Met een regenhoes zorg je ervoor dat je camera en lens droog blijven tijdens een regenbui. We testen zeven exemplaren, van goedkoop tot professioneel.
Met een regenhoes zorg je ervoor dat je camera en lens droog blijven tijdens een regenbui.
Regenhoezen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Kies een formaat dat geschikt is voor jouw camera: een instapmodel reflexcamera met kitlens heeft een andere lens nodig dan een professioneel toestel met batterijgrip en een lange telelens.
Voor deze test vergelijken we regenhoezen in drie prijsklassen: goedkoop, degelijk en professioneel. De goedkope varianten zijn vaak niet meer dan een plastic zakje met openingen op de juiste plaats. De degelijke varianten hebben vaak een speciale coating over de stof. Een professioneel model neemt een serieuze hap uit je budget, maar is wel tot in de puntjes afgewerkt om een hevige stortbui te overleven.
Hama Universeel
Zoals de naam al doet vermoeden, is de regenhoes Hama Universeel een ‘universeel’ model dat op alle camera’s zou moeten passen.
Dat is althans de theorie, want voor onze 70-200mm-lens is hij te kort. De regenhoes raakt zelfs je lens niet, maar de reden hiervoor is ons niet duidelijk. De transparante plastic stof is redelijk stug en onderaan volledig open. Er is wel een klein gaatje voor je oogzoeker.
Doordat alles open is, hebben wij niet de moed om hiermee in de regen te gaan staan. De prijs van 20 euro blijft dus te hoog voor een dergelijke ‘regenhoes’.
Prijs 20 euro, www.hama.be
Op-Tech USA Universeel
Deze regenhoes is vervaardigd uit doorzichtig plastic en heeft de vorm van een grote ‘L’. Vooraan zit er een koordje met afsluiting zodat je alles netjes kunt aanpassen aan het formaat van je lensopening.
Ter hoogte van je oogzoeker is er netjes een opening gelaten, maar die blijkt niet bruikbaar op onze professionele camera. Ook jammer dat er onderaan geen opening is voor je statiefkop, tenzij je er een gaatje in knipt.
Dit model heeft geen franjes die we verwachten bij een echte regenhoes, maar voor de prijs kan je dat ook niet verwachten. Dit model is zeker een aanrader om als reddingsmiddel voor eenmalig gebruik in je fototas te hebben zitten.
Prijs 15 euro per 2, www.optechusa.com, via Foto Konijnenberg
Tenba RC14
De eerste regenhoes in het degelijke gamma is de Tenba RC14. Hij wordt geleverd in een compact zakje en de regenhoes zelf is gemaakt van een zwarte stof.
Bij het openmaken van de regenhoes merken we op dat Tenba verwacht dat we de kleefband op de zonnekap van de lens kleven. Maar dat laat sporen na en bovendien kan je de regenhoes dan alleen op deze ene lens gebruiken.
Verder is er geen gaatje gelaten voor je oogzoeker, maar komt de hoes er wel voor te hangen. Verder is er geen mogelijkheid om je handen in de hoes te steken om af te drukken of om je zoomlens te bedienen. Voor deze prijs hadden we beter verwacht.
Prijs 60 euro, www.tenba.com, via Foto Konijnenberg
Stealth Gear RC30-40
De meeste regenhoezen zijn gemaakt van zwarte of transparante stof, maar Stealth Gear heeft gekozen voor hetzelfde kakigroene materiaal als zijn kledij.
De regenhoes heeft onderaan drukknopen en vooraan een koordje om alles aan te passen aan je lensopening. De stof zelf wordt nat aan de buitenkant, maar binnenin blijft alles droog. Meer moet je van dit model niet verwachten. Het ligt over je lens en zolang je niet te veel beweegt, blijft het erover liggen.
Prijs 35 euro, www.stealth-gear.nl, via Foto Konijnenberg
Vortex Media Storm Jacket Pro M
De regenhoes van Vortex Media is duidelijk van goede kwaliteit en de openingen en afsluitingen zitten op de juiste plaats.
Zo heb je vooraan een koordje om de hoes aan te passen aan de grootte van je lensopening, onderaan een kleefband om je lensvoet op het balhoofd te monteren en toch alles netjes af te sluiten. De achterkant van je body is echter niet beschermd, dit is toch echt wel een minpunt! Als je niet fotografeert, kan je de regenhoes er wel over trekken en dan de opening sluiten met het koordje.
Prijs 50 euro, www.warmcards.com, via Foto Konijnenberg
Kata E-702-PL
De derde degelijke regenhoes is goed afgewerkt, maar bevat enkele onvolkomenheden.
De regenhoes bevat vooraan een verstevigende rand van 9 cm breed, die het geheel erg groot en zwaar doet aanvoelen. De stof is transparant ter hoogte van je lens en body en voor de rest sober zwart gehouden. Er is plaats om je beide handen in de regenhoes te steken, maar een opening voor de oogzoeker werd vergeten.
Vooraan kan je de opening netjes aanpassen aan je lensformaat en onderaan kan je de kleefband aanpassen als je een statief wilt gebruiken. Een aanrader als je regenhoes wat plaats mag in beslag nemen.
Prijs 60 euro, www.kata-bags.com, via Hotz
Think Tank Hydrophobia 70-200
De professionele Think Tank Hydrophobia 70-200 is afgewerkt tot in de puntjes. Zo werd er voor de achterkant van je body transparante stof gebruikt, maar voor de rest is het sober zwart gehouden.
Als we dan details gaan bekijken, merken we dat je de lens moet vastmaken in de regenhoes en je de draagriem van de regenhoes zelf kunt gebruiken. De rits onderin is volledig waterdicht en de oogschelp (optioneel) is speciaal gemaakt voor jouw type camera (Canon of Nikon).
Voorin kan je alles netjes aanpassen aan je lensformaat en er is zelfs een beschermhoesje om voor je lensopening te plaatsen wanneer je de camera niet gebruikt. Het duurt wel even voor je de hoes geplaatst hebt, wat bij een plotse plensbui een nadeel is. De regenhoes is ook niet echt compact te noemen.
Prijs 175 euro, www.thinktankphoto.com, via Plasmans Photo
Conclusie
In de goedkope categorie heb je voor 15 euro twee regenhoezen van Op-Tech USA die perfect eenmalig kunnen dienen voor een onverwachte regenbui. Sta je toch vaker buiten en dus ook in de regen, dan zouden we je de Storm Jacket van Vortex Media en de Kata E-702-PL aanraden, met een lichte voorkeur voor de Storm Jacket omdat die compacter is. Wil je je dure fotomateriaal perfect beschermen omdat je regelmatig een regenbui te verwerken krijgt, kies dan voor het professionele model: Think Tank Hydrophobia 70-200.
[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_openingsbeeld03.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_hamauniverseelzonderregen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_op-tech-usauniverseelzonderregen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_tenbarc14zonderregen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_stealthgearrc3040zonderregen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_vortexmediastormjacketzonderregen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_katae702plzonderregen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/41/124984_thinktankhydrophobia70200zonderregen.jpg” caption=”||Hama Universeel||Op-Tech USA Universeel||Tenba RC14||Stealth Gear RC30-40||Vortex Media Storm Jacket Pro M||Kata E-702-PL||Think Tank Hydrophobia 70-200″]
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.