Belgen verliezen massaal foto's en video's maar maken amper back-ups van hun vakantiefoto's. Daarnaast blijken Belgen op vakantie nog steeds de digitale camera te verkiezen om foto's te maken op vakantie.

Belgen verliezen massaal foto’s en video’s maar maken amper back-ups van hun vakantiefoto’s. Daarnaast blijken Belgen op vakantie nog steeds de digitale camera te verkiezen om foto’s te maken op vakantie. Dat blijkt uit een onderzoek van opslagspecialist Seagate bij 2000 respondenten.

31% van de Belgen maakt geen back-up van vakantiefoto’s, en 18% doet dit maar af en toe. Dit houdt nochtans heel wat risico’s in: de helft van de Belgen heeft ooit al eens bestanden verloren. 53% van hen verloor hun bestanden dan voorgoed. De rest kon deze terughalen via data recovery diensten of via professionele software zoals Seagate Recovery Services.  Je wil natuurlijk niet het risico lopen om al je foto’s kwijt te raken, daarom maak je best zo snel mogelijk een back-up. De veiligste oplossing is om dit onmiddellijk te doen op je vakantie. Een mobiele harde schijf biedt plaats voor uren videomateriaal of foto’s en neemt niet veel plaats in in je koffer. Daarnaast is er wellicht genoeg ruimte om ook je favoriete serie mee te nemen op het vliegtuig.

Digitale camera’s en smartphones zijn de populairste toestellen voor de Belg om foto’s mee te maken op vakantie. Uiteindelijk moet de smartphone het afleggen tegen de digitale camera: maar liefst 36% van de Belgen verkiest een digitale camera, terwijl 34% eerder geneigd is om een smartphone te gebruiken. Die laatste groep is wel sterk gegroeid: vorig jaar gaf slechts 20% de voorkeur aan de smartphone. Belgen onder de 34 jaar zijn de grootste liefhebbers van smartphone fotografie op reis (47%), Belgen boven de 55 jaar gebruiken meestal hun digitaal fototoestel (39%). Ook analoge fototoestellen worden nog regelmatig gebruikt bij het maken van vakantiefoto’s (13%).  De Belg vindt traag zijn weg naar nieuwe actiecamera’s en drones. Vandaag heeft reeds 2,5% van de Belgen een drone in bezit. 4,5% heeft dan weer een actiecamera. In Nederland en Duitsland liggen deze cijfers wat hoger, iets meer dan 6% voor drones en 14% wat actiecamera’s betreft. 

Tips voor back-ups

1. Maak al tijdens je reis back-ups

Ook tijdens het reizen kan er heel wat mislopen. Je fototoestel kan gestolen worden of je raakt een SD-kaartje kwijt. De slimste reiziger maakt daarom ook vaak tijdens het reizen een back-up. Een Seagate Backup Plus Slim maakt automatisch een back-up op regelmatige basis die jij zelf kan kiezen. Door zijn compacte formaat neemt hij ook bijna geen plaats in in je reiskoffer. Ben je eerder een avontuurlijk type? Dan is de LaCie Rugged Mini een mogelijke oplossing. Deze is val- en schokbestendig en bovendien bestand tegen regen en druk.

2. Bedenk een goed back-upplan

Ga gestructureerd te werk. Om snel je bestanden terug te vinden, geef je best al je mappen en bestanden een goede naam. Wanneer je foto's importeert, krijgen die automatisch een nietszeggende bestandsnaam zoals IMG05.jpg. Op die manier weet je natuurlijk niet wat er op deze foto staat, je verandert deze naam dus het best naar iets dat op de foto staat. Plaats alles in mappen die je het best ordent op datum of thema, zo hoef je nooit lang te zoeken naar die ene foto.

3. Vergeet je telefoon niet

Meer dan 65% van de Belgen maakt geen back-up van zijn gsm of smartphone. Dit kan handig zijn wanneer er iets gebeurt met je telefoon, bij verlies of wanneer je van telefoon verandert. Zo kan je gebruik maken van de Seagate Backup software om al je foto’s en filmpjes automatisch op een harde schijf op te slaan. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.