Samen met de nieuwe iPad stelde Apple een aangepaste versie van zijn fotosoftware iPhoto voor. Deze werkt op de iPad en de iPhone en laat je heel gemakkelijk foto's bewerken en delen.
Samen met de nieuwe iPad stelde Apple een aangepaste versie van zijn fotosoftware iPhoto voor. Deze werkt op de iPad en de iPhone en laat je heel gemakkelijk foto's bewerken en delen.
iPhoto is al jaren een onderdeel van de iLife-suite voor Mac-computers. De nieuwe versie voor iOS verschilt echter grondig van de Mac-versie. Daardoor is ze perfect te gebruiken met het aanraakscherm van de iPad.
De nieuwe iPhoto werkt ook op de iPhone, maar door het kleinere scherm van de iPhone zijn er wel wat beperkingen. Een programma als iPhoto komt natuurlijk het best tot zijn recht op het haarscherpe scherm met levensechte kleuren van de nieuwe iPad.
Bladeren
Wanneer je iPhoto opstart, krijg je een overzicht van de foto's op je iPad. Die zijn gerangschikt in virtuele fotoalbums. Er zijn aparte albums voor de Filmrol (voor foto's die je met de iPad hebt gemaakt), foto's die je op de iPad hebt geïmporteerd met de Camera Connection Kit, en foto's die je hebt bewerkt, gemarkeerd of doorgestuurd (daarover zometeen meer).
Als jouw iPad synchroniseert met de Mac-versie van iPhoto, staan hier ook de gesynchroniseerde albums. Het is helaas niet mogelijk om nieuwe albums aan te maken, of om de naam van een album te wijzigen. Anders dan Photoshop Touch kan iPhoto wel overweg met foto's in originele resolutie (tot 19 megapixel). Raw-bestanden ontwikkelen kan iPhoto voor iOS echter niet.
Wanneer je op een album klikt, krijg je de foto's in dat album te zien. De eerste foto opent op groot formaat, en in een filmstrip ernaast of eronder staan kleine voorvertoningen van de andere foto's. Handig is dat je de breedte van die filmstrip kan vergroten zodat je meer foto's tegelijk kunt bekijken.
Wanneer je op een foto in de filmstrip dubbelklikt, toont iPhoto automatisch alle vergelijkbare foto's, zodat je snel de beste foto uit een reeks kan selecteren. Met de i-knop krijg je informatie over de foto te zien, zoals de datum en tijd van opname en de instellingen van je camera.
Bewerken
Wil je een foto bewerken, dan klik je op de knop Wijzig. Onder aan de foto verschijnt dan een werkbalk met de hulpmiddelen. Hier komt de ingebouwde help goed van pas: als je het vraagtekentje aantikt, krijg je tips te zien die uitleggen wat de verschillende tools doen.
Met de hulpmiddelen in het midden van de werkbalk kan je de foto automatisch laten verbeteren. Net als in de Mac-versie van iPhoto levert dat vaak al een prima resultaat op. Je kan een foto ook een kwartslag draaien, markeren met een vlagsymbool (om hem later snel terug te vinden), en als favoriet markeren. De status Favoriet is minder onderscheidend dan in de Mac-versie, waar je een foto één tot vijf sterren geeft.
Wil je meer mogelijkheden dan de automatische verbetering, dan zijn er de krachtige hulpmiddelen links in de werkbalk: Bijsnijden en rechtmaken; Belichting; Kleur; Penselen en Effecten. Rechtmaken werkt met een draaischijf onder aan de foto, die je draait tot je horizon mooi recht staat. Als je op de schijft klikt, kan je dat ook doen door de iPad te draaien.
Bijsnijden gaat even makkelijk: je knijpt met twee vingers om op de foto in te zoomen, en sleept om de gewenste selectie te maken. Via het schroef-icoontje rechtsonder krijg je opties om het bijsnijden te laten gebeuren in typische fotoformaten als 3×2, 2×3, 1×1 en 16×9, of om – en dat is zo bij alle hulpmiddelen – de bewerking ongedaan te maken.
Met Belichting kan je heel eenvoudig te donkere of te heldere delen van je foto aanpassen, of de algemene helderheid en contrast regelen, via een schuifbalk onderaan. Je kan echter ook op de foto zelf tikken slepen om aanpassingen te maken aan helderheid en contrast – erg handig.
De Kleur-tools zijn rudimentair maar efficiënt. Je kan alle kleuren samen meer of minder verzadigd maken, of alleen blauwe lucht, groen gebladerte of huidtinten aanpassen. Ook hier kan je op de foto zelf klikken en slepen om de algemene kleurverzadiging of de huidtinten aan te passen. Je kan ook de witbalans aanpassen, om bijvoorbeeld de gele kleurzweem van gloeilamplicht weg te werken.
Schilderen
Alle bewerkingen die we tot nu toe behandelen, worden steeds op de hele foto toegepast. Wil je lokale aanpassingen doen, dan biedt iPhoto acht 'penselen' waarmee je de gewenste aanpassingen over dat deel van de foto schildert. Het vergt een beetje oefening, maar als je er eenmaal mee vertrouwd bent vormen de penselen het krachtigste instrument in de gereedschapskist van iPhoto.
Met de penselen kan je onvolmaaktheden zoals puistjes en stofjes wegretoucheren, en rode ogen verwijderen. Verder kan je kleuren meer of minder verzadigd maken, gebieden van de foto donkerder of helderder maken, en meer of minder opscherpen. Via het schroef-icoontje rechtsonder stel je de opties voor het penseel in, en met de optie 'Randen detecteren' wordt je penseelstreek beperkt tot gebieden met dezelfde kleur en contrast. Als je een gezicht bijschildert, wordt de achtergrond dan niet aangepast.
Digitale filters waarmee je je foto in één keer een kenmerkende look geeft zijn in deze dagen van Instagram en Hipstamatic erg populair en mochten dus ook in iPhoto niet ontbreken. Deze Effecten zijn ingedeeld in zes categorieën: Warm en koel, Duotint, Zwart-wit, Aura, Oud en Artistiek. Maar wie de creatieve filters van Snapseed gewend is, blijft hier toch op zijn honger zitten. Waar zijn de filters voor een Polaroid-, Lomo- of crossprocessing-effect?
Wanneer je een effect hebt toegepast en dan nog een andere bewerking wil toepassen, wordt het effect tijdelijk onzichtbaar gemaakt. Toen we een foto met zwart-wit effect nadien wilden bijsnijden, kregen we de kleurfoto te zien. Dat is behoorlijk verwarrend.
Alle aanpassingen in iPhoto zijn niet-destructief; je originele foto wordt altijd bewaard en je kan dus altijd terug naar af. Maar als je de origenele én de bewerkte foto naast elkaar wil bewaren, moet je de bewerkte versie 'Delen' in je filmrol. Ook dat is in het begin erg verwarrend.
Delen
Over delen gesproken: iPhoto bevat heel wat manieren om je foto's aan vrienden en familie te tonen. Je kan ze uploaden naar Facebook of Flickr (afzonderlijk of per album) en of als tweet versturen. Via een draadloos netwerk kan je foto's ook doorsturen naar andere iOS-toestellen waarop iPhoto staat, of afdrukken op een AirPrint-printer.
Net als in de Mac-versie kan je een diavoorstelling van je foto's tonen met muziek uit je iTunes-collectie. Maar je kan je foto's ook opnemen in een 'Verslag', zeg maar een virtueel plakboek. De foto's worden daarin in een mozaïek geplaatst. Je kan het verslag aanvullen met eigen aantekeningen, een kaart (op basis van gps-info in de foto's), datum en zelfs het weerbericht van de dag waarop de foto's gemaakt werden.
Zo'n verslag kan je syncen via iTunes maar ook delen via iCloud. Je kan dan een link naar het verslag mailen naar vrienden en familie, zodat zij het kunnen bekijken. Het zou handig zijn als we een verslag ook via Facebook en Twitter konden delen.
Conclusie
iPhoto voor iOS is een bijzonder krachtig en toch gebruiksvriendelijk stuk software, mede dankzij de uitgebreide tips en helpfunctie. De opties om foto's te bewerken en te delen zijn erg uitgebreid, en de Verslagen zijn een fijne manier om je foto's te presenteren. De penselen werken erg aangenaam, maar de effecten laten ons op onze honger. Om foto's te beheren is iPhoto op zich niet voldoende, al was het maar omdat je geen albums kan aanmaken.
iPhoto voor iOS (iTunes)
Prijs: 3,99 euro
[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_5.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_6.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/15/118958_7.jpg” caption=”Een verslag is in iPhoto voor iOS een leuke manier om je foto’s te delen.||De filmstrip links toont de andere foto’s in het album.||iPhoto toont vergelijkbare foto’s zodat je snel de beste kan selecteren.||Uitgebreide tips tonen waarvoor elke optie dient.||Bij het bijsnijden kan je andere beeldverhoudingen zoals 16×9 kiezen.||Heldere en donkere gebieden pas je aan door naar boven of beneden te slepen.||Elk penseel heeft verschillende opties.”]
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.