Synology

Ben jij op zoek naar een eerste NAS? Dan is de Synology DiskStation DS120j NAS het overwegen waard dankzij zijn budgetvriendelijke prijs en gebruiksgemak.

Dat het maken van back-ups geen verloren moeite is, dat weten we ondertussen wel. Toch wil niet iedereen meteen grote bedragen investeren in een NAS met daarin meerdere harde schijven. Zulke systemen zijn handig voor professionals, omdat ze via synchronisatie-opties zorgen voor extra veiligheid. Maar als amateurfotograaf zal je misschien eerder het gevoel hebben dat een back-up in Lightroom in combinatie met een externe HDD of SSD voldoende is. In veel gevallen is dat bovendien ook zo.

  • Op zoek naar korting op Disney Plus? Lees hier hoe je twee maanden gratis Disney Plus kijkt.

Toch raden we je aan om eens te kijken naar een NAS voor beginners, zoals deze Synology DiskStation DS120j. Het voordeel van zo’n systeem is immers dat je plots overal toegang krijgt tot je bestanden. Dat kan een fysieke harde schijf niet bieden. Lightroom kan dat weliswaar ook, maar met een NAS heb je ook een fysieke back-up in huis. De Synology DiskStation DS120j laat je gewoon thuis terwijl jij vanop vakantie je foto’s er naartoe stuurt. Klinkt handig, toch?

DS120J
120j

Eenvoudig ontwerp

Met zijn prijs van slecht 99,99 euro, is de Synology DiskStation DS120j een zeer betaalbare NAS. Let wel, voor die prijs heb je er nog geen harde schijf bij. Dat lijkt misschien vreemd, maar het wil ook meteen zeggen dat je zelf kan kiezen hoeveel opslag je wilt. Bovendien kan je later steeds uitbreiden. Klinkt dit niet als iets voor jou, dan kan je beter op zoek gaan naar een all-in-one-systeem zoals de WD MyCloud Home

Advertentie

Bij het uitpakken van de Synology DiskStation DS120j, werd duidelijk dat het hier inderdaad om een instapmodel gaat. Op het vlak van verpakking wordt er niet veel inspanning geleverd om voor een aangename presentatie te zorgen en moeten we het doen met een kartonnen doos met label.

De NAS zelf ziet er echter wel beter uit, ondanks het feit dat hij bestaat uit wit plastic en zeer licht aanvoelt. Vooraan vinden we vier lampjes terug, waarvan drie LEDs die aangeven of alles in orde is op het vlak van status (werkt je NAS?), LAN (is het netwerk in orde?) en disk (is de schijf in orde?). Gaat er ergens iets mis? Dan kan je hier meteen zien wat.

Onderaan vinden we ook nog de aan-uitknop terug, voorzien van een blauwe LED. Verder is het design van de Synology DiskStation DS120j vrij eenvoudig. Op de zijkant zie je het Synology logo, dat meteen ook dienst doet als verluchtingsrooster. Achterop zit een ventilator , alsook twee USB 2.0-poorten (een enkel exemplaar vooraan had leuk geweest) en een (gigabit) ethernetpoort. 

Vlotte installatie

Achterop bieden twee schroefjes de toegang tot de behuizing. Het installeren van een 3,5-inch HDD (2,5-inch SSD zijn ook mogelijk met een extra houder) gaat zeer eenvoudig. Meer dan de schijf vastklikken en schroefjes aandraaien hoef je niet te doen. Let wel op dat deze NAS maximaal 16 TB aankan. Wil je meer, dan is het professionele aanbod van Synology waarschijnlijk meer jouw ding. Na de installatie kan je de NAS aanzetten en via Synology Quick Connect de DSM (DiskStation Manager)-software installeren om het meeste uit je apparaat te halen. Dit duurt ongeveer tien minuten en is niet meer moeite dan het doorlopen van de stappen. 

DS120j

Prestaties DS120j

Omdat het hier om een NAS voor beginners gaat, mag je geen al te hoge verwachtingen hebben op het vlak van prestaties. Waar je met snellere toestellen zoals de Synology DS720+ prima video’s kan streamen, zal je in dit geval al sneller in de problemen geraken als je er voor kiest om 4K-content te bekijken. Voor fotoliefhebbers is er echter helemaal geen probleem en heb je meer dan voldoende aan de Marvell Armada 3700 CPU met 2 kernen van 800 MHz en de 512MB DDR3L-RAM. De schrijfsnelheid van 112 MB/s is bovendien voldoende snel om je bestanden in geen tijd over te zetten. 

Je krijgt ook toegang tot de vele mogelijkheden die een Synology NAS te bieden heeft voor een all-in-one oplossing. Zo heb je de keuze uit een hele reeks apps die je kan installeren, waaronder Photo Station, dat je op een overzichtelijke manier je foto’s toont. Zo kan je makkelijk die ene foto die je zoekt terugvinden of een diavoorstelling beginnen. 

Het bureaublad van DSM helpt je om het overzicht te behouden over de verschillende apps en is naar wens aan te passen. Je kan icoontjes plaatsen waar je wil en zelfs de achtergrond kan via thema’s ingesteld worden. DSM Help zet je dan weer op het goede pad als iets toch te uitdagend lijkt. 

DS120j
DSM zorgt ervoor dat je alle informatie hebt die nodig is.

Synology apps

Ook op het vlak van mobiele apparaten kom je niets tekort met Synology. Zo zorgt de DS Finder app dat je de gehele NAS kan beheren met je smartphone. Een tweede app, Synology File, zorgt ervoor dat je ook je bestanden kan raadplegen. Veel meer dan de apps installeren en even inloggen met je Synology-account hoef je niet te doen.

Synology DiskStation DS120j: Conclusie

De Synology DiskStation DS120j is een perfect apparaat voor gebruikers die klaar zijn om de stap te zetten naar een eigen NAS. Het is een echte all-in-one-oplossing: de Synology voorziet ook in een hoop tools die foto- en videoliefhebbers zeker zullen appreciëren. Maar ben je daar nog niet klaar voor en wil je gewoon een extra back-up, dan is de DSJ120j daar ook geschikt voor. En dankzij de eenvoudige installatie en de duidelijke DSM-software biedt de DS120j je vele mogelijkheden.

Interesse in de Synology DiskStation DS120j? Koop hem bij Fnac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in