Sony a7S III

De Sony a7S III is gemaakt voor lowlight en video. We trokken met de camera naar Portugal om er onze ervaringen mee op te doen.

De Sony a7S III werd vorige zomer aangekondigd en kwam uiteindelijk in september uit. De camera overtreft bijna een jaar later nog steeds de verwachtingen. Met enorme verbeteringen in connectiviteit, de manier waarop de camera aanvoelt, een superscherpe zoeker en – uiteraard – enorm indrukwekkende prestaties in weinig licht op het vlak van video én foto, is het een van de beste hybride camera’s op de markt.

Dat leuke pakketje komt natuurlijk wel met een pittig prijskaartje. Een nieuwe Sony a7S III zal je immers 4.199 euro kosten. Dat is een flink bedrag, maar niet ongewoon bij camera’s met een videofocus. Denk dus minder Canon EOS R6 (2.700 euro) en eerder Panasonic S1H (4000 euro). Bovendien kan je ook opteren (het hoeft niet) om een CFexpress-kaarten te gebruiken met een leessnelheid van 800MB/s en schrijfsnelheid van 700MB/s. Deze kaartjes kosten je ook al snel 200 euro voor 80 GB.

A7S III review-056
f/8, 1/50, ISO 320, 50 mm – Foto gemaakt aan de populaire Ribiera in Porto.

Specificaties Sony a7S III

 • Adviesprijs: 4.199 euro (body)
 • Resolutie: 4240×2832 pixels
 • Sensor: BSI CMOS Full frame (35.6 x 23.8 mm)
 • Gevoeligheid: ISO 80-102400
 • Opnamestand: P/S/A/M
 • Sluitertijd: 30 tot 1/8000 seconde
 • Lichtmeting: meervoudig, midden, hooglicht, spot, gewogen
 • Scherpstelling: 759 focuspunten
 • Reeksopnames: 10 fps
 • Video: 4K tot 120p, full-HD tot 60p
 • Geheugen: 2x SD/CFexpress Type A
 • Afmetingen: 129 x 97 x 81 mm
 • Gewicht: 699 g (incl. batterij)
 • Website: www.sony.be
Sony A7S III

Wat is er nieuw?

Een van de grote verbeteringen van de a7S III is het volledig draaibare scherm. Sony introduceerde dit voor het eerst bij de Sony ZV-1, maar ondertussen maakt het dus ook deel uit van de A7-serie. Beter laat dan nooit, net zoals bij de volledige touch-interface waar we al zo lang op zaten te wachten. Deze aanpassingen aan het ontwerp en de ergonomie komen samen met andere geweldige aanpassingen, zoals de toevoeging van een normale HDMI-poort in plaats van de kleine variant en een opnameknop bovenaan.

De a7S III heeft een resolutie van 12.1 megapixels, die zich verspreiden over een full-frame sensor. De beslissing om de resolutie laag te houden heeft Sony bewust gemaakt. Canon klom naar 45 MP en 8K-video, maar de a7S III houdt het bij grote pixels en een limiet van 4K. De taak van deze camera is dan ook simpel: de beste 4K-videocamera zijn en de beste prestaties leveren in omgevingen met weinig licht.

Als Sony-camera levert de a7S III natuurlijk ook een excellente autofocus af. Die werkt met 759 fasedetectiepunten, biedt eye-tracking voor mensen en dieren en heeft een snelheid die 30 procent sneller is dan die van de A7S II. Dit wordt gecombineerd met in-body image stabilization (IBIS) en Active Stabilization, dat optische en elektronische systemen verbindt met een kleine crop-factor.

Er zijn nog meer hoogtepunten: De a7S III kan een analoge en digitale input ontvangen van de hot-shoe mount, waardoor 16-bit RAW-opnamen tegen 4K/60 fps over HDMI voor de eerste keer mogelijk zijn. De zoeker van 9.44 megapixel toont bovendien dat Sony ook fotografen niet vergeten is.

A7S III
f/8, 1/400, ISO 320, 50 mm – De zonsondergang in Porto is een aanrader.

Bouw en bediening

De Sony a7S III is vrij compact, maar zeer solide. De behuizing is te vergelijken met die van de A7S II, maar er zijn verschillende kleine verbeteringen gemaakt die je op het eerste gezicht misschien zou missen.

Allereerst is een van de custom-knoppen boven de grip ingeruild voor een grote opnameknop, wat bijdraagt om de focus op video te leggen. Een controlewiel vinden we bovenaan nog steeds, met ernaast een aan/uitknop, een C2-knop en draaiknoppen voor de modus en helderheid. Die laatste kunnen vergrendeld worden.

De poorten aan de linkerkant zijn onder andere een gewone HDMI-poort – een grote plus voor videomakers – plus een USB-C- en micro-USB-poort (beide is een interessante keuze) en een hoofdtelefoonaansluiting. Als je op zoek bent naar XLR-audio-in, dan kan dat met het XLR-K3M hot-shoe accessoire van Sony, dat vier audio-inputs brengt. Rechts vinden we de geheugenkaartsloten en een NFC-punt.

Ook achteraan heb je voldoende knoppen en draaiknoppen, vooral rond het scherm. Bovenaan links is er een C3- en menuknop. Verder heb je hier een C1-knop en de AF-on en AEL-knoppen. Daaronder zorgt een joystick ervoor dat je makkelijk door de menu’s en focuspunten kan navigeren. De Fn-knop, de draaiknop met richtingtoetsen, select, galerij en prullenbak maken het lijstje compleet.

f/4, 1/1000, ISO 320, 50 mm

Scherm en menu

Tot slot is er het scherm, dat zich in alle richtingen laat draaien. Met een resolutie van 1,44 miljoen punten is het scherp genoeg en zelfs buiten nog goed te zien, behalve dan misschien in de meest zonnige omstandigheden.

We hadden het er al even over, maar de touch interface verdient gewoon extra aandacht. De verticale menu’s zijn makkelijk te navigeren met je vinger of de joystick. We vragen ons nog steeds af waarom Sony hier niet eerder mee gekomen is. Hoe dan ook, het is zeer welkom. Vergeten we dat even, dan kunnen we de heldere, scherpe zoeker van de a7S III bewonderen. Die zal veel fotografen aanspreken door zijn kleurweergave, dekking en helderheid.

Verder ligt de a7S III prima in de hand. We hebben de camera voornamelijk getest met de nieuwe compacte primes van Sony, maar we verwachten geen balansproblemen met grotere lenzen. De knoppen zitten op de juiste plaats en het menu laat zich op verschillende manieren bedienen. Van welk systeem je ook komt, het geheel zal snel wennen.

f/4, 1/160, ISO 320, 50 mm

Prestaties

Een van de eerste dingen die je zal merken is hoe goed de Sony a7S III wel niet presteert in weinig licht. De ISO omhoog schroeven zorgt niet voor stress, want ook bij een hogere gevoeligheid presteert de camera geweldig goed.

Deze prestaties in weinig licht waren te verwachten dankzij de nieuwe 12MP-sensor die Sony ontwikkeld heeft, met grote pixels verspreid over een full-frame 35mm oppervlak. Op papier zijn deze specificaties niet nieuw, maar de snellere leessnelheden en de back-illuminated sensor die meer licht aankan, zorgen er samen met de Bionz XR-processor voor dat deze prestaties ook daadwerkelijk in de praktijk te ervaren zijn.

De resolutie van de sensor zorgt ervoor dat de a7S III geen 6K-video, of zelfs 8K, kan opnemen. Dat is natuurlijk een nadeel ten opzichte van de Canon EOS R5 (de R6 heeft geen 8K-capaciteiten). Wat echter wel kan, is heel lang na elkaar opnemen, net zoals bij de Sony ZV-1. De enige limieten waartegen je zal oplopen, zijn de capaciteit van je kaart, de batterijduur of de warmte. Wat dat laatste betreft, merkten we alvast geen problemen op.

f/4, 1/640, ISO 640, 50 mm

De autofocus voor foto en video haalt zijn voordeel uit de 759 fasedetectiepunten en de 30 procent snellere oogdetectie. Bovendien krijg je heel goede controle over de focussnelheden. Zo kan je deze verlagen en een pan-focus-effect creëren door het display aan te raken. Dat is bijvoorbeeld handig bij het focussen op een bloem, appel, kat of zelfs mensen. Volgens Sony komt deze betere focus door de betere sensitiviteit van de sensor, die ervoor zorgt dat de a7S III zelfs objecten in heel weinig licht kan detecteren.

Op het vlak van energie zorgt de nieuwe Z-batterij voor 60 procent langere prestaties dan de NP-FW50-batterij van de A7S II. Op papier vertaalt dat zich in 95 minuten video opnemen. Dankzij de toevoeging van een USB-C-poort kan de a7S III ook genieten van fast charging, waardoor hij vier keer sneller oplaadt dan via een oude micro-USB-poort.

Video- en beeldkwaliteit

Wat de beeldkwaliteit betreft zijn we vol lof over de Sony a7S III. Videoliefhebbers zullen er sterke concurrentie in zien voor de enorm geliefde BlackMagic Pocket Cinema Camera 4K, al heeft deze laatste wel een lager prijskaartje van zo’n 1.400 euro. Het verschil zal vooral duidelijk zijn bij opnames gemaakt in weinig licht, want de a7S III heeft nauwelijks last van ruis, waardoor beelden zelfs op een hoge ISO bruikbaar blijven.

Al dat gepraat over video en je zou bijna vergeten dat dit ook een geweldige camera is voor fotografen. De continue AF/AE bij 10 beelden per seconde werkt perfect wanneer je eye-tracking gebruikt voor een persoon die naar de camera toe wandelt. We hadden geen problemen met het volgen van een zwarte kat. Indoor foto’s zien er geweldig uit, zelfs wanneer ze direct uit de camera komen. Ben je een huwelijksfotograaf/videograaf en heb je een camera nodig die beide kan, dan zal je de sfeer perfect kunnen vastleggen met de a7S III.

f/8, 1/250, ISO 320, 50 mm – Porto is een stad van vele kleuren. De Sony a7S III legt die mooi vast.

Dankzij de prestaties op een hoge ISO, IBIS en de elektronische beeldstabilisatie, is handheld video’s of foto’s maken geen probleem en al helemaal niet met de nieuwe FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G en FE 24mm F2.8 G compacte primes die we op een later moment zullen reviewen.

Conclusie Sony A7S III

Sony heeft met de a7S III niet enkel één of twee aspecten van de a7-serie verbeterd, maar over de ganse lijn updates doorgevoerd. Die zorgen ervoor dat het de beste camera in zijn soort is. Voor video is hij heerlijk te bedienen dankzij het volledig roteerbare scherm en het aanraakscherm, terwijl de grote HDMI-poort en geweldige IBIS de ervaring compleet maken. Ook voor fotografen levert hij perfecte kwaliteitsbeelden en ruim voldoende mogelijkheden, zodat hij zowel bij bewegend en stilstaand beeld zijn mannetje staat.

f/13, 1/320, ISO 640, 24 mm – De Maria Pia brug in Porto, gebouwd door Gustave Eiffel.

Sven Van Herck is redacteur voor Shoot. Je kan zijn werk en reizen volgen via @SvenVanHerck op Instagram. Shoot kan je dan weer vinden via @Shootmagbe. Meer foto’s gemaakt met de A7S III kan je vinden in deze galerij van de Sony 50mm f/2.5 G en deze galerij van de Sony 24mm f/2.8.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in