Nikon Z 30

De Nikon Z30 is de derde APS-C-systeemcamera die het merk lanceert na de Nikon Z50 en Nikon Z fc.

Alle drie de camera’s hebben een gelijkaardige bouwkwaliteit en dezelfde mogelijkheden op vlak van foto en video, maar ze hebben elk hun eigen focus. De Z 30 is het goedkoopste model en richt zich op beginnende vloggers om zo de concurrentie aan te gaan met de Sony ZV-E10. Een zoeker ontbreekt dan wel, maar desondanks maakt de Z 30 nog steeds zeer kwalitatieve foto’s. Ondertussen is het drie jaar en evenveel camera’s en lenzen geleden sinds de introductie van de Nikon Z 50. Waar de Z 50 en de meer nostalgische Z fc zich nog toespitsen op het maken van foto’s, kan ook Nikon niet meer rond de steeds grotere vraag naar camera’s met vloggingcapaciteiten. Nochtans maak je met deze systeemcamera ook prima foto’s.

Specificaties

 • Adviesprijs: 799 euro (body)
 • Resolutie: 5.568 x 3.712 pixels (21 megapixels effectief)
 • Sensor: APS-C CMOS (23,5 x 15,7 mm)
 • Gevoeligheid: ISO 100-51.200 (uitbreidbaar tot ISO 204.800)
 • Opnamestand: Auto/P/A/S/M
 • Sluitertijd: 1/4.000 sec.
 • Autofocus: Contrast Detect (sensor), Phase Detect, Multi-area, Center, Selective single-point, Tracking, Single, Continuous, Touch, Face Detect, Live View
 • Reeksopnames: 11 beelden per seconde
 • Video: 4K 30p, FHD 120p
 • Geheugenslots: 1x SD/SDHC/SDXC
 • Afmetingen: Circa 128 x 74 x 60 mm
 • Gewicht: 405 gram (incl. accu)

Ontwerp

Wat het ontwerp betreft, viel ons meteen op hoe comfortabel de grip is. Bij het maken van foto’s kan je de camera uitstekend vastnemen en ook bij het maken van selfies heb je voldoende houvast. Het helpt ook dat de camera door het ontbreken van de zoeker kleiner is dan eerder genoemde modellen. Anders dan bij een DSLR van vijf jaar geleden, kan je het volledig roteerbare touchscreen van 3 inch wel prima gebruiken voor het maken van foto’s in alle mogelijke hoeken. Zo kan je makkelijk focussen met een tik op het display en eenvoudig door de menu’s navigeren. Verder is het ontwerp van de Nikon Z 30 zeer vertrouwd te noemen. De body is voorzien van de gebruikelijke knoppen die je zou verwachten en biedt de mogelijkheid om snel te wisselen tussen instellingen voor foto en video. Bovenaan vinden we ook een ingebouwde stereomicrofoon terug die van degelijke kwaliteit is, zolang er niet te veel achtergrondgeluid aanwezig is. De bobcat die we vonden in de vlogging kit van de Z 30 helpt hier natuurlijk wel mee en de kit voorziet je ook van een handige grip met verwijderbare afstandsbediening die ook als statief gebruikt kan worden. Vloggers zullen het wel jammer vinden dat een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, want het monitoren van je audio is toch een belangrijk gegeven.

Mogelijkheden en prestaties

Zowat alle nieuwe camera’s hebben tegenwoordig toegang tot 4K-video, maar de kwaliteit varieert al eens. In het geval van de Z 30 wordt de volledige sensor gebruikt en is er dus geen sprake van een crop. Dat is ideaal, want zo kan je de volledige breedhoek van de 16-50mm APS-C kitlens gebruiken. Opnemen kan in principe ongelimiteerd, afhankelijk van de capaciteit van je SD-kaart en je batterij. Deze laatste mag geen probleem zijn, want opladen via usb-c is een optie en dat zelfs tijdens het filmen of streamen. Dit maakt dat Nikon ook geen oplader meelevert, waardoor de prijs van de Z 30 verder gedrukt kan worden. Wat fotografie betreft, zet Nikon de richtlijn op 330 beelden, wat in veel gevallen meer dan voldoende is. Belangrijk voor foto én video is natuurlijk de autofocus en mogelijkheden zoals gezichtsherkenning. De Z 30 heeft hiervoor dezelfde 209 autofocuspunten als de Z50 en Z fc. Dat is minder dan de concurrentie, maar het volstaat voor de meeste situaties. Zet je de camera in selfiemodus door het touchscreen te draaien, dan wordt je gezicht zeer snel herkend en ook tijdens het fotograferen zijn de prestaties respectabel. Extra AF-modi zouden echter welkom zijn, zoals de productmodus die we ook bij Sony al zagen en die producten scherpstelt wanneer je ze in beeld toont. Houd je het toch vooral bij foto’s, dan kan je tot 11 beelden per seconde maken in de uitgebreide modus, met continue autofocus en auto exposure. In deze modus konden we tot 30 RAW- en JPEG-foto’s maken voordat de camera even wat ademruimte nodig had om de buffer vrij te maken. In continuous high haal je dan weer 5 beelden per seconde, maar kan je wel langer fotograferen, ideaal voor korte actiemomenten.

Beeldkwaliteit

Alle APS-C-systeemcamera’s van Nikon gebruiken dezelfde 20.9 MP CMOS-sensor. De prestaties zijn dan ook gelijkaardig aan die van de Nikon Z50 en Z fc. Dit wil zeggen dat je kleurrijke foto’s zonder al te veel ruis krijgt tot ISO 6400. Ga je hoger, naar 12800 of 25600 ISO, dan betaal je daar de prijs voor in beeldkwaliteit. Er zijn verschillende kleurprofielen die ingezet kunnen worden voor video op basis van je persoonlijke voorkeur. ‘Vivid’ maakt de kleuren bijvoorbeeld heel verzadigd, terwijl ‘Flat’ het maximale haalt uit het dynamisch bereik van de camera, maar wel wat kleurcorrectie nodig heeft tijdens het bewerken. Je instellingen voor foto kunnen ook volledig anders zijn dan die voor video als je dat wenst. Houd er wel rekening mee dat de autofocus de witbalans bepaalt en dat kleuren dus kunnen verschil afhankelijk van of er een onderwerp gedetecteerd wordt in je foto of niet. De Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR kit-lens is best scherp te noemen, maar het moet gezegd worden dat het aanbod APS-C-lenzen met drie exemplaren nog steeds teleurstelt. De andere twee mogelijkheden zijn de Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR en de Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR. Er is dus nog geen enkele prime beschikbaar en we zouden ook graag een ultrawide zien die meer toont dan 16mm. Je kan wel full-frame Z-lenzen gaan gebruiken, maar ideaal is dat natuurlijk niet.

Nikon Z 30: Kopen of niet

Als fotograaf zal je zeker je twijfels hebben of de Nikon Z 30 wel geschikt is voor jou en dat is ook niet verrassend. Hoewel de Z 30 enorm capabel is in het maken van foto’s, mist de camera immers een zoeker om de meeste fotografen echt te kunnen overtuigen. Daartegenover staat natuurlijk wel de lagere prijs van slechts 799 euro, ten opzichte van 999 voor de Z50 en 1049 euro voor de Z fc. Ben jij echter lid van de steeds groter wordende club van hybridefotografen, dan kan de Z 30 je ongetwijfeld overtuigen door zijn handige ontwerp, roteerbaar display en 4K-videoprestaties zonder crop.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in