In een onverwacht persbericht over de eerder aangekondigde EOS R5 zegt Canon een einde te willen maken aan de “speculatie dat sommige specificaties (van de R5, red.) onmogelijk zijn”. Daarmee doelt het bedrijf vooral op de videomogelijkheden van de camera die het op dit moment ontwikkelt. Daarover ontstond naar aanleiding van het eerste persbericht over de R5 wat verwarring.

In het nieuwe bericht bevestigt Canon dat de camera wel degelijk de mogelijkheid biedt om intern 8K op te nemen bij maximaal 30p. Daarbij zal de volledige breedte van de sensor worden uitgelezen, de videobeelden worden dus niet gecropt.

Nieuwe details van de EOS R5

Bovendien onthulde Canon dat de EOS R5 bij het filmen in alle 8K-modi Canons Dual Pixel CMOS AF zal ondersteunen. Ook zegt het bedrijf dat de spiegelloze camera een geavanceerde vorm van dieren-AF zal krijgen, die honden, katten en vogels herkent. Volgens het bericht focust het systeem niet alleen op de ogen van het dier, maar ook op het gezicht en het lichaam in situaties waarin de ogen niet zichtbaar zijn.

De nieuwe details bevestigen dat Canon een belangrijke rol ziet weggelegd voor video in zijn spiegelloze fullframe modellen. Waar de EOS R en RP nog duidelijk het onderspit delfden tegen bijvoorbeeld de Sony a7 III en de Nikon Z7, gaat de Canon EOS R5 juist een stap verder dan deze twee concurrenten.

Nog niet veel prijsgegeven

Canon kondigde de ontwikkeling van de EOS R5 een maand geleden aan. Veel gaf het bedrijf nog niet prijs over aankomende camera, wel onthulde het dat ze beeldstabilisatie en twee kaartsleuven heeft ingebouwd. Andere bekendgemaakte features omvatten een burstmodus van 12 fps met de mechanische sluiter en 20 fps met de elektronische sluiter, en de automatische contentoverdracht van het apparaat naar het image.canon cloud-platform. Canon maakte nog niet bekend wat voor sensor het hart van de R5 zal vormen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in