Herman
© Diego Franssens

In het boek en de expositie Herman komt Diego Franssens van achter zijn cameralens steeds dichter bij zijn ouder wordende vader.

Herman is het eerste fotoboek van nieuws- en portretfotograaf Diego Franssens. Het bevat foto’s die Franssens van zijn vader Herman maakte tijdens een zelfverkozen lockdown, gecombineerd met tekst van Rik Van Puymbroeck. De beelden zijn deze zomer ook te zien in Museum Dr. Guislain.

Van achter zijn cameralens komt Diego Franssens steeds dichter bij zijn ouder wordende vader, bij de persoon Herman. Herman, die besloten had om in lockdown te gaan lang voor het woord in onze mond genomen werd. “Hoeveel mensen spelen hun ouders kwijt zonder ze echt te kennen? Gewone mensen uit gewone Vlaamse dorpen verdwijnen snel, maar dit is wel mijn vader. Ik wil hem niet vereeuwigen of verheerlijken, maar ik wil wel een bewijs dat hij bestaat. Net zoals ook mijn moeder heeft bestaan. Mijn vader probeert zich te verstoppen, en ik probeer hem te zien. Soms draagt hij fluo maar verstopt hij zich extra hard.”

Over hoofdpersoon Herman

Het affiche geeft een mooie introductie van het hoofdonderwerp. “Dit is Herman. Mijn vader. Hij is geboren in 1938. Opgegroeid op de Mosselbank in Vrasene, vlak bij de bunkers. Hij heeft kilometers gevreten. Te voet als kind over en weer naar school. Op tournee met zijn band ‘The Silver Stars’. In zijn vrachtwagen in en rond de Antwerpse haven. Met zijn koersfiets, tot op de Bosberg, de Muur van Geraardsbergen en La Redoute… ’s Nachts, als stroper van fazanten en hazen of als visser. Ik zag hem weinig thuis. Maar de laatste jaren zie ik hem alléén nog maar thuis. Nadat ons ma onverwachts overleed, besloot hij zich terug te trekken op zijn eigen erf en dat kleine leven zelf in te vullen. Je zou hem een geïmplodeerde mens kunnen noemen. Een doosje dat af en toe opengaat.”

Advertentie

Het Nederlandstalige boek Herman (Hannibal Books, ISBN 978 94 6388 784 7) telt 172 pagina’s van 18 x 15 cm en is voorzien van een hardcover. Het verschijnt op 19 juni en gaat 29,95 euro kosten. De expositie Herman is vanaf dezelfde datum tot en met 26 september te bezichtigen in Museum Dr.  Guislain in Gent.

Herman

Diego Franssens is in 1971 te Kieldrecht geboren. Hij werkt al jaren als fotograaf voor Vlaamse nieuwsmedia als De Tijd, Knack en Humo, wielerblad Bahamontes en diverse cultuurhuizen. Wanneer Diego Franssens mensen portretteert, is dat met open vizier en met volle concentratie voor wie voor de lens staat of zit, hangt of springt, denkt of praat, lacht of huilt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in