De Sony FX30 is een APS-C camera om mee te filmen. Hij beschikt over een 20,1 MP APS-C CMOS-sensor en is staat om 4K/120p video op te nemen.

Je zou hem kunnen vergelijken met Sony’s full-frame FX3-bioscoopcamera, maar dan met een APS-C-sensor. De backlighted CMOS-sensor heeft een maximale resolutie van 20,1 megapixel, genoeg om oversampled 4K (van 6K) tot 60p en 4K/120p video met een 1,62x crop vast te leggen. De sensor heeft zowel mechanische als digitale beeldstabilisatie. Vanuit de Catalyst bewerkingssoftware van Sony kun je de opgenomen gyro metadata gebruiken om het beeld nog verder te stabiliseren of om de stabilisatie te finetunen.

Uiterlijk

De FX30 ziet er aan de buitenkant precies uit als de FX3, afgezien van het nieuwe FX30-logo en het onbreken van Full-Frame onder de lensvatting. Alle knoppen bevinden zich op dezelfde plaats, tot aan de plaatsing van de statiefbevestigingen rond het frame van de camera. De FX30 maakt ook gebruik van dezelfde NP-FZ100-batterij als in andere Sony Alpha-camerabehuizingen, maar je kunt ook gebruikmaken van USB-C-voeding om de accu te sparen.

Scherp in beeld

Content creators hebben daarnaast meer controle dankzij Focus Map, een functie die het gemakkelijker maakt om scherptediepte te visualiseren, terwijl ‘Breathing Compensation’ een stabiele beeldhoek biedt tijdens het scherpstellen. De camera levert ook effectieve stabilisatie voor run and gun-opnames met Active Mode dankzij de optische interne 5-assige beeldstabilisatie en tijdcode-sync.

Bekijk hieronder de Sony FX30 in actie

Specificaties

Video kan worden vastgelegd in 10-bits 4:2:2 of 4:2:0 in H.265- of H.264 AVC-bestanden of als ’16-bits’ onbewerkte video worden uitgevoerd naar een externe Atomos Ninja V+-recorder. De FX30 beschikt ook over Sony’s ‘Breathing Compensation’-functie voor gebruik met compatibele Sony-lenzen. Ook deze is vanuit de Catalyst software achteraf toe te passen, wat heel wat bewerkingsvrijheid geeft.

Luttele tijdwinst

Met de FX30 kun je ook aangepaste LUT’s (opzoektabellen) uploaden, zodat je een voorbeeld kunt zien van hoe je opnames eruit zullen zien in de nabewerking. Je kunt de LUT’s ook toepassen als beeldprofielen, zodat de camera de kleur en kleurtoon van de video aanpast. Daardoor kun je video direct uit de camera halen met de juiste sfeer en kleurtoon.

De Sony FX30 staat gepland voor een release in oktober 2022 voor 2300 euro, alleen body. Voor 500 euro meer heb je een kit in huis met de optionele XLR-adapter / bovenste handgreep voor betere audio-opties.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in