DxO Labs toonde op Photokina ViewPoint, een nieuw softwarepakket voor Mac en Windows. Het is bedoeld om problemen met het perspectief en vervorming in je foto's weg te werken.

DxO Labs toonde op Photokina ViewPoint, een nieuw softwarepakket voor Mac en Windows. Het is bedoeld om problemen met het perspectief en vervorming in je foto's weg te werken.

Je kent het fenomeen: als je een gebouw van dichtbij fotografeert, lijkt het 'omver te vallen' omdat verticale lijnen op de foto diagonaal verlopen. Je kan dat vermijden door verder van het gebouw te gaan staan, maar dat is niet altijd mogelijk; of door een dure tilt/shift-lens te gebruiken.

Met DxO ViewPoint kan je het probleem in nabewerking aanpakken. Je geeft aan welke lijnen verticaal dan wel horizontaal moeten lopen, en de software corrigeert dan het perspectief. Je kan het resultaat nog verder bijregelen.

Groothoekvertekening aangepakt
Het tweede correctiehulpmiddel in ViewPoint pakt de vertekening aan de rand van groothoekopnames aan. Als je bijvoorbeeld een groep mensen met een groothoeklens fotografeert, zullen de personen aan de zijkanten 'uitgerekt' worden zodat ze onnatuurlijke lichaamsvormen krijgen. ViewPoint baseert zich op de brandpuntsafstand van de lens waarmee je de foto nam om die vertekening te corrigeren.

DxO ViewPoint is verkrijgbaar als losstaand programma voor Mac en Windows, en als een plug-in voor Adobe Photoshop CS3, CS4, CS5, CS6, en Adobe Photoshop Lightroom 3 en 4. Het pakket kost 79 euro, en je kan het dertig dagen gratis uitproberen.

Weldra brengen we een volledige test van DxO ViewPoint.
 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124489_keystoning2en.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124489_volumeanamorphosis1en.jpg” caption=”DxO ViewPoint corrigeert het perspectief, zodat gebouwen niet langer ‘omvallen’.||Het hoofd van de bruidegom wordt door de lens uitgerekt. DxO ViewPoint herstelt deze vervorming.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.