Internetbedrijf Yahoo zegt fotowebsite Flickr "weer geweldig" te willen maken en verhoogt de gratis opslagcapaciteit naar 1 terabyte. Dan moet je wel advertenties slikken.

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo zegt fotowebsite Flickr "weer geweldig" te willen maken.

Het verhoogt de gratis opslagcapaciteit naar 1 terabyte. Dan moet je wel advertenties voor lief nemen.

In populariteit gezakt
Yahoo toonde maandag een nieuw ontwerp voor de welbekende maar in populariteit flink gedaalde fotosite, met meer aandacht voor grotere beelden, de genoemde uitbreiding van de opslag en een vernieuwde mobiele app voor Android. Alle veranderingen gaan per direct in.

De veranderingen moeten Flickr weer in beeld brengen bij het fotograferende publiek, dat massaal is overgestapt naar diensten als Instagram, Facebook en Google+ voor het tonen en delen van foto’s.

"Daar gaat het bij Flickr om: foto’s doen de wereld draaien. We willen Flickr weer geweldig maken", aldus topvrouw Marissa Mayer.

Oog op jongeren
Met Mayer aan het roer probeert Yahoo zich weer relevant te maken bij de jongere generatie internetgebruikers. Ook de overname van fotoblogsite Tumblr speelt hierin een grote rol.

Flickr moet verloren vertrouwen terugwinnen, met het uploaden en downloaden van afbeeldingen in de oorspronkelijke resolutie tot aan 200 MB per foto. Ook HD-filmpjes kun je uploaden, tot aan 1 GB en een afspeeltijd van 3 minuten per video. Dit alles valt binnen het gratis Flickr-account.
 

Betaaldienst voor professionals
Yahoo lanceert tegelijk een betaalde dienst voor beroepsfotografen, Flickr Doublr. Deze gaat 499,99 dollar per jaar kosten. Je ziet dan geen advertenties en het is mogelijk om de opslaglimiet op te rekken naar 2 TB.

Deze hoge limieten moeten de weg bereiden voor een nieuwe generatie bewegend en stilstaand beeld met astronomische hoeveelheden pixels. Toch hebben concurrerende diensten als Smugmug en 500px vergelijkbare premiumdiensten in huis, die minder kosten.

Geen Flickr Pro meer
Het bestaande Flickr Pro-account verdwijnt, althans voor nieuwe leden. Beschik je over zo'n lidmaatschap, dan mag je dat voor hetzelfde bedrag blijven gebruiken. Maar heel zinvol is dat wellicht niet, aangezien de meeste voordeeltjes nu in het gratis account zitten. Ook verdwijnt het Pro-label naast je naam. Je wordt in elk geval niet automatisch overgezet naar Doublr of een ander lidmaatschap.

Tot slot is er nog een extra betaalaccount waarbij je ook reclamevrij je foto's kunt delen, maar verder gebonden bent aan de 1 terabyte opslag. Dit Ad Free-account is met 49,99 dollar twee keer zo duur als Flickr Pro. Een overzicht van de accounts en de voorwaarden vind je op deze Flickr-pagina.

Hoeveel is een terabyte?
Een terabyte of wel duizend gigabytes is geen kinderachtig maximum. Je kunt veertig jaar lang elk uur een foto uploaden, en dan zit je nog niet aan de limiet. Het spreekt voor zich dat niet elke foto dan de maximale 200 MB weegt.

Met een bijdrage van Rowald Pruyn.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/21/130491_shutterstock1441097back-upservers.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/21/130491_flickrnieuw.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/21/130427_210513flickrscreen.png” caption=”||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.