De nieuwste fotobewerker van Adobe bedien je met je vingers. Hij houdt je fotocollectie ook mooi identiek op verschillende apparaten.

De nieuwste fotobewerker van Adobe bedien je met je vingers. Hij houdt je fotocollectie ook mooi identiek op verschillende apparaten.

Adobe Carousel is een programma voor Mac-computers en iOS-apparaten zoals iPad, iPhone en iPod touch.  Versies voor Windows en Android zijn in de maak. Om met de app aan de slag te gaan, heb je alleen een (gratis) Adobe ID-gebruikersnaam nodig.

De basis van Carousel is je fotocollectie of 'carrousel'. Foto’s die je importeert worden op datum gerangschikt in een soort filmrol (zoals in iPhoto). Je kan geen albums aanmaken met bijvoorbeeld familiefoto’s.

Zodra je online bent, worden je foto’s doorgestuurd naar de servers van Adobe. Gebruik je Carousel op een ander apparaat, dan wordt je collectie automatisch gesynchroniseerd met de collectie op de servers. Zo heb je op je iPad en Mac steeds dezelfde foto’s staan. Je kan tot vijf aparte carrousels maken.

Bewerken met de vingers
Uiteraard kan je foto’s ook bewerken. Er zijn zestien filters zoals Misty, Superpunch en Vivid waarmee je je foto in één keer een bepaalde look geeft. Die filters zijn echter lang niet zo goed als die in Snapseed en leveren vaak lelijke resultaten.

De ware kracht van Carousel ligt in de Edit-tools. Via schuifregelaars pas je de kleur, de belichting of het contrast aan. Voor elk van deze instellingen zijn er ook meer verfijnde tools, bijvoorbeeld om de belichting van de schaduwen of de middentonen aan te passen.

De bediening is perfect aangepast aan de aanraakschermen waarvoor Carousel bedoeld is. Helaas is het niet mogelijk om RAW-bestanden te bewerken, hoewel sommige tools uit Lightroom overgenomen lijken. Wel bewaart Carousel het oorspronkelijke bestand, zodat je bewerkingen altijd ongedaan kan maken.

Delen kan beter
Foto’s uit een carrousel kan je delen via mail, Facebook, Twitter en Tumblr. Maar dat gaat alleen foto per foto; je kan niet bijvoorbeeld vijf foto’s tegelijk mailen. Evenmin is het mogelijk om meerdere foto’s naar een nieuw album op Facebook te sturen; elke aparte foto komt terecht in het standaardalbum Adobe Carousel.

De grootste beperking is dat je een carrousel slechts met vijf mensen kan delen. Voor de rest van de wereld zijn je foto’s onzichtbaar, in tegenstelling tot een album in Google Picasa, Flickr of Adobes eigen Photoshop Express.

Lat moet hoger
Je kan Carousel een maand gratis uitproberen, maar nadien wil Adobe er 6 dollar per maand of 60 dollar per jaar voor. Dat is veel om je foto’s gesynchroniseerd te houden en te bewerken. Carousel is een veelbeloven programma, maar om de prijs te rechtvaardigen moet Adobe de lat voor zichzelf veel hoger leggen. Vooral de mogelijkheden om foto's te delen moeten veel beter en uitgebreider worden.

Prijs: 60 dollar per jaar

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.