After Us the Deluge

In After Us the Deluge maakt Kadir van Lohuizen de gevolgen van de klimaatcrisisnaar in onder meer Jakarta, Miami en New York zichtbaar.

In zijn boek After Us the Deluge toont documentaire fotograaf Kadir van Lohuizen de dramatische impact van de stijgende zeespiegel op kustgebieden wereldwijd. De Nederlander laat in zijn boek zien dat dit geen probleem is dat zich pas over twintig jaar aandient. “We zitten nu al diep in de penarie”, vertelde hij daar eerder al over.

Kinderen spelen op het strand in Temwaiku, een kwetsbaar dorp op Zuid Tarawa, Kiribati. Zandzakken zijn neergelegd om de oceaan tegen te houden. Maar recent spoelden de golven over dit bolwerk het binnenland in waar ze huizen vernielden, het land zout maakten en waterbronnen vervuilden. © Kadir van Lohuizen

Voor After Us the Deluge reisde Van Lohuizen naar onder meer Jakarta, New York en Miami. In deze steden zijn de gevolgen van het veranderende klimaat al duidelijk zichtbaar. Met name in dit soort kunstgebieden, waarvan er wereldwijd nog veel meer zijn, kampt men al jaren met de stijgende zeespiegel. De fotograaf bezocht voor After Us the Deluge ook Groenland, Bangladesh, Panama en de Pacific. In deze gebieden legde hij de dramatische gevolgen vast van de opwarming van de aarde. Het resultaat is verontrustend, maar ook esthetisch indrukwekkend.

Bijdragen in After Us the Deluge

After Us the Deluge is meer dan een fotoboek. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met kaarten en grafieken. Het bevat ook uitgebreide journalistieke en wetenschappelijke bijdragen van onder andere overstromingsdeskundige Henk Ovink, Arctisch wetenschapper Dorthe Dahl-Jensen en de in energie- en milieukwesties gespecialiseerde Rolling Stone-redacteur Jeff Goodell. Van Lohuizen laat ook de ‘gewone’ man die te kampen heeft met de gevolgen van het veranderende klimaat aan het woord. Zo bevat zijn boek een bijdrage van Elliot Brown, die woont in het Panamese Guna Yala.

Een ijsberg in Disco Bay, Groenland. Disco Bay wordt vaak de kraamkamer van ijsbergen genoemd. Het ijs is afkomstig van de Sermeq Kujalleq ijsberg, een van de snelst smeltende ijsbergen in de wereld. © Kadir van Lohuizen

After Us the Deluge heeft als ondertitel The Human Consequences of Rising Sea Levels en telt 288 bladzijden. De gebonden, Engelstalige uitgave verschijnt bij uitgeverij Lannoo en kost 45 euro.

Over de fotograaf

Kadir van Lohuizen is winnaar van prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera en Visa d’Or. Eerder onderzocht en fotografeerde hij hoe men in zes wereldsteden omgaat met afval. Dat resulteerde in een fotoserie en een multimediale productie van eindeloze bergen plastic, karton, blik, metaal en andere troep.

Portret van Kadir van Lohuizen door Stanley Greene.

The New York Times sloot zich al in een vroeg stadium aan als opdrachtgever bij Van Lohuizens project over het rijzen van de zeespiegel. Het resulteerde in vele tentoonstellingen (waaronder ‘Rijzend Water’ in het Scheepvaartmuseum Amsterdam), internationale publicaties, de vierdelige documentaireserie ‘Na ons de zondvloed’ en nu het boek After Us the Deluge.

Springvloed in Miami Beach. Werklieden controleren of het riool geblokkeerd is, maar het bleek zeewater te zijn. © Kadir van Lohuizen

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in