De Nikkor Z 24mm f/1.8 S maakt deel uit van de S-Line van kwaliteitsobjectieven voor Nikon-systeemcamera’s. Eerder waren we al onder de indruk van de prestaties van de 24-70mm-standaardzoom uit de lijn. Ik kon dus niet wachten om met de nieuwe groothoek aan de slag te gaan.

Nikon is druk bezig met het uitbreiden van zijn assortiment aan objectieven voor zijn systeemcamera’s met Z-lensvatting. Op het moment van schrijven staat het aantal Nikkor-objectieven voor de Z 6, Z 7 en Z 50 op tien. Acht daarvan maken onderdeel uit van de S-Line. Deze objectieven zijn ontwikkeld om te voldoen aan een nieuwe maatstaf voor optische prestaties en stellen volgens Nikon een nieuwe standaard voor kwaliteit en ontwerp. De beeldreproductie van deze objectieven moet die van conventionele f/4- en f/1.8-objectieven overtreffen.

De stof- en waterdichte behuizing bevat enkel een AF-MF-schakelaar en een instelring.

Collega Edwin Giesbers testte voor Shoot-editie 71 al de standaardzoom uit de serie, de Nikkor 24-70mm f/2.8 S. Hij vond de prestaties en constructie van dat objectief in combinatie met de Nikon Z 7 erg indrukwekkend en noemde het daarom Nikons nieuwe werkpaard.

Bouw Nikkor Z 24mm f/1.8 S

De Nikkor Z 24mm f/1.8 S is met 96,5 mm een stuk korter dan de genoemde f/2.8-standaardzoom. Wat betreft grootte en gewicht doet de groothoek eerder denken aan de f/4-zoom of de andere f/1.8-objectieven in de S-Line. Het gewicht van de 24mm is namelijk 450 gram, en is daarmee comfortabel in balans op de Nikon Z 7 waarmee ik het mocht testen. De balans zal op de compactere en lichtere Z 50 wat anders zijn, maar door het beperkte gewicht verwacht ik ook daar een goede match.

Deze prime heeft net als de andere S-Line-lenzen met een diafragma van f/1.8 een metalen behuizing zonder tierlantijnen. Aan de zijkant is het kwaliteitspredicaat Nikkor S gestanst, met daarboven de schakelaar waarmee je instelt of de lens automatisch moet scherpstellen of dat je dat handmatig wilt doen. Deze schuif voelt degelijk aan en laat geen enkele speling voelen. Handig is dat je ook in de AF-stand snel handmatig kan scherpstellen door aan de focusring te draaien.

De objectiefcilinder voelt zeer goed gebouwd en degelijk aan. Het vormt een goed sluitend geheel als je hem op de camera schroeft. Daarbij geeft het ook een veilig gevoel te weten dat elk bewegend onderdeel van het objectief is afgedicht om het binnendringen van stof of waterdruppels te voorkomen. De lens is dus zeker geschikt om mee te nemen op reis of mee te fotograferen in barre weersomstandigheden.

Je kunt een onderwerp tot op 25 centimeter afstand scherpstellen. Ook hier zie weer de indrukwekkende scherpte die de Nikkor Z 24mm f/1.8 S levert. (f/5.6, 1/25, ISO 320, 24 mm)

Brede focusring

Die rubberen focusring bevindt zich in het midden van het objectief en is heerlijk breed, namelijk net iets minder dan de helft van de totale lengte van de behuizing. Daardoor vind je hem zonder problemen op de tast. De instelring is voorzien van ribbels voor een betere grip en draait nauwkeurig, vloeiend en intuïtief. Daarbij helpt het als je op de Z 7 focus peaking inschakelt om precies te zien welke delen scherp in beeld komen. De ring geeft geen feedback door middel van klikken en is dus totaal geruisloos. Zo produceert hij ook geen enkel storend geluid bij het handmatig focussen tijdens het filmen. Laat je het scherpstellen liever over aan het autofocussysteem, dan kan je de instelring ook instellen voor het regelen van het diafragma of de belichtingscorrectie.

De Nikkor Z 24mm f/1.8 S wordt geleverd met zonnekap, die met een klik strak op het objectief wordt vastgemaakt. Deze kap kan ook achterstevoren worden bevestigd, zodat de combinatie minder ruimte in je fototas in beslag neemt. De groothoek heeft dezelfde filtermaat als de Nikkor Z 24-70mm f/4 S, namelijk 72 mm.

De beeldhoek van 84 graden is zeer geschikt voor weidse landschapsfoto’s. (f/5.6, 1/320, ISO 100, 24 mm)

Met een brandpuntafstand van 24 mm is het objectief zeer geschikt voor bijvoorbeeld het fotograferen van landschappen en stadsgezichten. Op een fullframe als de Z 7 heb je dan een flinke beeldhoek van 84 graden tot je beschikking. Op de compacte Z 50 met APS-C-sensor is het brandpunt overeenkomstig met 36 mm, wat het een perfect draagbare allround lens maakt, bijvoorbeeld voor straatfotografie. De beeldhoek is op deze camera logischerwijs iets kleiner, namelijk 61 graden. Dankzij de kortste scherpstelafstand van slechts 25 centimeter kun je een onderwerp bovendien dicht benaderen voor close-upopnames.

Of juist voor het vastleggen van een boom. (f/2.2, 1/320, ISO 100, 24 mm)

Stille autofocus

Naast beeldkwaliteit en water- en stofdichte constructie is snel en stil focussen een belangrijke eigenschap van de objectieven in de S-Line. Dat doet ook deze lens. De motor van het autofocussysteem werkt nagenoeg geluidloos en laat het objectief razendsnel scherpstellen op onderwerpen. Dat maakt de lens niet alleen geschikt voor filmen, maar ook voor situaties waar geluid uit den boze is, zoals het fotograferen van een huwelijksplechtigheid. Tijdens het filmen liet de lens bovendien geen focus breathing zien: op onderwerpen stelde hij steeds direct en trefzeker scherp.

Het grote diafragma van f/1.8 maakt het een lichtsterk objectief, zodat je als fotograaf of filmmaker ook zonder problemen in lastige lichtomstandigheden kan werken. Het geeft je bovendien de mogelijkheid om creatieve beelden met een zeer kleine scherptediepte te maken, waarmee je een onderwerp perfect vrijmaakt van zijn achtergrond.

Bij de grootste opening van f/1.8 levert het objectief beelden die van rand tot rand al zeer scherp zijn. Tussen de f/4 en f/8 presteert het objectief op dat gebied het best, om bij kleinere openingen weer iets zachtere resultaten te leveren. Dat is in lijn met de meeste objectieven, hoewel deze 24mm hier duidelijk resultaten neerzet die boven het gemiddelde liggen. Tel je daarbij het prachtige, natuurlijk ogende bokeh op die de negen lamellen van het diafragma laten zien, dan weet je dat je een superieure lens op je camera hebt geschroefd.

Ook de blaadjes aan de rand van deze foto worden door de 24mm haarscherp vastgelegd. (f/4.5, 1/400, ISO 100, 24 mm)

Optimale optische constructie

Intern zijn twaalf lenselementen in tien groepen verantwoordelijk voor de doorgave van het licht naar sensor. Eén element is gemaakt van ED-glas (extra lage dispersie), dat chromatische aberraties vrijwel volledig elimineert en scherpe en contrastrijke beelden produceert. De optische constructie bevat ook vier asferische lenzen. Door hun holronde oppervlak beperken deze coma en andere lensaberraties tot een minimum. De groothoek corrigeert dankzij deze elementen ook vertekening, wat bij andere groothoekobjectieven vaak een probleem vormt.

Zelfs in situaties met tegenlicht gaat de Nikkor Z 24mm f/1.8 S lichtvlekken tegen die vaak voorkomen bij groothoekobjectieven. Dit is onder meer te danken aan de anti-reflectiecoating die Nikon heeft ontwikkeld. Deze elimineert reflecties door interne lenselementen over een groot aantal golflengten vrijwel volledig. De Nano Crystal Coat verhelpt bovendien beeldschaduweffecten die door rood licht worden veroorzaakt. Ook vermindert het beeldschaduwen en lichtvlekken die worden veroorzaakt door licht dat diagonaal in het objectief valt. In de praktijk betaalt zich dat terug in zeer zuivere beelden.

Zelfs op deze tegen het zonlicht in gemaakte beelden is er geen chromatische aberratie in de vorm van paarse randjes te zien. (f/4.5, 1/160, ISO 100, 24 mm)

Conclusie

Je moet wellicht even sparen tot je de bijna 1200 euro die je voor deze 24mm-prime moet neertellen bij elkaar hebt, maar de Nikkor Z 24mm f/1.8 S is het wachten waard. Zijn tegen water en stof beschermde metalen behuizing, het interne optische systeem en de snelle, stille en trefzekere autofocus zorgen ervoor dat dit een van de beste groothoekobjectieven van dit moment is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in