Een geheugenkaart is een onmisbaar accessoire voor elke digitale camera. In een goed uitgeruste fotowinkel vind je ze dan ook in alle maten en soorten. Het is echter niet altijd meteen duidelijk wat het verschil tussen de kaartjes is, op de prijs na dan. Shoot loodst je door de geheugenjungle.

Een geheugenkaart is een onmisbaar accessoire voor elke digitale camera. In een goed uitgeruste fotowinkel vind je ze dan ook in alle maten en soorten. Het is echter niet altijd meteen duidelijk wat het verschil tussen de kaartjes is, op de prijs na dan. Shoot loodst je door de geheugenjungle.

Geheugen à la carte
Ongeacht het type is de basisstructuur van een geheugenkaart altijd dezelfde: ze bestaat uit meerdere Flash-geheugenchips en een controllerchip. De Flash-geheugenchips zijn als het ware de pakhuizen waarin de digitale bestanden, in de vorm van nulletjes en eentjes, worden bewaard. De controller is de magazijnier die ervoor zorgt dat de informatie op de juiste plek terechtkomt (bij het schrijven van een nieuwe foto) en dat ze teruggevonden wordt (bij het lezen van een gemaakte foto).

De prijs van een geheugenkaart wordt bepaald door de capaciteit en de snelheid. De capaciteit (vandaag gemeten in gigabytes) bepaalt hoeveel foto’s er op een kaartje passen. De snelheid bepaalt hoe snel je camera de foto’s naar het kaartje kan wegschrijven, en hoe snel de foto’s van het kaartje naar je computer gekopieerd kunnen worden.

Welke capaciteit je nodig hebt, hangt af van je camera en de manier waarop je fotografeert. Wie in RAW fotografeert en tijdens een shoot honderden opnames maakt, heeft een grotere geheugencapaciteit nodig dan wie liever in JPEG schiet en de ontspanner zuinig behandelt. Uiteraard speelt ook je camera een rol: hoe meer pixels op de sensor, hoe groter de bestanden die de camera produceert.

Een hoge snelheid is in de eerste plaats relevant als je vaak in burst-modus fotografeert: hoe sneller de camera opnames uit zijn interne buffergeheugen naar de geheugenkaart kan schrijven, hoe beter. Als je camera ook HD-video vastlegt, is een hoge snelheid ook relevant: het kaartje moet snel genoeg zijn om de constante videostroom te registreren.

Flash-geheugenkaarten zijn redelijk robuust. Ze bevatten geen bewegende onderdelen en kunnen wel tegen een stootje. Hun zwakke plek is de beperkte levensduur van de individuele cellen waaruit de geheugenchips zijn opgebouwd. Na enkele (tien)duizenden lees/schrijfoperaties functioneren de cellen niet meer. Om de levensduur van een kaart te verlengen, gebruiken de controllers van CompactFlash- en SD/SDHC-kaarten een mechanisme dat wear leveling heet. Dat zorgt ervoor dat alle cellen van de kaart ongeveer even vaak gebruikt worden, zodat er geen cellen zijn die sneller verslijten.
 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.