Jasper Jacobs, De lauwerkrans van Nafi Thiam

Jonas Roosens en Jasper Jacobs winnen de Nikon Press Photo Awards 2018. Zij wisten de jury te overtuigen met een foto waarop telkens een sterke vrouw centraal staat.De professionele jury was vol lof over de technisch zeer sterke en inhoudelijk interessante nieuwsfoto “De Messias en haar Apostelen” van de hand van de jonge persfotograaf Jonas Roosens. […]

Jonas Roosens en Jasper Jacobs winnen de Nikon Press Photo Awards 2018. Zij wisten de jury te overtuigen met een foto waarop telkens een sterke vrouw centraal staat.De professionele jury was vol lof over de technisch zeer sterke en inhoudelijk interessante nieuwsfoto “De Messias en haar Apostelen” van de hand van de jonge persfotograaf Jonas Roosens. Op deze foto staat Europa’s sterkste vrouw “Mutti” Merkel centraal, omringd door een schare mannelijke gezagsdragers van andere landen. Dit beeld kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden: een ode aan een sterke vrouw, een verwijzing naar de economische en politieke dominantie van Duitsland in Europa…

Jonas Roosens, De Messias en haar Apostelen

 
Ook op de winnende sportfoto gaat alle aandacht naar een sterke vrouw. De Nikon Sport Press Photo Award gaat naar Jasper Jacobs, de jonge sportfotograaf die topatlete én sportfiguur van het afgelopen jaar Nafi Thiam op een haast goddelijke manier in beeld brengt met zijn foto “De lauwerkrans van Nafi Thiam”. De foto werd genomen tijdens de prestigieuze zevenkamp in Götzis, waar Nafi Thiam geschiedenis schreef door een fabelachtige score van 7.013 punten te halen en hiermee de 4e atlete ooit werd die de kaap van de 7000 punten wist te overschrijden. De opzwiepende vlechtjes vormen als het ware een moderne versie van de lauwerkrans, al eeuwenlang hét symbool van de overwinnaars. Niet alleen de professionele jury, maar ook het grote publiek had dit jaar haar zegje in de Nikon Press Photo Awards. Het fotominnende grote publiek selecteerde eveneens de “De lauwerkrans van Nafi Thiam” als winnende foto van de Publieksprijs.
Jasper Jacobs, De lauwerkrans van Nafi Thiam

 
Maar liefst 86 professionele persfotografen namen deel aan de elfde en vernieuwde editie van de Nikon Press Photo Awards. Na een eerste preselectie door de deelnemende persfotografen en fotoredacteurs van professionale persredacties en persagentschappen, was het aan de 7-koppige professionele jury om de winnende nieuwsfoto en sportfoto te kiezen. De jury (Wim De Vilder/VRT, Hans Swaelens/Nikon BeLux, Philippe François/Belga, Bart Raes/Woestijnvis, Wim Robberechts/Robberechts TV, William Van Hecke/Photonews en Leen Van Baelen/De Morgen) baseerden zich bij de selectie vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en natuurlijk ook de journalistieke waarde van het beeld.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.