De zaterdag overleden astronaut Neil Armstrong was de eerste fotograaf op de maan. De NASA toont het complete fotoverslag dat hij maakte samen met zijn collega Buzz Aldrin.

De afgelopen zaterdag overleden astronaut Neil Armstrong was de eerste fotograaf op de maan. Ruimtevaartorganisatie NASA toont het complete fotoverslag dat hij op 21 juli 1969 maakte, samen met zijn collega Buzz Aldrin.

Armstrong en Aldrin schoten in totaal 122 opnamen tijdens die legendarische eerste maantrip met Apollo 11. En ook al ziet de maan er doorgaans vrij zwart-wit uit, het waren allemaal kleurenfoto’s, gemaakt met een Hasselblad 500 EL.

60mm-lens
Armstrong en Aldrin hadden drie aangepaste exemplaren van deze camera bij zich tijdens de missie. Een ervan bleef bij derde astronaut Michael Collins in de commandomodule, en eentje werd in de maanlander gelaten. Het derde exemplaar ging mee naar buiten. Armstrong en Aldrin namen het toestel af en toe van elkaar over.

Advertentie

De drie camera’s hadden niet dezelfde lenzen en waren anders samengesteld. Het 'maantoestel' was uitgerust met een nieuwe, speciaal voor NASA gemaakte en geteste Carl Zeiss-lens, de Biogon f-5.6/60mm. Er zat een verwijderbare polarisatiefilter op. De lens werd later overigens gewoon uitgebracht voor de niet-maanreiziger.

Alle technische gegevens en aanpassingen van deze Hasselblad 500 EL Data Camera kun je hier nalezen.

Mislukte foto’s
Niet alle opnamen van de astronauten waren even geslaagd. Armstrong maakte een aantal onderbelichte opnamen en drukte zelfs een paar keer per ongeluk af. Dat verklaart de lelijke wazige beelden van zijn pak en het maanoppervlak.

Een van de per ongeluk gemaakte foto's (© Neil Armstrong/Buzz Aldrin/NASA)

Een geluk bij dit ongelukje was dat Armstrong hiermee nog wel zelf bijdroeg aan het beperkte aantal beelden van hem tijdens zijn maanbezoek, zoals met bovenstaande foto. Er bestaan welgeteld maar vijf opnamen waar hij op te zien is, al dan niet als reflectie.

Je kunt alle 122 opnamen, in chronologische volgorde, bekijken op deze speciale NASA-website. Neil Armstrong werd 82 jaar.


© Foto’s door Neil Armstrong/Buzz Aldrin/NASA

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/35/123649_webperongelukfotoarmstrong.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/35/123649_webeerstemaanfotoarmstrong.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/35/123649_weblaatstefotoarmstrong.jpg” caption=”Een van de mislukte opnamen, per ongeluk gemaakt terwijl Neil Armstrong de Hasselblad-camera overdraagt aan collega-astronaut Buzz Aldrin. (© Neil Armstrong/Buzz Aldrin/NASA)||De eerste foto op de maan, gemaakt door astronaut Neil Armstrong. (© Neil Armstrong/Buzz Aldrin/NASA)||De laatste opname, die werd overbelicht bij het verwijderen van het filmrolletje. (© Neil Armstrong/Buzz Aldrin/NASA)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.