Frank Doorhof werkt al zijn hele carrière met NAS-systemen van Synology en verkiest ze voor al zijn back-ups.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

De Nederlandse fotograaf Frank Doorhof groeide op in een gezin met ouders en grootouders die erg actief waren met fotografie en video. Frank kreeg hierdoor als kind ook al heel snel de voorliefde om te creëren. Maar naast fotografie was gitaar spelen zijn andere passie. Dat resulteerde al snel in zijn eerste bedrijf, een studio voor geluidsopname.

Door omstandigheden met zijn zakenpartner stopte het bedrijf en ging Frank van start met StudioFD, dat zich richtte op het verkopen van draadloze telefoons en Pc’s. Het PC gedeelte was zeer succesvol en zijn echtgenote Annewiek stopte met haar opleiding HBO en ging mee in het bedrijf helpen.

De drang om te creëren en les te geven bleef knagen en door toeval kwam Frank in aanraking met modelfotografie. Tot op dat moment fotografeerde hij hoofdzakelijk bewegende beelden, voornamelijk sport en dieren. Door zijn ervaring in het geven van gitaarles was het maar een kleine stap om workshops te geven en hij startte met de workshop basis lichttechnieken.

Advertentie

Vandaag kan je Frank niet enkel een allround fotograaf noemen, want naast fotografie beheert hij ook een YouTube kanaal met zo’n 1600 video’s. Als distributeur voor een aantal fotografiemerken kijkt hij er bovendien persoonlijk op toe dat hij achter elk product staat dat hij verkoopt.

Synology als eerste keuze

Frank en Annewiek ondervonden al snel bij klanten dat de opslag van foto’s wel eens voor problemen zorgde. Mensen die foto’s verliezen kunnen er best treurig om zijn, er zit heel wat emotie gekoppeld aan sommige foto’s. Op zulke momenten moet je jezelf de vraag durven stellen: hoeveel geld zijn mijn foto’s en video’s waard?

Hierdoor specialiseerde het koppel zich al snel in datarecovery en back-up strategieën. Dit start met automatiseren en dus gaven ze hun PC’s al snel een automatische back-up functie via een simpel scriptje. Voor de wat grotere bestanden kozen ze toen voor de NAS oplossingen van Synology als eerste keuze. NAS is de afkorting van Network Attached Storage.

“Voor dat ik zelf voor de fotografie een NAS ging gebruiken werkte ik met een DAS systeem. Dit is een systeem dat rechtstreeks aan je PC of Mac hangt en daardoor veel sneller werkte dan de NAS van toen. Het nadeel van dit systeem is dat je wel veel harde schijven aan elkaar kon hangen, maar niet in een RAID oplossing (meerde schijven die een kopie zijn van elkaar, nvdr). Het gevolg was dat als je een harddrive wilde vervangen door een grotere je minsten twee dagen bestanden aan het kopiëren was.”

Vandaag is een NAS een systeem waar je meerdere drives of harde schijven combineert tot 1 groot volume. Een soort eigen cloud zeg maar, waar je bestanden op bewaart en opent. Dit kan op verschillende manieren. De meest gebruikte voor onze markt is RAID5, welke het mogelijk maakt om 1 harde schijf zonder problemen te vervangen als er iets misgaat.

Het is een redelijk veilig systeem, maar Frank raad ten alle tijde aan om een dubbele back-up te maken. Daarom kiest hij voor 2 Synology NAS-systemen die elkaar elke twee dagen spiegelen. Dit kan makkelijk en automatisch via de Synology software. Ze hoeven zelfs niet eens op hetzelfde netwerk te zitten. Daarnaast heeft Frank van de belangrijke bewerkte foto’s ook nog een online back-up.

Is dat niet overdreven?

Een dubbele back-up is volgens Frank geen overbodige luxe, want wat als je originele HDD crasht en tijdens het kopiëren van de data ook je back-up crasht? Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het gebeurde al eens bij klanten van het koppel. Nu schijven steeds groter worden kan dat al snel gaan om 10 of 12TB aan bestanden. Dat zijn veel foto’s of video’s die verloren gaan. Twee back-ups zijn dus nodig.

Als eerste kies je best voor een systeem waarop je werk 1:1 wordt gekopieerd. Dit is een oplossing waarbij je, moest een NAS kapot gaan (alles kan), direct om kan schakelen naar de andere NAS en kan doorwerken. Zorg wel dat je extra voorzichtig bent en altijd minimaal 1 harde schijf op voorraad hebt liggen die groter of gelijk is aan de grootste drive in je NAS (je moet immers altijd door een gelijk of groter vervangen).

In het systeem van Frank zijn dat 2 Synology 8-drive NAS-systemen, die aan elkaar gekoppeld zijn via de Synology back-up apps. Het tweede systeem staat op een timer, zodat de NAS automatisch elke 2 dagen aangaat, een backup maakt van de hoofd-NAS en daarna weer netjes uitgaat. De NAS staat dus het merendeel van de tijd gewoon uit.

Het enorme voordeel van een NAS voor mensen met veel data is dat als je systeem vol loopt je gewoon een drive eruit kan trekken en een nieuwe drive kan plaatsen. Na een paar minuten of zelfs seconden loopt alles weer zoals normaal. De NAS herstelt zichzelf, een enorme vooruitgang qua tijd en downtime.

Tegenwoordig is ook het gebruik van een NAS in combinatie met Lightroom geen enkel probleem meer. Je hoeft er enkel voor te zorgen dat je database en smartpreviews op een supersnelle SSD staan in of in de buurt van je computer of laptop.

Hoe werkt zo’n NAS?

Naast het opslaan van files, foto’s en video’s kan een Synology NAS nog veel meer. Iedereen zal dan ook op zijn eigen manier met een NAS werken. Zo gebruiken Frank en Annewiek de Synology Photos app op hun telefoon. Deze zorgt ervoor dat zodra ze een foto of video maken deze onmiddellijk (of na connectie met wifi) worden geüpload naar hun NAS thuis. Verlies je ooit je telefoon of wis je per ongeluk materiaal dan staat het dus nog veilig thuis. Super handig en veilig, aldus Frank. Het leuke aan Photos is tevens dat je andere mensen toegang kan geven tot je albums, waardoor bijvoorbeeld ouders kunnen meekijken naar de foto’s die het koppel maakt op vakantie. Foto’s voor het werk zitten in een aparte folder en worden niet gedeeld.

Extra NAS voor klanten

Het is ideaal om al de klanteninformatie lokaal te hebben. Frank zegt dat dit niet alleen supersnel werkt voor hen, maar ook voor de klanten zelf, die via een QR code of eigen link direct toegang hebben tot een stukje opslagruimte. Ze kunnen documenten uploaden met vragen, maar ook foto’s worden netjes op dezelfde plek bewaard. Natuurlijk kan en moet je allerhande beveiligingen instellen.

Een deel is ingericht voor onze instructievideo’s van het koppel, welke via gecodeerde en beveiligde links naar de klant gestuurd kunnen worden. Het zijn maar enkele mogelijkheden van DSM, het besturingssysteem van Synology, dat je zelfs een hele website vanaf een NAS laat draaien.

De voordelen van een Synology NAS

Frank heeft zo zijn redenen om voor Synology te kiezen: “Wat ik erg fijn vind aan Synology is dat naast de betrouwbaarheid, er ook wordt nagedacht over dingen die handig zijn voor de eindgebruiker, zoals een NAS op afstand bedienen en uitlezen. Dat is iets dat niet op alle NAS systemen zo uitgebreid en stabiel is als bij Synology. Alle apps werken zoals je verwacht en hoewel het goed instellen van een NAS vaak tijdrovend kan zijn, is het bij de systemen van Synology erg makkelijk en visueel duidelijk wat je aan het doen bent. Tevens hebben ze een flink aanbod aan apps en uitbreidingen. Daarom is Synology de logische keuze voor een NAS.”

Oplossing voor elk budget

Een goede NAS is volgens Frank ook altijd een duurkoop, want een NAS hoort 24/7 te draaien en je koopt er dus best een met een goede voeding en koeling, en het liefst een NAS die regelmatig beveiligingsupdates krijgt. Qua prijs zegt Frank dat Synology letterlijk voor iedereen wat heeft.

Het koppel heeft in al die jaren kleine en grote Synology NAS-systemen gebruikt en hun oudste Synology NAS is nu meer dan 10 jaar oud en draait nog steeds.

Frank geeft ook nog mee goed na te denken over de harde schijf die je kiest, want niet elke HDD is geschikt voor een NAS. Koop dus HDD’s die gelabeld zijn als NAS drive. Synology heeft bijvoorbeeld onlangs een eigen lijn harddrives uitgebracht in grote formaten die specifiek ontworpen zijn voor 24/7 gebruik.

Synology BeeDrive 1 TB ssd USB 3.2 Gen 2 (Type C)
Synology BeeDrive 1 TB ssd USB 3.2 Gen 2 (Type C)
€149,90
Www.alternate.be
Synology DS220J - NAS - Barebone / Zonder harde schijven - Geschikt voor 2.5" en 3.5"
Synology DS220J - NAS - Barebone / Zonder harde schijven - Geschikt voor 2.5" en 3.5"
4.2
Synology DS218play - NAS - Barebone - 0 TB
Synology DS218play - NAS - Barebone - 0 TB
4.7
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in