Lensbaby Obscura

Lensbaby Obscura is 3-in-1 lens voor unieke pinhole-foto’s

De Lensbaby Obscura is het nieuwste creatieve product van de bijzondere lensmaker, geïnspireerd op de camera obscura en pinhole-fotografie. Lensbaby heeft de lens ontwikkeld voor fotografen die “bereid zijn zichzelf uit te dagen om opnieuw te definiëren wat het betekent om fotografische kunst te maken”. De Obscura zorgt voor een unieke overstraling en beeldartefacten die niet mogelijk zijn met een standaard cameralens.

Verschillende soft-focuseffecten

Elke Obscura-lens biedt drie manieren om pinhole-foto’s te maken. Naast de standaard pinhole-foto’s met één gaatje, kan je de beelden ook belichten via een zoneplaat of een pinhole sieve. Die opties produceren minder scherpte en helderheid dan de pinhole; het onderliggende detail is bij alle opties omgeven door een mysterieuze gloed.

Een zoneplaat is plaatje met doorzichtige cirkelvormige ringen die een gat in het midden omringen. Het oppervlak van elk van de doorzichtige zones is gelijk aan dat van het gaatje in het midden. Dat resulteert in steeds dunnere zones naarmate je verder van het midden van de zoneplaat weggaat. De zoneplaat-instelling levert soft-focusbeelden op, die over het gehele frame een zachte gloed met een klein beetje onderliggende scherpte hebben. Lichtpunten zijn op deze foto’s te zien als cirkelvormige flares met daaromheen de concentrische ringen.

Een pinhole sieve is een plaatje met een veld van pinholes. Daarbij is het middelste gat het grootst, de pinholes eromheen worden naar de rand toe steeds kleiner. Deze instelling zorgt voor iets meer detail, hoewel de gloed nog steeds zichtbaar is. Lichtpunten zijn op de resulteren beelden te zien als sterachtige artefacten.

Drie versies van Lensbaby Obscura

Dergelijke pinhole-lenzen zijn meestal zeer delicaat en beschadigen gemakkelijk. Lensbaby maakt de Obscura van drie lagen chroom met een totale dikte van 0,00014 mm, afgezet op 1,5 mm dik glas, met daarbovenop een anti-reflectiecoating. Daardoor kunnen fotografen het glas van de Obscura schoonmaken zoals elke cameralens, zonder bang te zijn dat ze deze beschadigen.

De Lensbaby Obscura is er in drie uitvoeringen. De Obscura 50 is verkrijgbaar voor Canon EF en Nikon F en kost omgerekend zo’n 236 euro. De Obscura 16 is beschikbaar voor Canon RF, Sony E, Nikon Z, Fuji X, Micro Four Thirds and L-mount. Deze versies kosten omgerekend zo’n 210 euro. De derde versie is compatibel met het Optic Swap-systeem van Lensbaby en kost zo’n 151 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in