Begin september van het vorig jaar kondigde Nikon aan dat de opvolger van de D5 eraan zat te komen. Vandaag is het zover, het nieuwe spiegelreflex paradepaardje, de Nikon D6, is officieel gelanceerd. Met de full-frame camera voldoet Nikon aan de eisen van veeleisende professionals die niets aan het toeval willen overlaten, of het nu om nieuwsfotografie gaat of om het vastleggen van internationale sportwedstrijden.

De D6 heeft dezelfde robuuste body met F-lensvatting als de D5. Nikon heeft de resolutie van de displays opgekrikt, waardoor die beter zichtbaar en leesbaar zijn. Het hart van de topspiegelreflex wordt gevormd door de full-frame CMOS-sensor van 20,8 megapixels (evenveel als de D5) en een nieuwe EXPEED 6-beeldprocessor. Het systeem heeft een flink ISO-bereik van 100 tot 102.400, dat tot ISO 3 280 000 hoog en ISO 50 laag kan worden uitgebreid. Serieopnamen kunnen tot snelheden van 14 beelden per seconden met volledige AF/AE worden ingesteld. In de Live view-stand Stil fotograferen is dat maximaal 10,5 foto’s per seconde bij AE-tracking. Als je meer snelheid wenst, kan je op de D6 ook 8megapixel-beelden tegen 30 bps of 2megapixel-beelden tegen 60 bps instellen.

Beste AF-systeem voor Nikon D6

De D6 heeft het krachtigste autofocussysteem van Nikon tot nu toe. De AF is sneller dankzij een raster van 105 kruissensoren. Dat zijn er weliswaar minder dan op de D5 die er 153 had, maar op de opvolger kunnen ze allemaal worden geselecteerd en is de AF-dichtheid 1,6x keer hoger. Bovendien kan het nieuwe vlaggenschip onder lastigere lichtomstandigheden onderwerpen volgen en er beter op scherpstellen. Het systeem voor onderwerpherkenning is verbeterd, waardoor er effectiever op onderwerpen kan worden scherpgesteld. Met de D6 kunnen gebruikers het beginpunt van de scherpstelling aangeven wanneer ze fotograferen met Automatisch veld-AF en bij de scherpstelling prioriteit geven aan de ogen wanneer ze Automatisch veld-AF of 3D-tracking gebruiken.

Nikon D6

De AF-gevoeligheid is op het middelste scherpstelpunt tot -4,5 LW, op alle andere punten is die -4 LW. De camera heeft bovendien een groter aantal patronen voor Groep-veld-AF, zodat fotografen voor elke opdracht de optimale AF-instellingen kunnen selecteren om mooiere actieopnamen te maken.

In videomodus biedt de D6 net als zijn voorganger maximaal 4K-kwaliteit tegen 30p. De nieuweling ondersteunt nu wel focus peaking en heeft de mogelijkheid om in MP4-formaat op te nemen.

Snelste in beeldoverdracht

De body van de D6 is voorzien van snelle verbindingen om beelden in real-time over te dragen. Volgens Nikon kan de camera foto’s versturen met de hoogste overdrachtssnelheid in zijn klasse zonder dat die afneemt terwijl je fotografeert. Met de ingebouwde 1000BASE-T-standaard is de communicatie circa 15 procent sneller dan bij de veelgeprezen D5. Vooral voor de nieuws- en sportfotografen waar het bedrijf met de spiegelreflex op mikt, is zo’n gestroomlijnde workflow belangrijk omdat elke seconde telt.

Het topmodel heeft een 0,72x optische zoeker met OLED-elementen, die zorgt voor een haarfijne controle zonder vertraging over een grote beeldhoek. Achterop is voorzien in een nauwkeurige, aanraakgevoelige monitor van 3,2 inch. De D6 heeft twee kaartsleuven, die de snelste kaarten die momenteel beschikbaar zijn accepteren, XQD en CFexpress.

De Nikon D6 is vanaf begin april te koop voor een adviesprijs van 7.299 euro.

Door Nikon geleverde voorbeeldfoto’s gemaakt met de D6.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in