Header Nikon 85mm review

De Nikon Z-serie heeft er een nieuwe superscherpe prime lens voor professionals bij, de Nikkor Z 85mm f/1.8 S. Lees nu onze review.

De Nikkor Z 85mm f/1.8 S maakt, net zoals de 24mm-breedhoekvariant die we in het vorige nummer reviewden, deel uit van de S-Line van objectieven voor Nikon-systeemcamera’s. Wie dus een Nikon Z6, Z7, of de nieuwe Z50 bezit, kan meteen aan de slag met deze professionele prime lens.

De laatste tijd hebben we steeds meer lenzen zien verschijnen voor de Z-serie en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Recent nog verscheen de 24-70mm f/2.8, Nikon kondigde de 70-200mm f/2.8 telefotolens begin januari aan tijdens de CES-beurs in Las Vegas. Ook op het vlak van primes hebben Z-mount-gebruikers met 24mm, 35mm, 50mm en 85mm f/1.8-exemplaren én de 58mm f/0.95 Noct absoluut geen reden tot klagen. Onze reviews van deze S-lenzen waren steevast positief en we gingen dan ook graag aan de slag met de Nikkor Z 85mm f/1.8 S. 

Van dichtbij of veraf, de Nikkor Z 85mm f/1.8 S is enorm geschikt voor portretten. f/1.8, 1/320, ISO 640, 85mm

Bouw, look en feel

Met zijn lengte van net geen 10 centimeter en gewicht van 470 gram is de Nikkor Z 85mm f/1.8 S niet meteen de meest compacte prime lens op de markt. Gekoppeld met een Nikon Z7 is dat helemaal geen probleem en blijft het geheel mooi in balans, ondanks de extra 100 gram ten opzichte van zijn F-mount-tegenhanger. In ruil daarvoor krijg je wel een lens die zeer kwalitatief aanvoelt. 

Dat gevoel zet zich ook verder als we de rest van de lens bekijken. Zoals je dat zou verwachten van een professionele lens, is deze Nikkor Z 85mm f/1.8 S stof- en spatwaterdicht. Hierdoor kan je ook in moeilijke weersomstandigheden op de lens vertrouwen om enorm scherpe beelden te maken. De lens maakt ook gebruik van de 5-assige stabilisatie van de Z6 of Z7 (de Z50 is hier niet van voorzien), waardoor je tot 5 stops compensatie hebt. Het afgeronde diafragma van 9 bladen zorgt dan weer voor een geweldig bokeh.    

f/1.8, 1/250, ISO 400, 85mm 

Intern gebeurt er dus heel wat, maar aan de buitenkant zal je daar weinig van merken, omdat de motor van de lens ontworpen is om muisstil te zijn. Iets dat we enorm apprecieerden in combinatie met de stille modus van onze camera. Handmatig scherpstellen is natuurlijk ook een optie, maar wie daar geen fan van is, kan de focusring gebruiken om het diafragma of de belichtingscompensatie aan te passen.   

Die focusring neemt meteen ook het grootste deel van de behuizing van de lens in. Hij draait enorm vlot en is makkelijk te gebruiken door zijn aangename grip. Dit maakt de lens uitermate geschikt voor video, want ook dit gebeurt zonder enige vorm van geluid. Je kan dus probleemloos de focus van je beeld verleggen met een enkele draaibeweging.  

f/1.8, 1/125, ISO 125, 85mm

De Nikkor Z 85mm f/1.8 S wordt ook geleverd met een zonnekap die je naar eigen keuze kan gebruiken of niet. Ze voegt 5 centimeter toe aan de lengte van het objectief, maar kan ook omgekeerd worden vastgeschroefd zodat ze makkelijk opgeborgen kan worden en nog een extra vorm van bescherming biedt tegen schokken. Dankzij een wit rondje op het einde van de lens (zoals je dat ook op je camera terugvindt) schroef je de zonnekap er zonder problemen meteen op. Schroef je al eens graag een filter op je lens, dan heb je er daar een van 67mm voor nodig. 

Prestaties 

Met zijn brandpuntafstand van 85mm is deze lens natuurlijk uitermate geschikt voor portretten, maar ook straatfotografie, huwelijken, mode … Gebruik je de lens voor portretten, dan zal je merken dat ze exact is wat je nodig hebt om gezichten zo nauwkeurig mogelijk en zonder vervorming weer te geven. De extreme scherpte van de lens maakt ze dan weer geschikt om zelfs de meest subtiele gezichtsuitdrukkingen en emoties vast te leggen.  

Niet iedereen vindt boeken even interessant. f/1.8, 1/250, ISO 720, 85mm 

Tijdens een bezoek aan de Antwerpse Boekenbeurs bleek de Nikkor Z 85mm f/1.8 S het perfecte gezelschap. De vele boeken zorgden er immers voor dat er steeds een zeker afstand was tussen ons en het onderwerp van onze foto. Dankzij de brandpuntafstand van 85mm konden we hen echter steeds isoleren van de enorme drukte die er heerste op de beursvloer, alsof zij op hun eentje in een boekenwinkel rondwandelden.  

Op hetzelfde moment zorgde de overvloed aan boeken ervoor dat we heerlijk met scherptediepte konden spelen. Op bijgevoegde foto’s kan je exact zien hoe groot (klein) de scherptediepte is wanneer we fotograferen op f/1.8. De geweldige scherpte en prachtige bokeh tonen zich daar ook.  

f/1.8, 1/320, ISO 280, 85mm 

Nikkor Z 85mm f/1.8 S: Prijs 

Wie aan de slag wil gaan met de Nikkor Z 85mm f/1.8 S zal stevig in de buidel mogen tasten, want deze prime lens kost maar liefst 899 euro. Een stevig bedrag, zeker als je weet dat de prijs van de Nikon AF-S 85mm F/1.8G momenteel voor zo’n 450 euro te krijgen is. Er zijn natuurlijk wel merkbare verschillen. Zo zal je allereerst een FTZ-adapter nodig hebben om deze laatste lens op je Z6 of Z7 te kunnen monteren. Vervolgens moet je er ook rekening met houden dat je slechts kan genieten van 3-assige stabilisatie en dat de lens niet helemaal stil is. De focusring daarvan kan bovendien niet gebruikt worden om andere instellingen te regelen. Ook moet je het stellen met 7 diafragmabladen in plaats van 9, wat een effect gaat hebben op hoe de bokeh eruitziet. De NIKKOR Z 85mm f/1.8 S is immers een professionele lens en dat soort premium kwaliteit komt nu eenmaal met een prijskaartje. Ter vergelijking, de Nikkor Z 24mm F/1.8 S kost je 1199 euro. 

Conclusie 

De Nikkor Z 85mm f/1.8 S laat zich heerlijk combineren met de Nikon Z6 of Z7 en is een absolute aanrader voor onder andere portret- en straatfotografen. Het is een muisstille lens die heerlijk scherpe beelden produceert met een zeer aangenaam bokeh. Wie dus op zoek is naar een prime lens, maar niet voldoende heeft aan een 35mm of 50mm, vindt in de 85mm het ideale gezelschap.   

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in