Leica viert op Photokina zijn negenennegentigste verjaardag. Het kondigt bij die gelegenheid nieuwe camera's aan, en zet Leica-fotograaf Nick Ut in de bloemetjes.

Leica vierde op Photokina zijn negenennegentigste verjaardag. Het kondigde bij die gelegenheid nieuwe camera's aan, en zette Leica-fotograaf Nick Ut in de bloemetjes.

Een gewoon bedrijf zou wachten op zijn honderdste verjaardag om een feestje te bouwen, maar zoals topman Alfred Schopf het zelf zegt: de Duitse camerabouwer is geen gewoon bedrijf.

Om de negenennegentigste verjaardag luister bij te zetten, heeft Leica de volledige Hal 1 van Koelnmesse ingepalmd. De helft van de hal is gevuld met foto's van legendarische Leica-ambassadeurs zoals Steve McCurry, Araki en Elliott Erwitt, maar ook van recente fotografen zoal Moises Saman, die de Arabische revoluties fotografeerde. In de andere helft kan je je vergapen aan de nieuwe toestellen.

Nick Ut gelauwerd

Op de vooravond van Photokina reikte Leica ook zijn Hall of Fame Award uit. Deze ging naar Nick Ut, de persfotograaf die in 1972 wereldberoemd werd met zijn foto van het door napalm verbrande Vietnamese meisje Kim Phuc. Beiden waren in Keulen aanwezig om hun aangrijpende verhaal te doen.

Meteen nadat hij zijn iconische foto maakte, heeft Ut zijn camera op de grond gelegd om de brandwonden van Kim en haar familieleden te verzorgen. Omdat zij er zo erg aan toe was, reed hij haar naar een veldhospitaal waar zij veertien maanden verbleef. Pas toen Kim nadien weer thuiskwam, zag ze voor het eerst die intussen wereldberoemde foto.

Kim vertelde dat ze de foto eerst haatte. "Ik was een jong meisje, en vond het vreselijk dat ik naakt te zien was terwijl de andere kinderen wel kleren aan hadden."

Pas later besefte Kim wat de foto had teweeggebracht, hoe hij niet alleen haar persoonlijke leed maar de gruwel van de hele oorlog in beeld bracht. Kim werkt vandaag voor een stichting die zich wereldwijd inzet voor jonge oorlogsslachtoffers. "Vroeger beheerste de foto mijn leven," zegt Kim Phuc, "vandaag beheers ik de foto."

Het had trouwens niet veel gescheeld of de foto was nooit verschenen. Hij voldeed immers niet aan de criteria van Associated Press omdat er frontaal naakt op te zien was. De Duitse fotograaf Horst Faas was toen bureauchef van AP in Saigon en zorgde ervoor dat de foto toch doorgestuurd werd.

Meetzoekers

Pas in het tweede deel van de persconferentie stelde Leica nieuwe producten voor. Opvallend is dat het Duitse bedrijf vanaf nu de productnummers opgeeft. De opvolger van de Leica M9 heet dus gewoon Leica M. De nieuwe naamgeving oogt cooler, maar zal de duidelijkheid niet ten goede komen.

De nieuwe Leica M bevat een fullframe-beeldsensor met 24 megapixel. De camera is niet alleen compatibel met Leica M-objectieven, maar ook – een primeur – met de Leica R-objectieven, via een apart aan te kopen adapter.

Voortaan kan je de dus ook de R-telelenzen op een M-camera zetten. Voor de scherpstelling gebruik je dan niet de klassieke meetzoeker maar het volledig vernieuwde Live View-systeem. Bij het scherpstellen kan je tot 10x inzoomen op het live beeld. De nieuwe sensor stelt je bovendien in staat om in full HD te filmen. De Leica M komt in 2013 op de markt; de richtprijs is nog niet bekend.

Voor wie geld genoeg heeft komt er bovendien een uniek exemplaar van de Leica M, ontworpen door Jonathan Ive, de gelauwerde designer van Apple-producten. Het enige exemplaar wordt in december van dit jaar geveild voor een goed doel. Wie minder in de slappe was zit, kan uitkijken naar de Leica M-E, een 'instapmodel' van Leica's meetzoekercamera. De M-E is in wezen een afgeslankte versie van de M9, met een 18-megapixel beeldsensor en een beeldscherm van 2,5 inch diagonaal.

Middenformaat

Ook Leica's middenformaatcamera krijgt een update. De opvolger van de S2 heet de Leica S. Deze krijgt een 37 megapixel-beeldsensor, een gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 1.600 en een verbeterde autofocusmodule. Het buffergeheugen werd uitgebreid, zodat een burst van 32 beelden in volledige resolutie mogelijk wordt.

Ten slotte stelde Leica ook de lelijkste camera van het jaar voor. De Britse modeontwerper Paul Smith tekende voor een beperkte editie van de Leica X2, met een oranje top, een gifgroene bodemplaat en een lederen omhulsel in British Racing Green. Slechts 1.500 exemplaren wachten op mensen zonder smaak en voldoende geld.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124334_leica-m-black.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124334_leica-m-e.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124334_leica-sfront.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124334_x2-paul-smithfront.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/38/124334_znu.jpg” caption=”Met de nieuwe Leica M kan je nu ook filmen in full HD.||De Leica M-E is een nieuw instapmodel, gebaseerd op de M9.||De Leica S middenformaatcamera kreeg een betere autofocus en een groter buffergeheugen.||Paul Smith tekende voor deze beperkte editie van de Leica X2.||Deze iconische foto van Nick Ut bepaalde het beeld van de Vietnamoorlog. (© Nick Ut/AP)”]LeicaLeica Hall of Fame

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.