DxO Optics is een zuivere raw-ontwikkelaar en mist de catalogus- en exportopties van workflowsoftware.

DxO Optics is een zuivere raw-ontwikkelaar en mist de catalogus- en exportopties van workflowsoftware. Dit pakket doet het meeste van zijn werk met vooraf ingestelde profielen, die speciaal zijn gemaakt voor een combinatie van digitale body en lens.

Met die profielen doet DxO regelrechte wonderen voor hoogwaardige afbeeldingen. Met onze testbeelden brengt Optics Pro ondergesneeuwde details weer boven tafel en verwijdert het probleemloos de opvallendste afwijkingen. Het doet dat nog beter dan Lightroom.

Terwijl de lensprofielen van Lightroom alleen geometrische vervormingen, chromatische aberraties en vignettering repareren, voegt DxO daar ruisreductie, kleurcorrectie en beeldverscherping aan toe en slaagt het beter in het wegkrijgen van chromatische aberratie.

Advertentie

Uiteraard hangt de kwaliteit van het resultaat erg af van de aanwezigheid van jouw camera en lenzen in DxO’s database. De meeste populaire digitale spiegelreflexcamera’s zijn vertegenwoordigd, samen met de betere compactcamera's. Maar als je een onbekend merk hebt of een minder gespecialiseerde budgetcamera, kun je je geld beter besteden dan aan dit pakket.

De bediening in de bewerktool is effectief, met de mogelijkheid om een origineel en zijn bewerking naast elkaar te zetten. Als DxO je profiel vindt, downloadt het dat meteen en past het toe. In sommige gevallen zijn er profielen voor speciale behandeling, bijvoorbeeld om de lichtste delen te benadrukken.

Mocht je niet tevreden zijn met de wijzigingen, dan kun je met de hand aan de slag. Naast standaardaanpassingen via het histogram kan je in het geavanceerde menu onder meer bijsnijden en rechttrekken. Opvallend is hier dat op één na alle geavanceerde functies steeds voor de gehele afbeelding werken, terwijl je bij Photoshop Elements of Lightroom ook lokale wijzigingen kunt aanbrengen.

Prijs: 149 euro, Windows/Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.