GFX100S

Met de GFX100S stopt Fujifilm zijn middenformaat sensor met 102 megapixels in een veel compactere behuizing. Dit zijn onze eerste ervaringen.

Al twee jaar zwaait de Fujifilm GFX100 de plak in het ‘groter-dan-full-frame’-segment. Zijn nieuwe, kleinere broer GFX100S moet niet alleen professionals overtuigen, maar ook fervente hobbyfotografen in verleiding brengen.

Net geen vijf jaar geleden kregen Fujifilms X-camera’s het gezelschap van de GFX50S, een toestel met een 50-megapixelsensor van 33 bij 44 millimeter. Dat is zeventig procent groter dan full-frame en vier keer groter dan APS-C. Later bracht de GFX100 de resolutie omhoog naar 102 megapixel, en kwamen autofocus met fasedetectie en interne beeldstabilisatie erbij. Hoewel deze krachtpatser een stuk goedkoper is dan andere ‘middenformaat’-toestellen, ermee werken blijft voor velen een onbereikbare droom.

Vandaag biedt de nieuwe GFX100S dezelfde beeldkwaliteit en performantie in een verpakking die 35 procent kleiner en vijfhonderd gram lichter is. En dat aan een maar liefst 45 procent lagere prijs. Daarmee komt deze ‘groot formaat’-camera aardig in de buurt van de full-frame dslr-topmodellen.

Gesealde body

De nieuwe GFX100S is beduidend compacter dan de eerdere GFX100.

De GFX100S ziet eruit als een flink uit de kluiten gewassen reflexcamera. De behuizing is vervaardigd uit een lichte maar sterke magnesiumlegering en is extra verstevigd rondom de brede GF-lensvatting. Op niet minder dan zestig plaatsen staan afdichtingen in voor een degelijke vocht- en stofbestendigheid.

De ruime ergonomische handgreep biedt plaats aan de batterij en maakt de camera ook met grotere GF-objectieven uitstekend handelbaar. Een optionele bodemplaat is voorzien van een Arca-snelkoppeling en geeft extra steun aan de pink. Helaas wordt dan een vlotte toegang tot het batterijcompartiment verhinderd.

De vaste elektronische zoeker met 0,77x-vergroting gebruikt een OLED-panel met 3,69-megapixels. In de boost-modus kan het beeld naar keuze worden geoptimaliseerd voor resolutie, refresh rate (maximaal 86 fps) of helderheid bij weinig licht. Het aanraakscherm is 3,2 inch groot en telt 2,36 miljoen beeldpunten. Het kantelt negentig graden naar boven, 45 naar beneden en zestig naar rechts. Boven op het toestel toont een kleine LCD-monitor, zelfs bij uitgeschakelde camera, de belangrijkste instellingen of een live histogram.

Bediening Fujifilm GFX100S

De GFX100S heeft immers geen traditionele instelknoppen voor sluitertijd, ISO-gevoeligheid of belichtingscompensatie zoals de X-camera’s. In de plaats daarvan is er linksboven een vergrendelbare draaiknop waarmee ofwel een van de PSAM-opnamemodi gekozen wordt, ofwel een van de zes gebruikersinstellingen, die je met een vijftigtal parameters zelf kan configureren. Zo kan er bij wisselende situaties bliksemsnel geschakeld worden: bijzonder handig!

Een foto-videoschakelaar naast de draaiknop activeert voor elke modus apart opgeslagen instellingen en specifieke menu’s. Hier en daar kwamen kleine ergonomische verbeteringen: de scherpstelhendel en de commandoschijven voor en achter werden groter, en de functieknoppen zijn makkelijker te bedienen. Aan acht druktoetsen kan de gebruiker een van de zestig mogelijke functies toekennen, dat geldt ook voor vier veegbewegingen op het LCD-scherm.

Aan de rechterzijde van het toestel bevinden zich de twee sleuven voor UHS-II SD-geheugenkaarten en een 2,5mm-contact voor een bekabelde afstandsbediening. Links zitten 3,5mm-aansluitingen voor microfoon en koptelefoon, een USB-C- en een micro-HDMI-aansluiting, en het X-flitscontact (voor synchronisatie tot 1/125 seconde).

De GFX100S gebruikt dezelfde NP-W235 Li-ion batterij als de X-T4, hier goed voor minimaal 450 shots of zestig minuten video. Een USB-C data- en laadkabel en een netadapter worden meegeleverd, een dubbele losse batterijlader is als optie verkrijgbaar.

Onder de motorkap

Op de BSI-CMOS-sensor (met 102 megapixels, een 4:3-beeldverhouding, een Bayer kleurmatrix en dual gain A/D-conversie) en de quadcore X-Processor 4 na heeft Fujifilm zowat alle andere interne componenten een opfrisbeurt gegeven. Het bijzonder stille sluitermechanisme werd kleiner en vijftien procent lichter, en kreeg een nieuwe schokdemper om trillingen te elimineren. De mechanische sluitertijden reiken van 30 tot 1/4000 seconde; de elektronische sluiter gaat tot 1/16000 s. Er is ook een optie voor een elektronische eerste gordijn. Reeksopnames zijn mogelijk aan 2 of 5 beelden per seconde, met behoud van continue scherpstelling. Er is dan bufferruimte voor maximaal 16 respectievelijk 45 gecomprimeerde RAW-beelden.

Dankzij de ervaringen met de X-T4 en X-S10 werd het 5-assige IBIS-systeem twintig procent kleiner en tien procent lichter. Het werkt nu samen met de optische tegenhanger in OIS-lenzen en levert tot 6 stops stabilisatiewinst.  Bij de ‘pixel shift multi-shot’-instelling worden via minieme sensorverplaatsingen 16 deelfoto’s vastgelegd, die achteraf met speciale software worden gecombineerd tot één 400MP-beeld met extra kleurzuiverheid. Enkel toepasbaar met volkomen statische onderwerpen en een stevig statief!

De 102MP-sensor van de GFX100S zorgt samen met de kwaliteit van GF-objectieven voor een sublieme detailweergave over het ganse beeldveld. Dit zie je hieronder in de 100%-crops. f/8, 2.5, ISO 400, 80 mm (63 mm omgerekend naar full-frame)

Focus en video

Het autofocussysteem van de GFX100S werkt op basis van 3,76 miljoen fasedetectiepixels in 425 zones, verdeeld over het hele beeldveld. Verbeterde algoritmes bieden een hogere gevoeligheid (tot –5,5 EV) en reactiesnelheid (0,18 s). Ook aan het volgen van bewegende onderwerpen en aan de oog- en gezichtsdetectie werd grondig gesleuteld. Aan de achttien bekende filmsimulaties van Fujifilm is de ‘Nostalgic Negative’-retrolook toegevoegd. Deze is geïnspireerd op de Amerikaanse kleurenfotografie uit de periode jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Uiteraard zijn ook de vertrouwde functies voor het combineren van beelden (meervoudige belichting, focus stacking en dergelijke) en voor creatieve (kleur)effecten aanwezig.

Foto’s worden opgeslagen in 8-bit JPEG-formaat of als 14/16-bit RAW- of TIFF-bestanden, met verschillende compressieniveaus. Reken op zo’n 20 tot 60 MB voor ‘superfine’ JPEGs en 60 tot 110 MB voor verliesloos gecomprimeerde RAW-foto’s.

De cinematografische look van een grootformaat sensor zal ook in de professionele videowereld interesse wekken. Opnemen kan in 4K 16:9 en DCI 17:9 tot 30 fps, in Full-HD tot 60 fps. Fujifilm zet dus niet in op 8K met de GFX100S. Intern op SD-kaart registreren kan in 4:2:0 10-bit (H.265) of 8-bit (H.264) formaat. Voor externe opslag staat een ongecomprimeerd 4:2:2 10-bit signaal ter beschikking. Ook opties voor 10-bit F-log en Hybrid Gamma Log (HLG) zijn aanwezig. Met een externe Atomos Ninja V monitor/recorder kan 12-bit Apple ProRes RAW gebruikt worden. Verder is voorzien in een doorgedreven ‘IS Boost’ modus voor statische scènes zonder statief en in een optie voor digitale beeldstabilisatie (met een 10% crop).

De GFX100S in de praktijk

Wie vooral met Fujifilms X-camera’s fotografeert zal even moeten wennen aan de omvang en gewicht van een GFX100S met 32-64mm-zoomlens. Nochtans is deze combinatie vergelijkbaar met een full-frame spiegelreflex met 27-40 mm f/2.8 objectief. De handgreep voelt meteen bijzonder comfortabel aan. De essentiële bedieningsknoppen zijn goed bereikbaar, ook voor kleinere handen. De camera start snel op en reageert vlot op aanpassingen van de parameters. De heldere en accurate elektronische zoeker is goed zichtbaar, ook voor brildragers, en geeft een duidelijk overzicht van de instelwaarden. Het in drie richtingen kantelbare LCD-scherm is prettig om in allerlei posities te fotograferen, ook vanop heuphoogte, en toch vanuit de as van de lens te kijken.

Met de vederlichte afdrukknop en zeer stille sluiter maak je haast ongemerkt foto’s. De automatisch scherpstelling is voldoende snel, ongeveer als een X-camera van één generatie terug. Voor een toestel met een grootformaat sensor en objectieven waarbinnen zwaardere lenselementen verplaatst moeten worden is dat een hele prestatie.

De GFX100S is dan ook minder geschikt (en evenmin bedoeld) voor snelle actie- of sportfotografie. De camera nodigt eerder uit om trager en weloverwogen te werken. Met zo’n hoge resolutie wordt immers het minste foutje in je scherpstelling of je kleinste beweging tijdens de opname zichtbaar. Juist daarom zijn de handzame vormfactor en het performante IBIS-systeem belangrijke troeven om met de GFX100S vlot op locatie en uit de hand te fotograferen, en niet enkel vanop statief in de studio. De snelmenu’s en de vele mogelijkheden om functieknoppen en instellingen naar je eigen voorkeur aan te passen zijn verdere pluspunten.

Prestaties

Het feest begint pas echt wanneer je de RAW-bestanden op je computer opent. Op dit moment is dat mogelijk met recente versies van Capture One, Photoshop en Lightroom (Classic en cloudversie). De hoeveelheid vastgelegde details is verbluffend, je blijft eindeloos ‘pixel peepen’ … Met deze overdaad aan resolutie hou je zelfs bij behoorlijke uitsneden nog voldoende pixels over. De GFX100S voorziet in zeven gebruikelijke beeldverhoudingen, en heeft een extra 35mm-cropmodus om (met een gepaste adapter) probleemloos 61MP-foto’s te maken met full-frame objectieven.

Het dynamische bereik van de RAW-data is bijzonder groot (Fujifilm claimt 14 stops). Je kunt daarom heel makkelijk details in zowel heldere als donkere partijen recupereren zonder storende ruis. Zelfs flink onderbelichte foto’s zijn goed te redden. De kleurweergave is zuiver en accuraat. De Fujifilm GF-objectieven produceren in combinatie met het grote sensorformaat het typische ’middenformaat’ karakter, met (indien gewild) een beperkte scherptediepte, een vloeiend scherpteverloop en een boterzachte bokeh. Het gamma omvat vandaag negen primes, drie zooms en een teleconverter.

Conclusie

De Fujifilm GFX100S is op vele manieren een imposante camera, die een opmerkelijke beeldkwaliteit combineert met een groot gebruiksgemak. Op high-end videoformaten (8K-films zijn niet mogelijk) en hoge burstrates na bundelt het toestel alle courante technologie in een snedig, compact en mobiel geheel.

De GFX100S zal enkel voor sommige professionele fotografen een absolute ‘must’ zijn. Maar ook verdient deze camera een plaats als alternatief voor een full-frame topmodel, zeker voor degenen die van details houden. Wie graag het neusje van de zalm wil (en bereid is om daarvoor de nodige investering te doen) vindt voorlopig geen betere keuze.

Specificaties Fujifilm GFX100S

 • Adviesprijs: 5.999 euro (body)
 • Resolutie: 11648 × 8736 pixels
 • Sensor: BSI CMOS, 43,8 ×32,9 mm
 • Gevoeligheid: ISO 50-102400
 • Opnamestand: P/S/A/M + 6 eigen programma’s
 • Sluitertijd: 30 tot 1/16000 seconde
 • Lichtmeting: meervoudig, midden, spot, gewogen
 • Scherpstelling: 425-zone fasedetectie
 • Reeksopnames: max 5 fps
 • Video: 4K tot 30p, full-HD tot 60p
 • Geheugen: 2x SD/SDHC/SDXC UHS-II
 • Afmetingen: 150 x 104 x 87 mm
 • Gewicht: 900 g (incl. batterij)
 • Website: www.fujifilm.eu/benl
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in