zomerfoto’s

Mooie zomerfoto's zijn door het sterke contrast tussen licht en donker niet altijd evident. Zo maak je toch schitterende foto's in de zomer.

De zomer is eindelijk begonnen! Nu zijn er al een paar mooie dagen geweest en er volgen er hopelijk nog veel meer meer. Dit betekent overdag vaak felle zon waardoor het soms lastig kan zijn om mooie foto’s te maken. Om je te helpen zet Kamera Express acht tips voor je op een rijtje die je gegarandeerd de beste zomerse foto’s opleveren!

Tip 1: Zon in de rug of toch niet?

Als je een portret gaat maken, is het erg handig om de zon in de rug te hebben. Je kunt echter ook met de zon samenwerken om de foto meer uitstraling te geven. Tegen de zon in fotograferen kan spectaculair zijn. Ga je op het water fotograferen? Dan kun je bijvoorbeeld een mooi bokeh effect creëren. Dit kan hele sfeervolle beelden opleveren, maar het vereist wel enige oefening. Een foto met de zon in de rug is over het algemeen het eenvoudigst. 

Tip 2: Plan je foto’s

In de zomermaanden ontstaan de meest prachtige luchten en dat zorgt voor een uitgelezen kans om de mooiste foto’s te maken. Vaak zijn de zonsopkomst en zonsondergang het meest fotogeniek. In de zomer betekent dat dus ’s ochtends vroeg opstaan of in de avond een paar uurtjes vrij houden. Dit wordt wel beloond met prachtige, kleurrijke plaatjes.

zomerfoto's

Tip 3: Blijf staan na zonsondergang

Veel mensen zetten vaak direct nadat de zon onder is gegaan hun camera uit. Onze tip? Doe dat niet! Dit is heel erg zonde, want de mooiste kleuren komen vaak pas tevoorschijn als de zon eenmaal ‘onder’ is. Soms kun je zelfs een uur na zonsondergang nog een prachtige roze of gouden gloed waarnemen. Dit geeft een erg mooi effect met de donkere blauwe luchten die mooi contrasteren bij het zachte licht. 

Tip 4: Schaduw? Maak er gebruik van 

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, zijn er sterke verschillen tussen donker en licht. Hierdoor lijkt de schaduw al snel te donker om mooie foto’s in te maken, maar het tegendeel is waar. In de ‘donkere’ schaduw is wel degelijk genoeg licht om mooie foto’s te maken. Dit komt doordat de omgeving zonlicht weerkaatst waardoor het in de schaduw ook licht genoeg kan zijn. Met schaduw kun je bovendien ook hele creatieve foto’s maken. Wees dus niet bang en zoek vooral de schaduw op! Werkt nog verkoelend ook.

Tip 5: Probeer lensflare zoveel mogelijk te voorkomen

Als de zon vanuit een hoek in je lens schijnt, kan het zijn dat er een zogenaamde ‘lensflare’ optreedt. Dit ontstaat door interne reflectie in het objectief en wordt zichtbaar op de foto in de vorm van gekleurde bollen of stippen. Hier kun je natuurlijk mee experimenteren maar als je de lensflare als vervelend ervaart, kun je dit makkelijk voorkomen door je camera een klein stukje naar links of naar rechts te kantelen. Zelfs de kleinste beweging heeft invloed op de plaats van de lensflare, zeker als je de zon vanaf de zijkant in beeld hebt. Extra tip: als je een UV of ander filter gebruikt, is het aan te raden om deze eraf te halen. Filters versterken namelijk het lensflare-effect.

Tip 6: Kies voor een lange sluitertijd

Fotografeer je een zonsondergang bij het water? Kies dan voor een lange sluitertijd. Hierdoor kun je het water een zachte, vloeiende uitstraling geven, wat mooi aansluit bij de zachte tinten in de lucht. Als je fotografeert met een lange sluitertijd is het wel essentieel om een statief te gebruiken. Hierdoor voorkom je ongewenste trillingen. Gebruik een stevig statief dat tegen een stootje kan. Zeker als je de zonsondergang op het strand vast wilt leggen, is het een must dat het statief weerbestendig is, zodat je niet bang hoeft te zijn voor beschadigingen door zand of water. 

zomerfoto's

Tip 7: Experimenteer eens met onderwaterfotografie

Veel reisbestemmingen hebben prachtige wateren en duiklocaties, de perfecte kans voor een mooie reisfoto dus. Deze originele plaatjes kunnen niet alleen gemaakt worden met een waterdichte actioncam, maar ook met je eigen systeem- of spiegelreflexcamera met daarop een geschikte onderwaterbehuizing. Andere opties zijn water- en schokbestendige compactcamera’s. Deze camera’s nemen niet veel ruimte in beslag, zijn licht van gewicht en daarom ideaal voor op reis.

Waag je een poging met je camera met geschikte onderwaterbehuizing? Let er dan op je sluitertijd. Beelden worden onderwater namelijk vrij snel onscherp. Om dit te voorkomen, kun je een korte sluitertijd gebruiken (min. 1/200 of 1/250 sec, met een klein diafragma en de ISO-waarde zo laag mogelijk). Bedenk wel dat je achtergrond dan donkerder wordt. Als je je meer op de achtergrond wil focussen, moet je juist wel weer een langere sluitertijd gebruiken. In dat geval heb je een camera met beeldstabilisatie nodig, om de bewegingsonscherpte minimaal te houden

Tip 8: Fotografeer kleur!

Kleuren komen in de zomer compleet tot leven en het zou natuurlijk zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. De prachtige bloemen, groene bomen, (hopelijk) strak blauwe lucht en kleurrijke architectuur smeken bijna om gefotografeerd te worden. Maak hier gebruik van en probeer oog te hebben voor de juiste compositie om de kleuren eruit te laten springen. Meer lezen over zomerse fotografie? Bekijk dan de themapagina van Kamera Express.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in