De Rotolight NEO2 is een led-lamp met 6 compacte AA-batterijtjes, die ook kan dienen als flitser. Fotograaf Rob Mitchell was meteen geïntrigeerd en testte hem uit.  Het idee van een led-lamp die stroom haalt uit gewone AA-batterijen en een instelbare kleurtemperatuur biedt, is niet nieuw. Eentje met een CRI 96 (kleurweergave-index, een maat van hoe […]

De Rotolight NEO2 is een led-lamp met 6 compacte AA-batterijtjes, die ook kan dienen als flitser. Fotograaf Rob Mitchell was meteen geïntrigeerd en testte hem uit. 
Het idee van een led-lamp die stroom haalt uit gewone AA-batterijen en een instelbare kleurtemperatuur biedt, is niet nieuw. Eentje met een CRI 96 (kleurweergave-index, een maat van hoe volledig het kleurenspectrum van het licht is) die ook als flitser kan dienen wél. De eerste reviews die ik over de Rotolight NEO2 las, stemden me echter weinig hoopvol – er werd gegromd over de beperkte lichtopbrengst van de flitser, die minder krachtig is dan zelfs het zwakste opzetflitsertje. Maar toch was ik geïntrigeerd, ook al omdat Rotolight een authentiek Brits product is van een merk dat kwaliteitsvolle led-verlichting maakt voor de film- en fotoindustrie. Bovendien werkt Rotolight samen met Elinchrom, zodat de NEO2 bediend en ingesteld kan worden met een EL-Skyport Plus HS transmitter. Daardoor zou ik de NEO2 kunnen gebruiken in combinatie met een Elinchrom-flitser. Ik waagde de sprong en bestelde een NEO2 met een D-TAP naar 2,1mm kabel – meer daarover later.

Bouw en bediening

De NEO2 zit in een robuuste plastic behuizing, bevat drie 1/4 inch schroefbevestigingen en wordt geleverd met een metalen adapter om hem op een flitsschoen te plaatsen. Ook meegeleverd zijn een setje kleurgels en een netstroomadapter.

Het menusysteem is geen toonbeeld van overzichtelijkheid; lees de handleiding voor je eraan begint. Het toestel wordt bediend via twee grote rode knoppen aan de achterzijde. Hiermee kies je de helderheid en kleurtemperatuur van het continulicht. Om hem als flitser te gebruiken moet je de Skyport-bediening activeren in het menu. De EL-Skyport Plus HS transmitter schakel je dan op HSS controle en je kiest de NEO2 als flitser. Dan ben je klaar om te flitsen met een sluitertijd tot 1/8000 seconde.

Er is geen herlaadtijd tussen twee flitsen – de NE02 flitst even snel als je camera kan schieten. Wie geen Elinchrom gebruikt, kan de NEO1 ook aansturen met een ander triggersysteem door een ontvanger op de sync-poort aan te sluiten.

Prestaties

De hamvraag is natuurlijk hoe krachtig de flits wel is. Spoiler: als je hoopte met de NEO2 voldoende vermogen te hebben om de volle zon te overtreffen, stop dan met lezen. De NEO2 is niet wat je zoekt. Wat kan hij dan wel? Daarvoor haalde ik mijn vertrouwde pop Jane van stal. Ik plaatste de NEO2 op 50 centimeter van haar hoofd – vlakbij dus, in flitstermen.

Getest op Jane met de Nikon D850 op f/1.6, 1/400, ISO 64, 85mm.

 
De NEO2 verspreidt zijn licht in een hoek van 50 graden – niet genoeg om een hele scène te verlichten maar ideaal voor close-ups zoals in mijn test. Ik heb de NEO2 ook voor commercieel werk gebruikt. Ik maak regelmatig lifestyleshots waar ik verschillende lichtbronnen combineer. Dat ik de Elinchrom ELB400 als de NEO2 tegelijk kon aansturen, was een groot voordeel.
Om een variabele kleurtemperatuur van 3150 tot 6300 Kelvin te bereiken, gebruikt de NEO2 twee soorten led-lampjes met een verschillende kleur. Aan de uiteinden van de kleurtemperatuurschaal wordt slechts één type gebruikt. Dat wil zeggen dat de maximale lichtopbrengst in het midden ligt, rond 3930 Kelvin, want dan worden beide types volledig gebruikt.
Je kan de output van de NEO2 verhogen door de netstroomadapter te gebruiken in plaats van de AA-batterijen, of een standaard V-Lock batterij via de reeds vermelde kabel aan te sluiten. Dan verdubbelt de flits zowat in kracht.
De NEO2 is natuurlijk in de eerste plaats een continulicht. Met de hoge gevoeligheden van moderne camera’s en de trend voor een kleine scherptediepte (en dus een groot diafragma) is hij krachtig genoeg voor een productstudio of een statische shot vanop statief. Bij videowerk is hij prima inzetbaar voor interviews op locatie. Videomakers zullen bovendien de ingebouwde effecten kunnen appreciëren, zoals het geflikker van een oud tv-scherm of bliksem.

Conclusie

De Rotolight is geen vervanger voor een krachtige flitser – je kan hem beter beschouwen als een continulicht (zoals het instellicht van een studioflitser) dat ook als HSS-flitser kan dienen. Het grote voordeel voor mij is dat het perfect binnen het Elinchromsysteem werkt – dat is ook de reden waarom ik hem aangeschaft heb. Een van mijn andere actieterreinen is het fotograferen van vliegtuiginterieurs. Die zijn te klein om met grote flitsers te werken, en hier zal de NEO2 mij ook van pas komen. En met alle respect voor mijn trouwe pop Jane: ik kijk ernaar uit om de NEO2 ook voor echte portretten te gebruiken.

Voor dit lifestyleshot combineerde ik een ELB400 als hoofdlicht met de NEO2 als invulflits.

Een blik achter de schermen.

Prijs: 417 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.