Panasonic gelooft niet dat smartphones het einde van de digitale camera inluiden. "Een camera moet vooral een camera zijn", zegt topman Ichiro Kitao in een exclusief interview.

Panasonic gelooft niet dat smartphones het einde van de digitale camera zullen inluiden. Beide zullen naast elkaar blijven bestaan. "Een camera moet vooral een camera zijn", zegt Panasonic-topman Ichiro Kitao in een exclusief interview.

Vorige week stelde Panasonic op een persconferentie in Wenen de nieuwe Lumix GF6 voor. Shoot sprak er met Ichiro Kitao, directeur van de DSC Business Division van Panasonic.

In zijn presentatie vooraf had Kitao de verkoopcijfers voor de Europese cameramarkt toegelicht, en die zien er weinig rooskleurig uit voor makers van compactcamera's: het aantal verkochte toestellen is in enkele jaren gehalveerd. Camera's met verwisselbare lenzen (reflex- en systeemcamera's) doen het wel goed, maar hier komen steeds meer kapers op de kust. Wat betekenen die twee trends voor Panasonic?

Ichiro Kitao: "Panasonic heeft de spiegelloze camera uitgevonden, en we hadden daardoor een goede uitgangspositie. Vandaag is de concurrentie feller: alle grote cameramerken zijn in deze markt gestapt, vorig jaar nog Canon. Daarom hebben wij onze strategie aangepast.

"Onze MicroFourThirds-camera's bestaan in verschillende reeksen, elk met een eigen doelpubliek: de GF voor wie overstapt van een compactcamera en een eenvoudig toestel wenst, de G-reeks voor wie een meer traditioneel design wenst, de GX met uitgebreide instelmogelijkheden, en de GH-serie die meer rond video focust. Dat ruime aanbod maakt Panasonic uniek.

"Bij compactcamera's is de marktsituatie erg moeilijk. De vraag is drastisch gedaald – veel sterker dan we verwacht hadden. De daling zit vooral in het instapsegment, zeg maar camera's van minder dan 100 euro. Gelukkig is dat voor ons nooit een belangrijk marktsegment geweest; onze sterkhouders zijn de TZ-reeks van compactcamera's met veel zoom, en de bridgecamera's. In die duurdere prijsklasse zit nog wel groei."
 

Panasonic-topman Ichiro Kitao: "Een camera moet vooral een camera zijn."

Shoot: Goedkope camera's worden vaak vervangen door een smartphone. Moeten camera's daarom niet meer op smartphones gaan lijken, met wifi en mobiel internet?
Ichiro Kitao: "Een camera moet vooral een camera zijn. Android is iets anders dan een camera. Het is minder responsief, het duurt langer voor de camera-app opgestart is en klaar om een foto te maken.

"Maar inderdaad, connectiviteit wordt ook voor een camera steeds belangrijker – maar het is niet onze prioriteit. Wij denken dat een camera nog steeds iets te bieden heeft wat een smartphone niet heeft. Smartphones zijn niet de vijand; camera's en smartphones kunnen naast elkaar bestaan."

Vorig jaar brachten veel merken een fullframecamera uit. Hoe verhoudt de kleinere MicroFourThirds-sensor zich tegenover een fullframesensor?
"Fullframe is fullframe. Maar als je op reis gaat met een fullframecamera moet je ook een set fullframelenzen meenemen: een 24-70mm f/2.8, een 70-200mm f/2.8, nog een groothoekzoom… Het gewicht loopt snel op. Je moet spieren én geld hebben voor een fullframecamera [lacht].

"Bij normaal gebruik is de beeldkwaliteit van MicroFourThirds en fullframe vergelijkbaar. Fullframe heeft een voordeel in heel specifieke situaties, zoals bij extreem hoge gevoeligheden, of wanneer je héél grote prints wil maken. MicroFourThirds heeft dan weer andere voordelen, zoals een lager gewicht en compactere lenzen.

"Het is hetzelfde verhaal als bij smartphones: fullframe is niet de vijand. Er zijn professionele fotografen die fullframe en MicroFourThirds naast elkaar gebruiken. De GH3 wordt door professionele filmmakers geprezen vanwege de kwaliteit en het lage gewicht.

"Er is alleen nog een mentaliteitsprobleem: sommige profs houden hun systeemcamera voor persoonlijk werk, omdat ze denken dat hun klanten voor commerciële opdrachten verwachten dat de fotograaf een 'echte' camera gebruikt. Daar is dus nog werk aan de winkel."

Een slotvraagje: zijn er plannen voor een MicroFourThirds-camera met vaste lens?
"Goede vraag [lacht]. Wat voor camera zou jij willen?"

Ik dacht aan een 35mm-equivalent, dus 17mm of 18mm op MicroFourThirds – en graag een lichtsterk objectief, f/2 of dergelijk.
"Ik zal het noteren [lacht]."

Shoot: Bedankt voor dit interview.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.