De blikvanger van Canon op Photokina is de EOS 6D. Maar minstens even belangrijk is Project 1709, een softwareplatform waarmee Canon de stap naar de cloud zet.

De blikvanger van Canons persconferentie op Photokina is de EOS 6D. Maar minstens even belangrijk is Project 1709, een softwareplatform waarmee Canon de stap naar de cloud zet.

Canon viert dit jaar de vijfentwintigste verjaardag van het EOS-systeem, dat in 1987 debuteerde met de EOS 650. En hoewel ook Canon dit jaar op de kar van de compacte systeemcamera's sprong, schrijft het Japanse bedrijf de reflexcamera nog niet af. Vorig jaar verkocht Canon meer reflexcamera's dan ooit tevoren. Met de EOS 6D die het vandaag aankondigde, hoopt Canon dat aantal nog te vergroten.

Nieuwe PowerShots
Drie nieuwe PowerShot-camera's wijzen erop dat Canon ook de compactcamera nog niet opgeeft. De PowerShot G15 is een supercompactcamera met een ultrasnelle lens (f/1.8 tot f/2.8) en is bedoeld voor wie volledige manuele controle over de instellingen wil, zoals bij de oudere toestellen uit de G-reeks.

Advertentie

Wie liever een compact toestel heeft maar niet wil inleveren op beeldkwaliteit, kan terecht bij de PowerShot S110 met zijn 5x optische zoomlens en ingebouwde wifi. Paparazzi zullen dan weer blij zijn met de PowerShot SX50 HS, die uitpakt met een ongeziene 50x optische zoomlens – Kate Middleton is voortaan nergens meer veilig.

Foto's in de wolken
Naast nieuwe producten stelt Canon ook een eigen cloudservice voor, waarmee het de concurrentie aangaat met Flickr en Adobe Revel. De nieuwe service draagt voorlopig de codenaam 'Project 1709' en gaat van start als bèta.

Project 1709 is een platform dat al je foto's op één locatie in de cloud samenbrengt, ongeacht met welk toestel je ze gemaakt hebt. Ook foto's die je op sociale netwerken of andere fotowebsites hebt staan, worden in je collectie geïntegreerd.

De foto's worden getoond in een raster van 'tegels' dat erg doet denken aan de interface van Windows 8. Je kan foto's taggen, dubbele foto's elimineren, en je beste foto's delen via sociale netwerken zoals Facebook. Door de integratie met die netwerken krijg je de daar geplaatste commentaren bij je foto's ook meteen in je collectie te zien. Je zal ook fotoboeken kunnen ontwerpen en bestellen met de foto's die je in Project 1709 bewaart.

We hebben ons aangemeld om aan de bèta deel te nemen. Zodra we Project 1709 hebben kunnen uittesten, zullen we onze eerste indrukken met je delen.

Website CanonProject 1709

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.