Een groep Photoshop-gebruikers is boos op Adobe, nu het bedrijf volledig overstapt op online-abonnementen.

Een groep boze gebruikers van Photoshop start een petitie tegen de plannen van fabrikant Adobe om volledig over te stappen op abonnementen.

De Amerikaan Derek Schoffstall plaatste op website change.org de petitie 'Adobe: Verwijder het verplichte creative cloud abonnementsmodel'.

Schoffstall beklaagt zich over de stopzetting van de ontwikkeling van Creative Suite 7, een softwarebundel waar Photoshop deel van uitmaakt. CS7 wordt ingeruild voor geregelde updates van de softwarepakketten, die onmiddellijk beschikbaar worden gesteld aan abonnees.

Te duur voor kleine ondernemers
Schoffstall beargumenteert dat Adobe hiermee kleine bedrijven en zelfstandigen enorm benadeelt. Vorige week maakte Adobe bekend dat het volledig overstapt op Creative Cloud, een online-abonnementsdienst waarmee klanten maandelijks of jaarlijks softwarepakketten als Photoshop en Illustrator kunnen huren.

Photoshop heet dan voortaan Photoshop CC, en zal niet meer bestaan als software die je kunt aanschaffen.

"Niet alle klanten van Adobe zijn in staat om zo'n grote maandelijkse betaling te doen voor het CC-abonnementsmodel”, zegt Schoffstall. “Op de korte termijn ziet dit abonnementsmodel er oké uit, maar na verloop van tijd is Adobe de enige die hiervan profiteert."

Ramp voor freelancers
De petitie heeft inmiddels bijna vijfduizend handtekeningen opgeleverd, wat slechts een heel klein deel is van het totale aantal gebruikers. Maar bij de mensen die wel hebben getekend, zit de frustratie erg hoog.

"Dit is een ramp voor onafhankelijke freelancers die toch al lijden in deze economie", zegt Gay Tammy uit Canada. Ook op de fora van onze zustersites ZDNet en Belgiumdigital hebben verschillende lezers ontstemd gereageerd op de overstap.

Corel spint garen
Concurrent Corel, die tegenwoordig eveneens een cloudabonnement aanbiedt, spint garen bij de snelle beslissing van Adobe om de losse verkoop te laten vallen. In een blogpost, die eind maart is geschreven, zegt het bedrijf:

"Terwijl veel bedrijven in de software-industrie naar exclusieve clouddistributie toe bewegen en sommige zelfs ophouden met de verkoop van fysieke producten, hebben wij besloten om de meerdere manieren te verkennen waarop je Coreldraw kunt kopen en gebruiken."

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.