Nik Collection


Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


In 1995 zag niet alleen de eerste digitale consumentencamera, de Casio QV10, het levenslicht, het was ook het jaar dat Nils Kokemohr in een kantoor in Hamburg zijn idee voor Nik Collection uitwerkte. Vijfentwintig jaar later is de plug-incollectie een klassieker voor fotografen. Eigenaar DxO viert het 25-jarig jubileum met een update voor Nik Collection 3. De verzameling is daarmee uitgebreid met 25 nieuwe presets voor Color Efex Pr en Silver Efex Pro.

Met de update verschuift het versienummer van de bundel naar versie 3.3. Het pakket bevat vier nieuwe collecties met presets: Classic Portraiture, Light and Bright, Wildlife Photography en Street Photography. De meest uitgebreide daarvan is Classic Portraiture. Die voegt tien extra presets toe aan Color Efex Pro en Silver Efex Pro. Nieuwe voorinstellingen zijn onder meer High Key Bright, Hint of Color, Hollywood Glamour en Warm and Soft. De resultaten daarvan zie je hieronder.

De nieuwe Light and Bright-collectie bevat vijf presets voor Color Efex Pro, waaronder Cafe Mocha en Fade Away. Ook Wildlife Photography bevat vijf presets voor Color Efex Pro, zoals Fur Details en On The Dark Side. Hieronder kan je het effect van deze presets bekijken. De vijf nieuwe Street Photography-presets zijn daarentegen allemaal beschikbaar in Silver Efex Pro.

Upgraden of aanschaffen

Alle gebruikers die Nik Collection 3 na juni 2020 hebben gekocht kunnen gratis upgraden naar versie 3.3. Andere eigenaren van de bundel betalen een upgradeprijs van 79 euro. Heb je de software nog niet, dan betaal je 149 euro voor Nik Collection 3.3. Er is een versie voor zowel Windows als macOS. Op de site van DxO kan je ook een 30 dagen testversie downloaden.

Wat is Nik Collection?

De Nik Collection 3 is een set plug-ins voor Lightroom Classic, Photoshop en Affinity Photo. Deze plug-ins omvatten Viveza 2 (algemene kleur- en helderheidscorrecties), Silver Efex Pro 2 (zwart-witconversie), Color Efex Pro (een verzameling van meer dan vijftig stapelbare filters) en Analog Efex Pro (simulatie van analoge camera’s en procedés zoals wet plate). Verder omvat het pakket nog HDR Efex Pro, Dfine (ruisonderdrukking) en de verscherpingsplug-in Sharpener Pro. Die laatste valt op zijn beurt uiteen in twee onderdelen: Raw Presharpener en Output Sharpener. Voor versie drie werd aan dit palet een totaal nieuwe plug-in toegevoegd: Perspective Efex. Eerder schreef Piet Van den Eynde voor Shoot al meer over de uitgebreide mogelijkheden van Nik Collection 3.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in