EOS R7

De nieuwe Canon EOS R7 is de middensegment Canon-camera waar fans van het merk al enige tijd op zitten te wachten.

De R7 ligt goed in de hand en is snel, heeft een uitstekende autofocus die met allerhande onderwerpen overweg kan, maakt uitstekende beelden en dat allemaal voor een degelijke prijs. Het enige nadeel is dat het systeem relatief nieuw is en het aantal native APS-C lenzen dus nog beperkt is.

De Canon EOS R7 heeft een agressief prijskaartje gekregen die de camera best interessant kan maken voor zij die niet meteen het budget of de nood hebben om naar full-frame exemplaren te kijken. Bovendien staat de camera ook sterk ten opzichte van populaire APS-C toppers. Zo is de EOS R7 bijvoorbeeld maar net dat beetje duurder dan de Sony A6600, maar wel veel goedkoper dan de (sterkere) Fujifilm X-H2S. De prijs is dan wel weer vergelijkbaar met de Fujifilm X-T4, maar de EOS R7 wint duidelijk op het vlak van autofocus. Wel heeft de X-T4 meer lenzen, dus een afweging zal steeds gemaakt moeten worden op basis van wat je al in huis hebt.

Canon EOS R7

Specificaties

 • Adviesprijs: 1.499 euro (body)
 • Resolutie: 6.960 x 4.640 pixels (33 megapixels effectief)
 • Sensor: APS-C CMOS (22,2 x 14,8 mm)
 • Gevoeligheid: ISO 100-32.000 (uitbreidbaar tot ISO 51.200)
 • Opnamestand: Auto/P/A/S/M
 • Sluitertijd: 1/8.000 sec., 1/16.000 (elektronisch)
 • Autofocus: Phase Detect, Multi-area, Center, Selective single-point, Tracking, Single, Continuous, Touch, Face Detection, Live View
 • Reeksopnames: 15 beelden per seconde
 • Video: 4K 60p, FHD 120p
 • Geheugenslots: 2x UHS-II SD
 • Afmetingen: Circa 132 x 90 x 92 mm
 • Gewicht: 612 gram (incl. accu)

Ontwerp

Canon heeft elementen van zowel de Canon DSLR line-up als van de EOS RP die de EOS R7 zowel draagbaar als gebruiksvriendelijk maken. Als je al eens een Canon EOS systeem hebt gebruikt, dan zal deze camera al snel vertrouwd aanvoelen. De grip is voldoende groot en daar waren we zeker fan van.

Zoals te verwachten krijg je in dit segment geen LCD-scherm bovenaan om snel je instellingen te zien, maar datzelfde merken we ook bij de EOS R6. Wat je wel krijgt is een logisch opgebouwde interface van de gebruikelijke knoppen en draaiwielen. Handig voor videografen is dat de aan/uit-knop ook een extra stand heeft die je laat overschakelen op video. Achteraan vinden we een joystick/draaiwiel combinatie dat even wennen is voor niet-Canon gebruikers, maar al snel vertrouwd begint aan te voelen en goed werkt in combinatie met de andere draaiwielen om zaken zoals sluitertijd en diafragma in te stellen. Als extra manier om door de menu’s te scrollen is het wiel ook handig. De joystick is natuurlijk ook in te zetten om het AF-punt te bepalen, wat ook via het touchscreen kan met de touch-and-drag functie. Verder komen we de gebruikelijke knoppen tegen, zoals de Q-toets en de knop om je foto’s te bekijken. Op de menu-knop na bevinden alle knoppen zich aan de rechterkant, wat we zeker toejuichen voor het extra gebruiksgemak.

Kom je van een DSLR, dan zal het even wennen zijn aan de elektronische zoeker. In vergelijking met andere modellen is deze al iets ouder, maar nog steeds prima. Hij biedt 2,36 miljoen punten, een vergrotingsfactor van 1,15 en een verversingssnelheid van 120 frames per seconde. Het touch screen meet 3 inch en is draaibaar en kantelbaar in alle richtingen, wat handig is voor video en situaties waarin je vanuit een moeilijke hoek fotografeert. Tegelijk kan je ook het scherm dichtklappen terwijl de camera zich in je cameratas bevindt. De EOS R7 is even weersbestendig als bijvoorbeeld de EOS 90D en kan dus wel tegen wat lichte regen, maar in een stortbui gebruik je hem best niet. Qua opslag zien we geen CFexpress-slot, wat opslag voor dit model betaalbaar houdt. Twee (tragere) UHS-II sloten zijn ook voldoende voor een camera in dit segment en geven je de mogelijkheid van een eerste back-up in-camera.

f/3.5, 1/1250 sec., ISO 100

Prestaties

De Canon EOS R7 richt zich sterk op wildlife en sportfotografen met zijn sterke autofocus en burst-mogelijkheden. Kom je van een DSLR, dan zullen deze mogelijkheden ook het meeste indruk maken en zelfs komende van een entry-level EOS R-toestel zal je het verschil merken.

De autofocus dankt veel aan Dual Pixel CMOS AF II, een technologie die we ook al zagen bij de meer geavanceerde full-frame modellen van Canon, zoals de EOS R5 en EOS R6. Je krijgt dus heel wat prestaties voor een sterke prijs. Dual Pixel CMOS AF II voorziet je ook van intelligente onderwerp tracking en kan dieren (honden, katten en vogels), voertuigen en mensen detecteren.

Pro-modellen zoals de R5 en R6 hebben meer AF-punten (1.053) dan de R7 (654), dus daar merk je wel een verschil met de duurdere camera’s. Hoe dan ook was de autofocus zeer accuraat, ongeacht het onderwerp dat we voor onze lens hadden. Gezichts- en oogdetectie werkt ook zeer goed bij het fotograferen van mensen of dieren en kan makkelijk een oog detecteren vanop grote afstand.

Voor sport en wildlife heb je natuurlijk ook hoge snelheden nodig. Met de mechanische sluiter haal je een respectabele 15 beelden per seconde, maar dat aantal kan je verdubbelen naar 30 beelden met de elektronische sluiter. Dat is zeker prima, maar houd er wel rekening mee dat je buffer kleiner is dan die van de R6 of R5 en je camera na een 40-tal beelden even op adem zal moeten komen. Je hebt dus wat minder tijd om de perfecte foto vast te leggen, maar voldoende voor de semiprofessionele fotograaf. Wij konden alvast concluderen dat een groot deel van de beelden die we in de burst modus maakten in focus waren, wat je job als fotograaf een pak aangenamer maakt.

De batterij moet volgens Canon zo’n 500 foto’s meegaan en dat lijkt te kloppen. Soms is het wat meer, andere keren wat minder omdat je misschien al eens een 4K-video opneemt. Tijdens de gemiddelde daguitstap zal je dus voldoende hebben aan één batterij en je kan ook steeds een powerbank meenemen om bij te laden, want opladen via usb is een mogelijkheid.

Beeldkwaliteit

Met zijn 32.5 megapixels doet de EOS R7 het beter dan veel andere APS-C-camera’s. De voordelen hiervan zijn gedetailleerde beelden en extra ruimte om te croppen, wat bij wildlife en actiefoto’s zeker van pas kan komen. Het sensoroppervlak blijft natuurlijk wel kleiner dan bij full-frame, waardoor de lichsterkte minder is. Je zal de ISO dan ook al eens wat vaker moeten opschroeven dan bij een full-frame tegenhanger. De extra ruis die daaruit voorkomt valt dan ook op wanneer je de beelden op een groter scherm bekijkt.

EOS R7
f/7.1, 1/160 sec., ISO 100

In het algemeen zijn we onder de indruk van de beeldkwaliteit van de EOS R7. De rijke kleuren zijn warm en aantrekkelijk zoals we dat van Canon verwachten. De automatische witbalans deed zijn werk prima in zowat alle situaties en je kan zelfs kiezen of je de voorkeur hebt voor warme of koude tonen. Evaluative metering deed het ook prima en zorgde steeds voor een gebalanceerde belichting, zelfs in situaties met veel contrast. De RAW-bestanden laten je toe om nog heel wat extra aanpassingen te doen en heel wat details terug te halen in de schaduwen en hooglichten.

De videokwaliteit is ook prima, met de mogelijkheid tot 4K/60p zonder crop in combinatie met 4:2:2 10-bit kleurdiepte. Door het roteerbare scherm en de aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon is de camera dan ook zeer geschikt voor content creators. Enkel 4K/120p zou leuk zijn voor slow-motion opnames.

EOS R7
f/7.1, 1/200 sec., ISO 100

Canon EOS R7: Kopen of niet?

Is de Canon EOS R7 de camera voor jou? De kans is zeer groot, zeker als je een fan bent van wildlife of sportfotografie. De autofocus is immers uitstekend en ook de oogdetectie maakt het verschil. Bovendien is de camera best budgetvriendelijk te noemen, al is het beschikbare aanbod RF-S lenzen wel nog zeer beperkt. Je kan ook RF-lenzen gebruiken, maar dan wordt het geheel al snel minder compact. De laatste overweging die je tenslotte moet maken, is of je niet liever voor een full-frame camera gaat voor die extra prestaties in weinig licht.  

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in