Gisteravond onthulde Apple drie nieuwe iPhones. De iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max hebben alle drie een 12-megapixelcamera en een ultragroothoeklens van 13 mm aan boord. Daarmee maakt de ultragroothoek zijn debuut op een iPhone. De standaard 12-megapixel camera heeft een 26mm-kleinbeeldequivalent F1.8 lens met 6 elementen. Het is voorzien van optische beeldstabilisatie en een nieuwe sensor. De twee Pro-modellen zijn bovendien uitgerust met een 12-megapixel tele-camera.

iPhone 11
De twee Pro-modellen zijn uitgerust met een extra tele-camera van 12 megapixel.

Nieuwe A13 Bionic chip

Apple noemde de iPhone 11 als vanouds ‘de beste iPhone ooit’. De toestellen zijn voorzien van Apple’s nieuwste chip, de A13 Bionic. Volgens het bedrijf is dit de meest krachtige chip ooit in een smartphone. Apple zegt dat hij tot 20 procent sneller is dan zijn voorganger. In combinatie met Apple’s verbeterde Neural Engine zijn de toestellen in staat om nog sneller video- en foto-analyses te maken. Je kan zelfs al beelden schieten nog voor je een foto hebt genomen (deep fusion).

Kiezen uit 3 displays

De iPhone 11 heeft een 6.1 inch Liquid Retina Display LCD-scherm met 326 ppi. Het scherm heeft een contrast ratio van 1400:1 en een maximale helderheid van 625 nits. De displays van de 11 Pro en 11 Pro Max zijn een OLED-versie met 458 ppi en meten respectievelijk 5,8 en 6,5 inch. Ze hebben een hoger contrast ratio van 2.000.000:1 en helderheid van maximaal 1200 nits bij het afspelen van HDR-foto’s en -video’s. Alle modellen toestellen zijn afgewerkt van mat glas. Daarmee moeten ze een stuk langer meegaan dan hun voorgangers. Het glas is voorzien van de IP68-rating. Hierdoor zijn ze waterresistent tot 4 meter diep en 30 minuten onder water. De schermen van alle drie iPhones ondersteunen het P3-kleurengamma en kunnen HDR-video’s tonen.

iPhone 11
De nieuwe iPhone 11 is volledig water- en stofresistent.

Nachtmodus, hoge resolutie en slofies

De camera’s zijn gegroepeerd in een ‘camera-eiland’ dat volledig onder glas is weggewerkt. De camera’s hebben een nachtmodus, 4K-ondersteuning en een verbeterde flitsfunctie. De nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld bij weinig licht. Via ‘adaptieve bracketing’ maakt hij foto’s met meerdere belichtingen en voegt deze samen. Via een upgrade komt dit najaar bovendien de ‘Deep Fusion’-modus. Deze maakt maximaal 9 beelden en voegt ze samen in een hoge-resolutiefoto van 24-megapixel.

Alle drie iPhones hebben een geüpgraded camera met 12MP-sensors aan de voorzijde. In portretstand maakt deze selfies van 7 megapixel. De camera schakelt in liggende oriëntatie vanzelf over naar en grotere beeldhoek om foto’s van 12 megapixel te maken. Nieuw is de mogelijkheid om slow-motion selfie-videoclips op te nemen met maximaal 120 fps, zogenaamde slofies.

iPhone 11
De krachtige nachtmodus zorgt voor zichtbare verbetering.

iPhone 11 filmt in 4K

Apple heeft de videofeatures op alle drie iPhones verbeterd. De camera’s aan de achterkant kunnen filmen op 4K 60p. Ze hebben een hoog dynamisch bereik, Apple noemt dit ‘extended dynamic range’ (EDR). Bij het filmen werken optische en digitale stabilisatie samen om vloeiende beelden te krijgen. De camera aan de voorzijde kan ook filmen in 4K 60p-formaat, bij EDR-video is dat 4K 30p. Op de nieuwe iPhones kun je eenvoudig overschakelen van fotograferen naar filmen. In fotomodus houd je de sluiter simpelweg ingedrukt om een video te starten.

Prijzen iPhone 11

De iPhones zijn vanaf 13 september te bestellen via de website, vanaf 20 september moeten de nieuwe toestellen in de winkel liggen. De iPhone 11 komt in zes verschillende kleuren, de Pro-toestellen zullen beschikbaar zijn in vijf knappe kleuren, waaronder Midnight Green. De Iphone 11 gaat voor een prijs van ongeveer 809 euro over de toonbank. Voor de 11 Pro en 11 Pro Max zul je bedragen vanaf respectievelijk 1.159 euro en 1.259 euro moeten neertellen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in