Fujifilm heeft het nieuwe 40,2 megapixel X-H2 systeemcamerasysteem aangekondigd. Deze nieuwe camera beschikt over een X-Trans-sensor met hoge resolutie en de nieuwste Fujifilm X-Processor 5, waardoor hij heel wat in zijn mars heeft.

Zoals gezegd draait de X-H2 op de X-Trans CMOS 5 HR-sensor, die van alle Fujifilm’s X-Trans-sensoren de hoogste resolutie ooit heeft. Bovendien gebruikt de sensor een Pixel Shift Multi-Shot-functie. Daarbij worden 20 foto’s over elkaar geplakt met externe software voor foto’s met een extreem hoge resolutie. De sensor heeft een minimale lichtgevoeligheid van ISO 125. De elektronische sluitertijd is met 2,5 stops verbeterd tot 1/180.000 seconde.

40 megapixel sensor

Uiteraard springt met een de hoge 40,2 megapixel in het oog, waarmee je flinke beelden kunt schieten. Met behulp van de pixel-shift techniek wordt die resolutie softwarematig verder verhoogd, zonder dat er intrapolatie nodig is. Geïntegreerde vijf-assige in-body beeldstabilisatie (IBIS) verbetert de beeldstabiliteit in de hand en wordt ook gebruikt om de eerder genoemde Pixel Shift Multi Shot-functie van de camera aan te sturen. Het De X-Processor 5 zal je verder helpen om de beste beelden vast te leggen. Zo is er een AI onderwerpdetectie, waardoor automatisch wordt scherpgesteld op onder andere dieren, vogels, auto’s, fietsen, vliegtuigen, motoren en treinen. Deze onderwerpen kunnen ook worden gevolgd. Het systeem zal zelfs voorspellen waar het onderwerp naartoe zal bewegen.

Filmen

De sensor is echter ook in staat om 8K 4:2:2 video op te nemen in 10-bit met maximaal 30 frames per seconde (fps). De X-H2 kan ook een zuivere 2X digitale zoom bereiken die een 4K-gedeelte van de sensor kan gebruiken. Op de HDMI-poort kun je een externe recorder aansluiten, waarmee je tot 12-bits 8K/30 Raw-video kunt opnemen in Apple ProRes RAW of Blackmagic RAW. Volgens Fujifilm kun je met het F-Log2 flat-beeldprofiel tot 13+ stops dynamisch bereik vastleggen. Naast een HDMI-poort is er een USB-C-poort aanwezig, alsook 3,5 mm-aansluitingen voor microfoons en hoofdtelefoons.

Advertentie

Features en functies

De X-H2 beschikt over één CFexpress Type B-kaartsleuf en één UHS-II SD-kaartsleuf. Wil je snelle, kaartvrije gegevensoverdracht? Dan kun je gebruikmaken van de FT-XH-bestandszendergreep, die zowel bekabelde als draadloze verbindingen kan gebruiken om bestanden van de camera rechtstreeks naar een computer te krijgen. Met de FT-XH kun je ook je camera instellen vanaf je computer. Andere kenmerken zijn een 5.76M-dot EVF met een vergroting van 0,8x en een verversingssnelheid van 120 Hz, een weerbestendig ontwerp met 79 afdichtingspunten voor maximale bescherming tegen de omgeving.

Koeler model

Om oververhitting tegen te gaan tijdens het filmen, is het verstandig om de systeemcamera te koelen met de additionele koelaccessoire. De X-H2 zal compatibel zijn met de ‘FAN-001’-koelventilator. Deze ventilator kan aan de achterkant van de camerabody worden bevestigd en gebruikt stroom van de camera om actieve koeling te bieden om de opnametijd te verlengen.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-H2 zal naar verwachting eind september 2022 beschikbaar zijn voor een adviesprijs van 2249 euro voor alleen de body en 2.749 euro als kit met de XF 16-80 mm F4 R OIS WR-lens. De FT-XH-bestandszender zal eind oktober 2022 beschikbaar zijn voor 1099 euro en de koelventilator is beschikbaar voor 199 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in