen.

De smartphone vervangt voor een groot deel van de gelegenheidsfotografen nu al de compactcamera. De mindere beeldkwaliteit en de beperktere mogelijkheden van zo’n ingebouwde smartphonecamera worden voor die groep ruimschoots gecompenseerd door de mogelijkheid om foto’s meteen te bewerken (met Instagram) en te delen met je favoriete sociale netwerk.

En als we eerlijk zijn: ook ambitieuzere fotografen die zweren bij een reflex- of systeemcamera zullen naar de smartphone grijpen als het erom gaat een foto snel te kunnen verzenden en delen.

Connectiviteit
Als cameramakers niet nog meer marktaandeel willen verliezen aan smartphones, moeten ze dus werken aan de connectiviteit van hun toestellen.

Dat doen ze bijvoorbeeld door wifi in te bouwen, zodat je een camera met je smartphone of tablet kan linken. Dat werkt, maar is vaak omslachtig. Een andere aanpak is om de mogelijkheden van een smartphone in te bouwen in een camera. Samsung deed dat vorig jaar al met de Galaxy Camera (lees de test).

Nu is er de Galaxy NX, de eerste systeemcamera met Android aan boord, die eerder dit jaar al een EISA Award voor de beste foto-innovatie mocht ontvangen. Shoot liet dit toestel in primeur een hele dag uitproberen door tien lezers. Het volgende verslag is mede gebaseerd op hun gebruikservaringen.


Met een lens zoals de 18-55mm is de Galaxy NX mooi in balans.

De bouw en de bediening

De vormgeving van de Galaxy NX verrast; het toestel is redelijk fors, maar erg dun. Het formaat wordt verklaard door het erg grote aanraakscherm (4,8 inch diagonaal), dat bijna hele achterkant van de camera vult.

Aan de bovenzijde staat een minimaal aantal knopjes: aan-uitknop, ontspanknop, videoknop, een instelwiel en een knop om de flits te laten opklappen. Onderaan op de kloeke handgreep zit een klepje waarachter de batterij, een micro-SD-geheugenkaartje en een data-simkaartje schuilen.

Onze testers vinden de body zelf goed in de hand liggen. De stabiliteit is optimaal met kortere lenzen zoals de 18-55mm-kitlens en de 60mm-macro. Met een zwaardere lens zoals de 18-200mm-ultrazoomlens ligt het zwaartepunt te ver naar voor.

Touchscreen werkt snel
Het grote aanraakscherm wordt door de Shoot-lezers erg positief onthaald. Sommigen kwamen met lage verwachtingen naar de test, maar werden aangenaam verrast door de bediening via touch. Het is even wennen, maar de meeste testers zijn het erover eens dat het sneller werkt dan de klassieke menutoetsen.

Een van de testers mist wel de aparte knopjes voor witbalans, opnamestand en lichtmeetmethode van haar vertrouwde reflexcamera.

Het aanraakscherm dient ook om je focuspunt te kiezen, en ook dat gaat de deelnemers beter af dan ze hadden verwacht. Het gaat sneller dan met pijltjestoetsen door vaste scherpstelpunten te navigeren.

Een nadeel is wel dat je je oog van de zoeker moet halen om een scherpstelpunt te kiezen; het is jammer dat je het scherpstelpunt niet kan kiezen als je de elektronische zoeker (EVF) gebruikt. Die EVF wordt overigens geprezen als scherp en helder. Hij zou wel sneller actief moeten worden als je je oog ervoor houdt.

In diepe slaap
Dat sluit aan bij een andere opmerking van onze testers. Om stroom te sparen schakelt het scherm zichzelf uit na een (door de gebruiker in te stellen) periode van inactiviteit. Wil je dan weer fotograferen, dan duurt het enkele seconden voor de camera weer bij de zaak is. Als je hem een hele dag niet gebruikt, gaat hij in een diepe slaap en duurt het ruim 20 seconden voor hij weer opgestart is.

Eén detail van de touch-interface krijgt scherpe kritiek. Als je een foto bekijkt, verschijnt het ‘prullenbakje’ om een foto te wissen in de rechterbovenhoek. Omdat daar je duim rust, gebeurt het meermaals dat een van onze testers er per ongeluk op drukt.
 Evelien Vanderstraete gebruikte het miniatuureffect uit de Smart Mode-opnamestanden.

Je foto’s uploaden

De Galaxy NX heeft een volledige versie van het mobiele besturingssysteem Android, versie 2.2. Wanneer je op het Home-teken op het aanraakscherm tikt, krijg je een normale Android-omgeving te zien. Je kunt dus apps uit de Google Play Store installeren en gebruiken.

Daardoor krijgt je camera alle mogelijkheden van een minitablet – alleen bellen kan je er niet mee. En als je een simkaart met data-abonnement gebruikt, kan je via het mobiele netwerk (3G en waar beschikbaar het snellere 4G) facebooken en twitteren, je mails lezen en natuurlijk foto’s delen.

Een van onze proefpersonen liet tijdens de test elke foto die ze maakte automatisch naar haar Dropbox-account uploaden, en dat werkte feilloos.

De meegeleverde app Photo Suggest gebruikt de ingebouwde gps-ontvanger en de internetconnectie om interessante fotolocaties in de buurt op te sporen. Je krijgt foto’s te zien die gebruikers op de site Panoramio plaatsten. Via de kaarten-app kan je de route naar dat plekje uitstippelen.
 Je kunt opnames meteen op de camera nabewerken; de bewerkte versie wordt als PNG-bestand op je geheugenkaart bewaard. (foto: Nancy Janssens)

De prestaties

Lezers van Shoot zijn gedreven fotografen, en ons testpanel was dan ook erg benieuwd naar de prestaties van de Galaxy NX als camera.

Er is lof voor de beeldkwaliteit, die één deelnemer “veel beter dan verwacht” noemt. De camera levert scherpe, kleurechte opnames. Tot aan ISO 800 merkt een tester geen ruis, tussen ISO 1.600 en 3.200 wordt de ruis aanvaardbaar bevonden. Vanaf ISO 6.400 treedt kleurruis duidelijk naar voren, en de hoogste ISO-waarde 25.600 zou een tester alleen in uiterste nood gebruiken.

Wil je de rawbestanden nog nabewerken, dan is alvast het vermelden waard dat je bij de Galaxy NX een volledige versie van Adobe Lightroom 5 krijgt.

De Galaxy NX bevat naast de gebruikelijke opnamestanden (automatisch, programma, sluitertijd- en diafragmavoorkeuze, manueel) een dertigtal Smart Modes, zeg maar scènepresets met wat extra.

Zo kan je twee foto’s tot één beeld samenvoegen met Multi Exposure, of een bewegend prentje maken met Animated Photo. In de specifieke omstandigheden waarvoor ze bedoeld zijn, leverden de Smart Modes het beoogde resultaat.

Zowat de helft van de testers heeft geen behoefte aan de videofunctie van de Galaxy NX, die in full HD met 50 frames per seconde kan filmen. Wie er wel mee filmt, blijkt opgetogen over de kwaliteit en over de mogelijkheid om tijdens een video-opname het scherpstelpunt te wijzigen.
 De Galaxy NX levert een prima beeldkwaliteit. (foto: Kate Neels)

Conclusie

De Samsung Galaxy NX is voor de deelnemers aan onze testdag een aangename verrassing. Hij levert de beeldkwaliteit die je van een systeemcamera verwacht, en koppelt daar de uitgebreide mogelijkheden van Android en internetconnectiviteit aan vast.

De bediening via het aanraakscherm gaat vlot. De voornaamste kritiek komt er op de trage respons van het scherm en de elektronische zoeker, en op de tijd die de camera nodig heeft om uit stand-bymodus te ontwaken.

Specificaties Samsung NX

Prijs: 1.249 euro (body), 1.499 euro (met 18-55mm-objectief)
Resolutie: 5.472 x 3.648 pixel
Sensor: CMOS, 15,7 x 23,4 mm
Lensvatting: Samsung NX
Cropfactor: 1,5x
Gevoeligheid: Auto; ISO 100-25.600
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 30 scènes
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: contrast-AF of manueel
Burstmodus: 9 fps
Geheugen: SD-kaart
Afmetingen: 136 x 101 x 26 mm
Gewicht: 495 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webopener.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webgalaxynx1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webgalaxynx2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webgalaxynx4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webgalaxynx8.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webevelien.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webnancy2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132988_webkate.jpg” caption=”Lezers testen de camera van de toekomst: de Samsung Galaxy NX||De Samsung Galaxy NX is een systeemcamera met het mobiele besturingssysteem Android en een mobiele internetverbinding.||De Galaxy NX heeft Android aan boord en kan dus ook allerhande apps uit de Play Store gebruiken.||Met een lens zoals de 18-55mm is de Galaxy NX mooi in balans.||Vanzelfsprekend kan je op de Galaxy NX alle Samsung NX-lenzen gebruiken.||Evelien Vanderstraete gebruikte het miniatuureffect uit de Smart Mode-opnamestanden. (f/3,5, 1/60, ISO 100, 15 mm)||Je kunt opnames meteen op de camera nabewerken; de bewerkte versie wordt als PNG-bestand op je geheugenkaart bewaard. (f/6,3, 1/250, ISO 800, 24 mm) (foto: Nancy Janssens)||De Galaxy NX levert een prima beeldkwaliteit. (f/8, 1/250, ISO 800, 60 mm) (foto: Kate Neels)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.