Canon brengt met haar EOS 250D een compacte en handige spiegelreflex op de markt. De camera helpt de beginnende fotograaf om zijn of haar eerste stappen te zetten in de wereld van de fotografie. Ik was benieuwd hoe dat in de praktijk werkt. 

Door Koen Dhollander 

In fotografieland zijn veel discussies over het al dan niet verdwijnen van de spiegelreflexcamera sinds de komst van de systeemcamera. Zal de spiegelreflexcamera blijven bestaan of is deze klassieker gedoemd om te verdwijnen? Bij Canon is men vandaag in ieder geval zeker dat er nog plaats is voor de spiegelreflex. De Canon EOS 250D is een reflexcamera die zich richt op beginnende fotografen die een beetje hulp nodig hebben om snel goede foto’s te maken.  

Advertentie

Daarnaast ligt ook de markt van de vloggers voor de 250D helemaal open. Het toestel beschikt namelijk over alles wat een vlogger moet hebben aan een toestel, namelijk een kantelbaar scherm, goede videocapaciteiten en een microfoonaansluiting – dat heeft de nieuwkomer alvast in huis. Maar er is meer, want er werd ook aan de sociale media gedacht. 

Gebouwd in EOS-stijl 

De vormgeving van het toestel is zoals je kan verwachten, heel herkenbaar Canon EOS dus. Tot daar geen bijzonder nieuws. Het toestel is 123 x 93 x 70 mm groot en weegt inclusief accu en geheugenkaart circa 450 gram, eigenlijk net hetzelfde (buiten enkele grammen) als zijn voorganger de EOS 200D. Het toestel is met die specificaties licht, niet te groot en makkelijk op te bergen. Het kantelbare scherm laat zich in alle richtingen bedienen en is uitgerust met touchmogelijkheden. Met een grootte van 3 inch en 1.040k-beeldpunten kun je hiermee goed kadreren bij het fotograferen en filmen vanuit verschillende hoeken. Je kunt je compositie natuurlijk ook bepalen met de optische zoeker van de spiegelreflex. Deze biedt een dekking van ongeveer 95% van het beeld. 

EOS 250D
De Canon EOS D heeft de bekende programma’s voor foto en video, alsmede een automatische stand en programma’s voor creatievere foto’s.

250D leert je fotograferen 

Om het de beginnende fotograaf makkelijker te maken heeft Canon in de EOS 250D een aardig hulpmiddeltje voorzien. Wanneer je het toestel aanzet, kan je ogenblikkelijk in de gebruikersinterface kiezen wat voor soort foto je wenst te maken. Je kan daarbij kiezen uit heel wat voorbeeldfoto’s die je snel op weg helpen in de wereld van de fotografie. 

Zo kies je in de sluitertijdmodus Tv via een leuke foto in het menu of je bevroren beelden wenst of niet. Je hebt de keuze uit een beeld met een ‘bevroren’ waterval of een waterval met stromend water. Je kiest, klikt ‘OK’ op het schermpje en je kan door middel van een schuivertje op het touchscreen het beeld dat je wil nemen meer of minder bevriezen. 

In de modus diafragmaprioriteit Av zie je twee portretfoto’s: eentje met een wazige achtergrond, bij de andere is de achtergrond scherp. Weer kan je met zo’n schuivertje bepalen hoe jouw foto moet worden. Dat is zeker handig voor beginnende fotografen. Op deze wijze maak je zonder kennis van fotografie al aardige beelden. Bovendien leer je op een creatieve wijze meer over technische aspecten zoals diafragma. 

Verder heeft de EOS 250D nog een leuke hulpfunctie in de vorm van Creative Assist. Hiermee kun je foto’s voorzien van beeldeffecten en filters. Ook biedt deze assistent tools om de kleuren aan te passen. De mogelijkheden van Creative Assist zijn zowel vooraf als na het maken van de foto te selecteren.  

Ook kan je je foto’s heel eenvoudig delen op sociale media als je de Canon Camera Connect app hebt gedownload. Daarvoor koppel je het toestel met je smartphone of tablet via Bluetooth of wifi. Via Bluetooth kan je dan een foto maken of de video-opname starten op de smartphone. Via wifi kan je al je beelden bekijken of deleten op de camera. Leuk is ook dat je elke foto rechtstreeks op je smartphone kan downloaden om die ogenblikkelijk te posten op social media. 

Deze foto nam ik in de Vlaaikensgang in Antwerpen omwille van de verschillende kleuren. Het rood en groen van de bloemen zijn mooi in kleur en contrast. Ook op de achtergrond zie je heel wat detail. Er zit voldoende contrast tussen de donkere achtergrond en de broek van het model. (model Carlotta Devinia) 

Topkwaliteit foto’s en video 

Het toestel beschikt over alles wat je nodig hebt om leuke foto’s te nemen of om een leuke video te maken. Of je nu een beginner bent of niet, met dit compacte toestel kan je op pad gaan en met een hele reeks geslaagde foto’s thuis komen. De APS-C-formaatsensor van de EOS 250D telt 24,1 megapixels, en de gegevens die die levert worden door de nieuwste Digic 8 beeldprocessor razendsnel verwerkt. Dat levert beelden op die van nature scherp zijn en natuurgetrouwe kleuren tonen. Op de 250D passen lenzen met een EF- of EF-S-vatting, waardoor je tientallen lenzen tot je beschikbaar hebt. Natuurlijk ondersteunt de 250D daarbij de Optical Image Stabilizer van compatible lenzen.  

4K is de hedendaagse norm van video, en ook de 250D beschikt hierover. Op dit videoformaat kun je niet alleen filmen, het is ook mogelijk om 4K-timelapsebeelden te maken of foto’s uit 4K-video’s te abstraheren. Als nieuweling mag je niet vergeten dat 4K-video veel van je geheugenkaartje vraagt: de bestanden tonen natuurlijk erg veel detail, maar zijn daarom ook enorm groot. Die hoge kwaliteit heb je niet altijd nodig. Met de 250D kan je ook in Full HD heel mooie video’s maken, die je direct kan delen op sociale media. Filmen gaat op de nieuwe beginnerscamera van Canon heel makkelijk. Starten met je video-opname doe je via het schakelaartje boven op het toestel, schermpje open, microfoon aansluiten en je bent gestart.  

Canon EOS 250D in de praktijk 

Ik trok voor deze review naar enkele klassieke plekken in Antwerpen waar je zeker al eens een fotograaf tegenkomt. De Vlaaikensgang, Linkeroever en de voetgangerstunnel. Het was even afwachten wat het toestel zou doen op deze verschillende locaties; de voetgangerstunnel is immers niet een echt goed verlichte plek met een mooi wit interieur. En hoe presteert de 250D bij bewegende beelden? Ook was ik benieuwd of de portretstand zou werken aan de Schelde op Linkeroever. 

Tijdens de shoot kwam ik nooit in de problemen. Maar een beetje zoom was wel van pas gekomen, merkte ik bij het werken met de kit met de 18-55mm-lens. Daarom is het een aanrader om naast de standaardlens ook over een andere lens te beschikken. Een zoomlens tot 135 mm is daarvoor zeker de goede oplossing. Ook de flitser doet wat je van zo’n ingebouwde flitser mag verwachten, maar foto’s nemen met een externe flitser is veel handiger. Je kan immers de flitskracht bijregelen en de flits naar boven richten waarbij er minder glans op de steentjes in de tunnel zal komen. De 250D is voorzien van een hotshoe waar je zo’n flitser op kan aansluiten. 

Deze foto met onscherpe achtergrond is makkelijk te maken dankzij de helpfunctie voor portretten in de gebruikersinterface. (model Carlotta Devinia)

Autofocus EOS 250D

De 250D ondersteunt in de live-viewmodus Canons Dual-Pixel-autofocus. Dit systeem heeft 143 autofocuspunten die afhankelijk van de gebruikte lens een gebied van maximaal 100% verticaal en 88% horizontaal van het kader bedekken. Daarbij volgt de digitale spiegelreflex mensen. Bij fotograferen door de zoeker wordt er gebruikgemaakt van een 9-punts cross-type-autofocussysteem. 

Als we met het meegeleverde softwarepakket van Canon (Digital Photo Professional) de foto’s en de AF-punten daarop bekijken, dan zie je meteen dat deze punten zich mooi plaatsen op zowel het model als op de achtergrond. In de portretstand zie je dat het model mooi scherp op de foto staat en de achtergrond wazig wordt. En dat is net wat ik bij het fotograferen selecteerde in de gebruikersinterface. Met het beeldprofiel zwart-wit maak je zwart-witfoto’s direct in de camera. 

Zo maakte ik bijvoorbeeld een foto van in de voetgangerstunnel en die was op het eerste gezicht oké. Ik nam deze foto bewust met een sluitertijd van 1/60, een diafragma van f/5.0 en de ISO-gevoeligheid op automatisch. Het toestel koos daarvoor de waarde van ISO 3200. Bij de continue opname bleef de AF gefocust op het model. Wel zie je aan deze foto dat je de camera wat betreft ruis zeker niet hoger moet instellen dan ISO 3200. 

Conclusie 

De Canon EOS 250D is een klein fototoestel dat zich door iedereen gemakkelijk laat bedienen. Het is handig om mee te nemen tijdens een uitstapje of reis. Bovendien neemt het beginnende fotografen aan de hand bij het maken van de ultieme foto.

EOS 250D

Specificaties Canon EOS 250D

  • Prijs: 790 euro (verkrijgbaar in wit, grijs en zwart) 
  • Resolutie: 6.000 x 4.000 pixels 
  • Sensor: CMOS 
  • Lensvatting: EF en EF-S 
  • Gevoeligheid: ISO 100 tot 25.600 (uitbreidbaar tot 51.200) 
  • Opnamestand: P, Tv, Av, M, creatief, scènes, A+ 
  • Lichtmeting: Evaluatief (63 zones met zoeker, 384 bij live-view), deel, spot en gemiddeld met nadruk op midden 
  • Scherpstelling: 9 crosstype AF-punten (met zoeker), 143 dualpixel AF-punten (met live-view)
  • BurstmodusMaximaal 5 fps 
  • GeheugenSD-kaart 
  • Afmetingen122 x 93 x 70 mm 
  • Gewichtcirca 450 gram 
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in